Cașu, Consiliului Europei și OSCE: Usatîi a fost lipsit ilegal de dreptul de a participa la alegerile prezidențiale! (VIDEO)

Analizînd procesele electorale în Moldova, reprezentanții OSCE și a Consiliului Europei trebuie să înțeleagă că regimul de guvernare l-a exclus ilegal pe Renato Usatîi din cursa electorală, prin intermediul deciziei Curții Constituționale din 4 martie 2016. Autoritățile continuă și acum presiunea asupra liderului „Partidului Nostru”, lipsindu-l de posibilitatea de a-și exercita obligațiunile în calitate de primar de Bălți. Despre aceasta, în cadrul conferinței „Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2016: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat”, a declarat vicepreședintele PN Ilian Cașu, care a atras atenția asupra represiunilor regimului în privința lui Renato Usatîi.


„Regimul a creat o fărădelege atunci cînd Tănase cu Plahotniuc s-au jucat cu vîrsta. Prin aceasta l-au exclus din campania electorală pe cel mai puternic jucător, Renato Usatîi. De asemenea, regimul, menținînd controlul asupra Justiției, l-a presat pe Usatîi prin intermediul unor dosare penale fabricate, lipsindu-l de posibilitatea de a se afla în Moldova în timpul campaniei electorale, pentru a-i scădea ratingul candidatului „Partidului Nostru””, a declarat Cașu în cadrul conferinței.

După alegeri, regimul a intensificat valul terorii și fărădelegii în privința membrilor partidului și liderului acestuia, a subliniat Cașu. Potrivit lui, împotriva „Partidului Nostru”, aflat în opoziție, a fost întreprins întregul spectru de presiuni din partea organelor de drept – rețineri, percheziții, dosare penale fabricate. În primul rînd, presiunile guvernării au fost îndreptate împotriva lui Renato Usatîi, pentru a nu-i da posibilitatea de a se întoarce la Bălți și a-și exercita obligațiunile de serviciu în calitate de primar al orașului, unde a fost ales pe căi democratice.

Cașu și-a arătat dezacordul față de reprezentanții OSCE și CE, criticînd nota oferită de aceștia alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele PN a amintit că ambele instituții europene au declarat că drepturile cetățenilor moldoveni au fost respectate în cadrul alegerilor. Cu toate acestea, aceleași două instituții au indicat că, în cadrul campaniei electorale, au fost utilizate la maxim resursele administrative și monopolul puterii asupra mass-media.

Ar fi fost corect dacă în prezidiumul conferinței CEC și Comisiei Europene ar fi fost invitați și reprezentanți ai opoziției – a atras atenția vicepreședintele „Partidului Nostru”.

Ilian Cașu a atras atenția presei asupra faptului că reprezentanții regimului de guvernare au utilizat deschis formatul conferinței pentru a continua implementarea ideii privind trecerea la alegeri parlamentare pe circumscripții uninominale. Cașu a menționat că la început a vorbit președintele Curții Constituționale, care a declarat că actualul Cod electoral este învechit și nu face față solicitărilor timpului, fapt prin care a ridicat mingea la plasa reprezentantului lui Plahotniuc, Sergiu Sîrbu, care a declarat că „sistemul electoral în Găgăuzia este un bun exemplu și trebuie implementat la nivel național”.

Cașu a amintit că anume la alegerile Adunării Populare a Găgăuziei, oligarhul Vladimir Plahotniuc „a testat” sistemul coruperii și presiunii asupra alegătorilor.

„Tentativa lui Plahotniuc de a introduce sistemul mixt va duce la proteste în masă, pentru că tuturor le este clar că acesta este planul lui Plahotniuc de menținere a puterii în mîinile sale”, a conchis Cașu.


Comenteaza

*