Noutăţi

Curtea de Apel a lăsat în vigoare mandatul de arest pe numele lui Renato Usatîi în dosarul intentat de sărbători

Completul de judecată condus de magistratul Iurie Melinteanu a decis să nu „reinventeze bicicleta”, fiind de acord cu argumentele procurorilor, lăsînd astfel în vigoare mandatul de arest pe numele liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Ordinul a fost emis în cadrul dosarului penal deschis pe numele lui Usatîi în perioada sărbătorilor de iarnă cu grave abateri procesuale.

Decizia Curții de Apel Chișinău a fost adoptată miercuri, la cîteva zile după ședința în care a fost examinată solicitarea avocaților lui Renato Usatîi privind anularea mandatului de arest preventiv pentru 30 de zile.

Argumentele aduse de procurorul Ion Neguriță pot fi calificate drept unele de ordin „general”, limitîndu-se la sintagme precum „se poate eschiva de la urmărirea penală”, „poate influența mersul anchetei” etc. Cu toate acestea, Neguriță nu a putut prezenta probe care să confirme aceste afirmații.

De altfel, se pare că nici completul de judecată nu a avut dorința de a examina aceste argumente. Luni, concomitent cu dosarul lui Renato Usatîi au fost examinate și un șir de alte dosare privind aplicarea sau anularea măsurii de arest preventiv. Astfel, magistrații au decis să adopte o decizie „la pachet”. Drept rezultat, toate cele cîteva zeci de persoane au rămas în arest preventiv. Încă un detaliu interesant este că instanța de Apel a demonstrat un interes vădit față de Renato Usatîi, iar decizia a fost pronunțată abia miercuri, la cîteva zile după ședință.

În prezent, în privința lui Renato Usatîi este în vigoare un alt mandat de arest preventiv în cadrul dosarului penal privind tentativa de asasinare a bancherului negru Gherman Gorbunțov. Dosarul a fost intentat în toiul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, iar ulterior organele de drept au solicitat în baza acestuia anunțarea liderului „Partidului Nostru” în căutare internațională pe linia „Interpol”. După cîteva luni însă, ordinul a fost suspendat, iar apoi în genere anulat, organizația polițienească internațională calificînd solicitarea drept una „motivată politic”.

Știrea anterioară Știrea următoare