Noutăţi

Fostul șef al MAI, recunoscut drept „victimă”. Instanța a dispus achitarea a 300.000 lei pentru „restabilirea reputației”

Curtea de Apel Chișinău l-a recunoscut pe fostul ministru al Afacerilor Interne Oleg Balan în calitate de „victimă” a acțiunilor lui Renato Usatîi și i-a stabilit fostului funcționar o despăgubire fără de precedent – de 300 de mii de lei. În instanță Balan s-a adresat după ce liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a publicat o notă informativă a SIS despre acțiunile infracționale comise de Balan. În opinia politicianului, puterea a creat un precedent pentru lupta cu jurnaliștii incomozi.

Actele secrete, publicate de Renato Usatîi, au fost trimise de fostul șef al SIS Mihai Balan președintelui de atunci Nicolae Timofti. Acestea vizau activitatea infracțională a fostului ministru de Interne Oleg Balan.

Liderul „Partidului Nostru” a atras atenția la absurditatea deciziei. El a subliniat că avocații au încercat să stabilească veridicitatea documentelor. Aparatul Președintelui însă, la fel ca și SIS-ul, au refuzat, argumentînd acest fapt prin prevederile Legii privind secretul de stat.

„Și ce fac ei? Balan acționează în instanță, instanța trece de partea lui și ignoră argumentele apărării mele. Înțelegeți ce înseamnă să achiți 300 de mii de lei? Avocații mei au verificat. Asemenea precedent în Moldova nu a fost încă”, a declarat Usatîi.

Atît față de proces, cît și față de tentativa de a verifica veridicitatea actului, instanța s-a atîrnat formal și a făcut trimitere doar la refuzurile SIS și Aparatului Președintelui. Alte posibilități de a demonstra veridicitatea actelor au fost excluse.

„Este și acesta un precedent”, a declarat Usatîi, comparînd decizia instanței cu excluderea partidului „Patria” în 2014 din alegerile parlamentare.
„Ori, atunci cînd un jurnalist primește un oarecare document de la un anumit minister, își amintesc de acest precedent – iată de la Usatîi au cerut 300 de mii de lei pentru că el a publicat acest act”, a adăuga politicianul.

Între timp, avocații au contestat decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție, precum și s-au adresat cu o cerere privind stoparea procedurii de ridicare a compensației dispuse de instanță.

Скачать видео
.
.
.
.
.
.

.
.

Știrea anterioară Știrea următoare