Noutăţi

Plahotniuc a încercat să se ascundă de la răspunderea penală în Rusia

Oligarhul şi liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a încercat să renunţe la cetăţenia Federaţiei Ruse pentru a evita răspunderea penală pentru crimele comise de acesta.

Despre aceasta a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, primarul de Bălţi, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

Usatîi a menţionat că dosarul penal intentat în privinţa lui Plahotniuc în Rusia pentru omor nu are nicio legătură cu atentatul asupra „bancherului negru”, Gherman Gorbunţov.
„Acum şapte luni, Vladimir Plahotniuc, Constantin Botnari şi „toată brigada de la GBC”, pentru că nu o pot numi altfel, au depus de urgenţă cerere ca să le fie anulată cetăţenia rusă, pentru că au înţeles că mîine-poimîine, pot fi traşi la o parcare şi parcaţi pentru vreo 20-30 de ani înainte”, a declarat Usatîi, precizînd că „dacă nu erau Plahotniuc şi Botnari cetăţeni ruşi, nimeni nu era în drept să-l atragă la răspundere”.
Miercuri s-a anunţat despre faptul că mandatul internaţional de arest pe numele oligarhului Vlad Plahotniuc a fost eliberat în baza deciziei privind reţinerea în lipsă a lui Plahotniuc, învinuit de pregătirea unui omor.
Decizia privind reţinerea în lipsă a lui Plahotniuc a fost luată încă pe 30 noiembrie de către Judecătoria Basmannîi din Moscova.
Pe lîngă asta, se ştie că articolul Codului Penal în baza căruia este atras la răspundere penală Plahotniuc prevede pedeapsă sub formă de detenţie pe un termen de la 8 la 20 de ani, condamnare pe viaţă sau chiar condamnare la moarte, asupra căreia în Rusia este instaurat moratoriu acum.
Anterior s-a anunţat că Vladimir Plahotniuc este cetăţean al Federaţiei Ruse şi nu o singură dată s-a aflat în vizorul Interpol, inclusiv în aceeaşi listă cu un şir de reprezentanţi ai grupării criminale „Solnţevskaya”.

Știrea anterioară Știrea următoare