Noutăţi

„Partidul Nostru” a semnat Declarația opoziției privind păstrarea actualului sistem electoral

Dacă nu-i vom încurca lui Vladimir Plahotniuc să modifice sistemul electoral, atunci, data viitoare el va propune reducerea numărului deputaților pînă la unul. Despre aceasta liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat în cadrul unei transmisiuni live prin intermediul paginii sale de Facebook.

Dacă nu-i vom încurca lui Vladimir Plahotniuc să modifice sistemul electoral, atunci, data viitoare el va propune reducerea numărului deputaților pînă la unul. Despre aceasta liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat în cadrul unei transmisiuni live prin intermediul paginii sale de Facebook.

„Cinci formațiuni de opoziție au semnat o Declarație – sînt cei care sînt împotriva modificărilor sistemului electoral, cine sînt împotriva faptului ca Plahotniuc să captureze țara pentru următorii zece ani”, a declarat liderul „Partidului Nostru”.

Adresarea către structurile europene, inclusiv Comisia de la Veneția, care îndeamnă la păstrarea în Moldova a actualului sistem electoral proporțional al alegerilor în Parlament a fost semnată de „Partidul Nostru”, PCRM, PLDM, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Acțiune și Solidaritate. Miercuri s-a alăturat declarației și Partidul „Casa Noastră – Moldova”, președinte al căruia este fostul deputat Grigore Petrenco.

Liderul „Partidului Nostru” a subliniat că adresarea comună trebuie prezentată partenerilor externi – majoritatea partidelor de opoziție care reprezintă interesele a 90% din populația țării care sînt împotriva sistemului uninominal și mixt al alegerilor. „Plahotniuc, reieșind din ceea ce se întîmplă cu el în ultima jumătate de an, peste patru ani va spune: ca să nu fie haos, ca să nu fie încurcături, haideți să alegem un singur deputat pentru toată țara. Va fi o singură circumscripție – un deputat, el va fi și speaker și vicespeaker” a spus în glumă Usatîi.

În 2013, oligarhul a lansat deja o asemenea inițiativă în Parlament. În rezultat, proiectul privind modificarea sistemului electoral moldovenesc din proporțional (pe liste de partid, existent la momentul actual) în unul mixt, a fost adoptat de deputați PLDM și PCRM.

Președintele Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, Gianni Buquicchio, aflat recent la Chișinău, a declarat că în 2013, inițiativa a trezit suspiciuni că aceasta va oferi posibilitatea unor oligarhi de a influența partidele politice. În opinia multor experți, inițiativa lui Plahotniuc este o încercare de a rămîne la guvernare în lipsa susținerii din partea cetățenilor și a partenerilor externi.

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este convins că proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral uninominaleste doar un pretext de sustragere a atenției, iar scopul real al lui Plahotniuc este sistemul electoral mixt. Potrivit liderului „Partidului Nostru”, Partidul Democrat poate trece în următorul Parlament doar în condițiile unui sistem electoral mixt: „Sistemul mixt va fortifica pozițiile lui Plahotniuc cel puțin pentru zece ani înainte. Aceasta au demonstrat-o alegerile din Găgăuzia”. Adresarea opoziției către partenerii europeni nu au semnat-o doar socialiștii.

Știrea anterioară Știrea următoare