Noutăţi

Dodon a participat la Parada Victoriei de la Moscova, deși trebuia să se afle în autoizolare, după ce paza sa personală s-a infectat cu noul coronavirus

Igor Dodon a mers la Moscova pentru a participa la Parada Victoriei direct dintr-un focar de infecție cu noul coronavirus, care a izbucnit în imediata sa apropiere. Potrivit liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, mai mult de cinci ofițeri care asigură securitatea lui Igor Dodon, inclusiv șeful pazei, Lilian Filipov, dar și asistenta personală a lui Dodon, au fost testați pozitiv la COVID-19 săptămâna trecută.

[20:01, 25.06.2020] Lilea Rău: Renato Usatîi a menționat că cel puțin două dintre persoanele infectate s-au aflat în contact strâns cu președintele. Este vorba despre asistenta sa personală, Rita Manole, și șeful de securitate, Lilian Filipov, care este fin de cununie a lui Igor Dodon și căruia președintele obișnuiește să i se confeseze.

“Deplasările lui Dodon în teritoriu au provocat infectarea acestor oameni”, a subliniat Usatîi. “A stat fără mască și mănuși alături de veterani, agricultori, consilieri locali și raionali, și fiind înconjurat de zeci de polițiști și ofițeri din paza personală”, a declarat primarul de Bălți. El a adăugat că infecția s-a răspândit și în rândul polițiștilor care-l însoțeau pe Dodon, dar și printre medici, unii dintre care au ascuns că s-au îmbolnăvit.

“Dodon a împrăștiat infecția prin țară, iar asta este o crimă. Acum s-a dus la Moscova. El nu a avut dreptul să participe la eveniment pentru că a pus în pericol sănătatea altor lideri de țară care s-au aflat acolo”, a spus Usatîi în cadrul unei conferințe de presă, organizată joi, 25 iunie.

Potrivit primarului de Bălți, Igor Dodon era obligat să stea în autoizolare timp de 14 zile după ce infecția a pătruns în anturajul său.

“Faptul că și-a făcut testul, iar rezultatul a fost negativ, nu schimbă nimic. Trebuia să stea în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, așa cum am procedat eu după ce am revenit din Londra. Testarea nu dă dreptul să încalci regimul impus de epidemiologi”, a declarat Usatîi, adăugând că aceasta este prevederea din regulamentul aprobat la nivel național.

„Dacă acest virus va apărea mâine la Putin, Lukașenko sau alți șefi de stat care au participat la paradă, puteți fi siguri că Dodon ne va ridica la nivelul internațional”, a spus Usatîi.

Potrivit liderului Partidului Nostru, toți cei infectați din mediul lui Dodon au fost supuși unui tratament. El spune că totul s-a întâmplat din cauza șefului statului care în ciuda recomandărilor și regulilor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, a organizat întruniri în masă fără respectarea măsurilor de siguranță.

[20:06, 25.06.2020] Lilea Rău: Renato Usatîi face apel la Interpol să trateze cu atenție cererea autorităților ruse de a-l anunța în căutare internațională

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este convins că, după ce departamentul de investigații al Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova l-a anunțat în căutare pe teritoriul Federației Ruse, următorul pas al anchetatorilor va fi un demers la Interpol, prin care vor cere plasarea sa în urmărire internațională. În cadrul unei intervenții live pe Facebook, primarul de Bălți a anunțat că s-a adresat verbal către oficiul central al Interpol din Lyon, urmând să pregătească toate materialele necesare și în zilele următoare să formuleze și o adresare scrisă.

”Mă voi adresa la Interpol cu solicitarea de a nu reacționa la ceea ce vor primi de la Moscova. Dosarul meu se păstrează la Interpol, toți știu cum am fost persecutat de către Plahotniuc. Din păcate, judecând din spusele lui Dodon, săptămâna viitoare anchetatorii ruși vor trimite un demers la Interpol. Voi cere examinarea minuțioasă a tuturor materialelor, voi cere să fie solicitată și poziția mea, dar, cel mai important, să fie studiate toate documentele și o atenție deosebită să se acorde acelor materiale, care au ajuns la Interpol din Rusia acum doi ani. În ele este indicat în care țări și în ce operațiuni am fost implicat. Voi ruga ca aceste date să fie comparate cu ceea ce vor scrie acum despre mine. Sunt convins că cei de la Interpol vor fi obiectivi în decizii. Nimănui nu i-a reușit să mă supună până acum, nu le va reuși nici pe viitor. Am spus-o acum câteva zile în cadrul unei emisiuni televizate că niciodată nu voi schimba interesele cetățenilor și ale țării pe cele personale”, a declarat Usatîi.

Amintim că, acum doi ani, Interpol a decis să excludă din baza de date cazul liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi și să înceteze urmărirea sa internațională. Este vorba despre acuzațiile aduse lui Usatîi în cazul tentativei de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov, înaintate de procuratura din Republica Moldova. Interpol a ajuns la concluzia că acest caz este motivat politic. Renato Usatîi s-a adresat cu o cerere către Interpol cu privire la excluderea cazului său din baza de date la 19 mai 2017. El și-a explicat cererea prin faptul că dosarul penal deschis împotriva sa în Moldova este de natură politică, iar procedurile judiciare se desfășoară cu încălcarea legilor și a normelor legale.

Știrea anterioară Știrea următoare