Noutăţi

Deputat al Dumei de Stat: ”Plahotniuc e gata să răspîndească practica represiunilor politice și-n Transnistria”

Autoritățile de la Chișinău, subjugate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, sînt gata să răspîndească practica represiunilor politice pe malul drept al Nistrului și-n Transnistria. Acest lucru a fost discutat în cadrul discuțiilor din Duma de Stat a Federațiie Ruse cu privire la situația din jurul Transnistriei.

Pe marginea documentului, deputații Dumei de Stat au făcut apel către autoritățile Republicii Moldova și a Ucrainei ”de a se dezice de represiunile sub orice formă făcute asupra Transnistriei și insistă la desfășurarea grabnică a următoarei runde de negocieri în formatul „5 + 2“. După părerea deputaților, autoritățile din Republica Moldova duc actualmente o politică desctructivă și belicoasă în raport cu Transnistria. Acest punct de vedere a fost expus de Anton Morozov, deputat din partea PLDR, formațiune politică care a semnat cu ”Partidul Nostru” un acord de colaborare.

”Vreau să atrag atenția la o serie de momente importante. Aici s-a vorbit mult despre istoricul conflictului transnitrean, dar, de facto, s-au reflectat foarte puține despre ceea ce astăzi se petrece în interiorul conducerii Republicii Moldova. Problema constă în faptul că astăzi nici Dodon, în calitate de președinte ales, nici Partidul Socialiștilor, nu sînt în stare să determine pe deplin politica Moldovei. Această politică este determinată în esență de oligarhul Vladimir Plahotniuc, cel care a obținut controlul asupra majorității posturilor guvernamentale, asupra forțelor de ordine, în Parlament. În rezultatul subjugării conducerii din Moldova, situația din Transnistria devine tot mai belicoasă”, - a declarat Morozov în cadrul discursului său.

”Pe semne, acel exemplu prost din țara vecină, Ucraina, unde partenerul lui Plahotniuc – Poroșenco, încearcă să folosească forța pentru a rezolva conflictul din Donbas, s-a dovedit a fi molipsitor. Autoritățile Republicii Moldova și ale Ucrainei i-au organizat Transnistriei o blocadă economică și încearcă să provoace un nou val de conflicte pe Nistru. Dacă această situație alarmantă nu va fi oprită, atunci consecințele ei pot fi dezastruoase pentru întreaga regiune, iar tragedia Donbasului ar putea fi repetată și-n Transnistria”, - a preîntîmpinat deputatul.

Morozov și-a expus regretele în legătură cu faptul că Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a susținut, potrivit datelor disponibile, introducerea unor puncte comune de frontieră moldo-ucrainene la granița Transnistriei și a Ucrainei, ceea ce duce, de fapt, la o blocadă a regiunii.

”Încercările Chișinăului, cu susținerea Kievului, de a supune Transnistria, pot avea drept rezultat reluarea conflictului înghețat de pe Nistru. Nimănui nu-i va părea puțin. Trebuie să facem tot posibilul pentru a păstra cu orice preț pacea fragilă din regiune”, - a îndemnat Morozov.

Din declarațiile deputatului, despre ”felul cum autoritățile de la Chișinău au de gînd să facă o astfel de ”ordine”, ne putem da seama din represiunile pe care le-a întors împotriva opoziției sale. Dar cel mai bine acest lucru se vede din exemplul ”Partidului Nostru”, pe care-l conduce tînărul politician moldovean, Renato Usatîi”.

Morozov a afirmat că dacă transnistrenii erau sub conducerea regimului actual de la Chișinău, îi așteptau represiunile, închisorile și epurarările etnice.

Știrea anterioară Știrea următoare