Noutăţi

Interpolul nu-i lege: Instanța a lăsat în vigoare mandatul de arest pe numele lui Renato Usatîi, ignorînd decizia organizației internaționale

Judecătoria sectorului Centru a respins plîngerile reprezentanților lui Renato Usatîi, ignorînd multiplele argumente ale avocaților liderului „Partidului Nostru”, care confirmă ilegalitatea mandatului de arest, precum și a dosarului penal în totalitate.

Miercuri, judecătorul Judecătoriei sect. Centru Sergiu Bularu a respins două plîngeri ale apărării lui Renato Usatîi – privind anularea mandatului de arest, emis în privința liderului „Partidului Nostru”, precum și privind transferarea dosarului penal în Marea Britanie. În pofida faptului că plîngerea reprezentanților liderului PN sînt pe rol deja de circa opt luni, instanța a avut nevoie de două zile pentru a pregăti argumentarea. Cu toate acestea, astăzi avocaților le-a fost înmînată doar dispozitivul hotărîrii.

Deocamdată nu se știe ce argumente au stat la baza deciziei instanței, în condițiile în care avocații așa și n-au primit hotărîrea motivată. Este clar însă că judecătorul a preferat să ignore decizia Interpol privind încetarea urmăririi internaționale a liderului „Partidului Nostru”. Amintim că Organizația polițienească internațională a refuzat solicitarea autorităților moldovenești, recunoscînd urmărirea penală a lui Usatîi ca fiind una pe motive politice.

Între timp, potrivit avocatului Anatol Istrate, instanței i-au fost prezentate multiple dovezi și argumente care confirmă că mandatul de arest, de rînd cu întregul dosar panel împotriva lui Usatîi, sînt ilegale. Nici acestea însă nu s-au dovedit a fi argumente pentru slujitorii legii. „Considerăm ilegală decizia instanței. E clar că pentru Renato Usatîi nu există justiție în Moldova”, a concluzionat avocatul.

Dosarul penal împotriva președintelui „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost intentat în toamna anului 2016 pentru escrocherie. Ulterior, a fost intentat încă un dosar penal – privind presupusa tentativă de omor a „bancherului negru” Gherman Gorbunțov. Atît primul, cît și cel de-al doilea dosar penal, au fost intentate în toiul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.

În baza acestor dosare penale, autoritățile moldovenești au solicitat căutarea internațională a liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pe linia Interpol. Peste cîteva luni însă, căutarea a fost suspendată, iar ulterior anulată definitiv. Organizația polițienească internațională a considerat ca fiind motivată politic solicitarea părții moldovenești.

Știrea anterioară Știrea următoare