Noutăţi

Piețele din Bălți activează începând de azi. La inițiativa lui Renato Usatîi, oamenii nu plătesc taxe și nici arendă pentru un loc de comerț

Piețele din municipiul Bălți și-au reluat activitatea. Primarul Renato Usatîi a trecut pe la toate punctele de comerț pentru a se asigura de respectarea normelor sanitaro-antiepidemice stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică pentru toate piețele din țară, cu excepția celor din Bălți și Chișinău.

“La dispoziția oamenilor au fost puse mănuși de protecție și dezinfectant. Tuturor celor care intră li se măsoară temperatura. Oamenii păstrează distanța socială”, a spus Renato Usatîi și a adăugat că “trebuie să depunem tot efortul și să creăm condiții atât pentru vânzători cât și pentru cumpărători”.

De asemenea, edilul a declarat că până în 1 iunie, agenții economici nu vor plăti taxe și arendă pentru un loc de comerț. Edilul spune că din cauza epidemiei de COVID-19 oamenii au ajuns în incapacitate de plată.

Prima zi de muncă nu a trecut fără implicarea poliției, care le-a oferit oamenilor înștiințări după ce Comisia națională Extraordinară de Sănătate Publică a interzis activitatea piețelor din Bălți și Chișinău, iar cea municipală a permis-o. Vânzători au primit și câte un blanc pe care să ofere explicații, ceea ce i-a speriat pe mulți.

Primarul a menționat că oamenii legii nu pot aplica amenzi angajaților piețelor, iar poliția pur și simplu își face treaba: Penalizată va fi întreprinderea municipală.

Cu toate acestea, Usatîi este convins că reluarea comerțului trebuia făcută, în ciuda interdicției autorităților centrale. Oamenii pur și simplu nu au ce trăi, iar restul piețelor din țară funcționează de mult timp, deși starea lor sanitară nu corespunde nici pe departe cu cea din Bălți, care a fost supusă unor lucrări ample de modernizare.

„La intrare, Poliția le înmânează tuturor înștiințări și iau note explicative. Comercianții spun la rândul lor că au fost lăsați să lucreze de către administrația pieței. Aceasta din urmă face trimitere la decizia Comisiei municipale Extraordinare de Sănătate Publică de a deschide piețele. Mulți sunt speriați de numărul mare de polițiști de la intrare, care de fapt doar își fac treaba la fel ca și noi și ne facem treaba”, a declarat Renato Usatîi.

Știrea anterioară Știrea următoare