Noutăţi

Planurile lui Plahotniuc pot fi distruse doar prin eforturile comune ale forțelor de opoziție – Renato Usatîi

Partidul nostru” a chemat toate partidele de opoziție să se adreseze cu o scrisoare comună către Comisia de la Veneția, Consiliul Europei și alte organizații internaționale pentru a aduce la cunoștință un fapt evident: societatea moldovenească nu acceptă „reforma electorală” inițiată de Plahotniuc. Despre asta a anunțat Renato Usatâi, prin intermediul unei videoconferințe, la cel de-al V-lea congres extraordinar al „Partidului Nostru”.

Știri similare
Usatîi a chemat la mobilizarea civilă totală Primarul de la Fălești recunoaște că a fost impus de reprezentanții PD să părăsească „Partidul Nostru”. „Am fost presat, maltratat...” (AUDIO) Usatîi: Nu sîntem o națiune de impotenți care nu sînt buni la nimic fără consilieri și creditori străini

„ Propun să adresăm organizațiilor internaționale – Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei, o scrisoare comună a partidelor de opoziție în care să fie exprimată nemuțumirea fermă față de aceste reforme banditești. Vocea de protest trebuie să răsune atât de tare încât sa fie auzită la Veneția, Strasbourg și Bruxelles, a spus Usatîi. Astăzi, partidele care se opun acestor reforme reprezintă 90 % din alegătorii Republicii Moldova. Nu poate minoritatea să-și bată joc cu atâta nerușinare de majoritate. Trebuie să fim pregătiți să ne opunem prin mijloace democratice legale față de aceste schimbări în sistemul electoral, să vorbim comunității internaționale despre caracterul penal al așa-zise reforme și respingerea ei de către majoritatea oamenilor.

Usatîi a îndemnat opoziția să se mobilizeze în acțiuni de protest pentru a obține organizarea alegerilor parlamentare anticipate și eliminarea sistemului oligarhic de la guvernare. „Opoziția ar trebui să facă front comun și să organizeze proteste față de planurile de schimbare a sistemului electoral într-unul uninominal ori mixt. Unul din motivele care pot reuni forțele de opoziție este schimbarea sistemului electoral de către Partidul Democrat. Scopul acestei reforme, inițiată de PD este compromiterea și ruinarea partidelor, care sunt baza sistemului politic și menținerea la putere a clanurilor oligarhice”, a spus Usatîi.

La congresul extraordinar al „Partidului Nostru” s-a făcut apel și către președintele Moldovei ca acesta să sprijine sistemul actual de alegere a deputaților în parlament. Usatîi crede că în condițiile unui stat capturat, sistemul de vot uninominal sau mixt este o crimă împotriva poporului Moldovei. Igor Dodon ar trebui să spună un „Nu” ferm oricărei încercări de a atenta la sistemul electoral actual și să nu promulge legea cu privire la schimbările în Codul Electoral, consideră reprezentanții „Partidului Nostru”.

Comisia de la Veneția a menționat câteva condiții clare pentru introducerea schimbărilor în Codul Electoral. Printre acestea se numără consultarea cu partidele și societatea civilă. Despre asta a vorbit președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, în timpul vizitei sale la Chișinău la începutul lunii martie. Este de menționat, de asemenea, că aproximativ 20 de organizații non-guvernamentale, printre care Promo-LEX, ADEPT, IDIS Viitorul și altele, au refuzat să discute cu guvernarea inițiativa PD de trecere la sistemul uninominal de vot. ONG-urile sunt convinse că nu este necesară schimbarea cardinală a sistemului electoral înainte de alegerile din 2018.

Partidul Democrat se pregătea demult de schimbarea sistemul electoral. Acest proces a trecut în faza activă pe 6 martie, atunci când președintele PDM a anunțat public despre inițiativa de trecere la sistemul uninominal de vot. În aceeași zi, toate mijloacele media controlate de oligarhul Plahotniuc au început compania de susținere a inițiativei. Paralel, în toate regiunile Moldovei s-au desfășurat ample campanii de colectare a semnăturilor în susținerea acestei inițiative, numită de guvernare „spontană” și „civilă”. Zilele trecute, un șir de mijloace media a publicat mai multe documente care demonstrează că instalarea corturilor pentru colectarea de semnături și munca agitatorilor au fost plătite de Partidul Democrat.

Știrea anterioară Știrea următoare