Noutăţi

Curtea Europeană pentru drepturile omului va cerceta infracțiunile regimului Plahotniuc împotriva lui Renato Usatîi

Curtea europeană pentru drepturile omului a primit spre cercetare reclamația avocatului liderului «Partidului Nostru» Renato Usatîi, privind încălcările multiple, admise de către procuratură.

În cadrul conferinței de presă, avocații lui Renato Usatîi au declarat despre numărul impunător de încălcări grave comise de organele de urmărire penală. Printre ele și mandatul de arest eliberat de către fostul jurist al partidului oligarhului Vladimir Plahotniuc – Partidul Democrat, judecătorul Sergiu Burlacu.

«Există practica formulată de către judecătoriile moldovenești și Curtea Europeană pentru drepturile omului, care arată potrivit căror circumstanțe poate fi utilizat arestul preventiv», - a spus Cerga.

El a subliniat, că apărarea consideră ilegal mandatul de arest, «ceea ce a confirmat și CEDO. Noi am primit deja scrisoarea de la CEDO, în care ne-a vizat despre atribuirea unui număr dosarului».

Printre altele, după spusele avocaților, dosarul penal deschis împotriva lui Renato Usatîi este apriori ilegal, deoarece a fost reînnoit prin intermediul procedurii, neprevăzute de legislația țării, conform căreia dreptul la reînnoire a dosarului penal este exclusiv al judecătorului.

«Dosarul penal despre fraude a fost reînnoit în septembrie 2016 de către procurorul general Eduard Harunjen. El este nevalabil, deoarece a fost demarat de către un subiect ce nu are asemenea competențe», - a declarat avocatul Angela Istrate.

Istrate a făcut trimitere la decizia Curții constituționale, care a recunoscut nevalabilă norma Codului de procedură penală, ce prevede dreptul procurorului la reînnoirea dosarului penal.

«În afară faptul că dosarul penal a fost reînnoit de către o persoană ce nu are dreptul la aceasta, el de asemenea contravine principiului securității juridice», - a declarat avocatul, subliniind, că dosarul despre fraude a fost suspendat încă în septembrie 2013. Ca urmare, dispoziția de suspendare a fost contestată de procurorul susnumit, dar, ca urmare a recunoscut-o ca legală. Asupra acestui fapt s-a pronunțat și judecătoria.

«Prin dispoziția procurorului general a fost anulată doar hotărârea de suspendare a dosarului penal, alte două dispoziții – ale procurorului susnumit și ale judecătoriei au rămas neatinse și valabile până în ziua de astăzi. În acest dosar a apărut un colaps ciudat – deținem dispoziția despre reînnoirea dosarului penal și alte două acte procesuale care acționează», - a adăugat ea.

O altă încălcare gravă a legislației, este faptul că, a expirat termenul de prescripție, care în acest caz este de un an. În plus, nu au fost specificate noi circumstanțe în rezoluția privind redeschiderea cauzei, ceea ce prevede legislația.

Avocații au remarcat că dosarele penale deschise împotriva activiștilor “Partidului Nostru” demonstrează degradarea continuă a justiției în Republica Moldova. Potrivit avocatului Anatol Istrate, aceste fapte vorbesc despre “natura selectivă a justiției, iar procuratura demonstrează o abordare selectivă atunci când comite un act de justiție”.

Dosarul penal împotriva președintelui “Partidului Nostru” Renato Usatîi a fost demarat în toamna anului trecut pe tema suspiciunii de fraudă. Ulterior, a mai demarat unul - pe suspiciunea unei încercări de a asasina “bancherul negru” Gherman Gorbunțov. La fel ca în primul și al doilea a fost demarat în mijlocul campaniei electorale. Însuși Usatîi a spus atunci că dosarul penal este de ordine politică

Știrea anterioară Știrea următoare