Noutăţi

Congresul Autorităților Locale, extrem de îngrijorat de reținerea primarului de Basarabeasca

Congresul Autorităților Locale a distribuit o declarație în legătură cu reținerea primarului orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoieș.

Știri similare
Usatîi a chemat la mobilizarea civilă totală Primarul de la Fălești recunoaște că a fost impus de reprezentanții PD să părăsească „Partidul Nostru”. „Am fost presat, maltratat...” (AUDIO) Usatîi: Nu sîntem o națiune de impotenți care nu sînt buni la nimic fără consilieri și creditori străini

“Dupa consultarea mai multor colegi, membri ai biroului executiv, va anunt ca CALM i-si exprima îngrijorarea profunda in legătura cu situația care se creaza in orasul Basarabeasca si actiunile oganelor de ancheta in privinta primarului orasului, Dl. Valentin Cimpoies. Acum am primit o informatie potrivit careia, primarul de Basarabeasca, este pe calea sa fie arestat pentru motive cel putin discutabile si care tin mai mult de intereprtarea legii nr. 140 privind protectia special a copiilor aflati in situati de risc si a copiilor separati de parinti.

Motive care se bazeaza pe interpretari foarte discutabile si necorelate cu realitatile din teritoriu, precum si care in mare parte depasesc competentile si posibilitatile reale ale unui primar, in conditiile legii actuale. Ne vom documenta in detalii si vom veni cu o reactie. Insa, credem ca ca sa aplici masura arestului primarului pentru o situatie discutabila, ce tine de interpretarea legii si care in mare parte nici nu depinde de el, reprezinta o exagerare si nu poate trezi decat ingrijorare din partea tuturor primarilor din Republica Moldova.

Deoarece, practic toti primarii activeaza in conditii extrem de nocive in care prin multe legi si reglementari normative sunt impuse o sumedenie de obligatii primarilor/APL, insa fara ca sa le si asigure resurse si instrumente reale pentru realizarea tuturor atributiilor si responsabilitatilor. Totusi, speram foarte mult ca organele de ancheta si cele judiciare sa sa documenteze in modul corespunzator privind statutul juridic al primarului, functiile lui, al consiliului, al altor organe in situatii similare si mai ales: posibilitatile reale de a interveni pe domeniul respectiv.

Astfel ca sa nu se admita careva suspiciuni de abordari selective si subiective. In orice caz, speram foarte mult ca nu se va ajunge la masura arestului, deoarece in caz contrar, practic fiecare primar, de azi inainte se va simti amenintat! Deoarce, se va confirma sau se va da semnalul, ca oricare primar, care nu este din anumite motive agreat de anumite cercuri, este hartuit folosindu-se intitutiile statului si ca fiecare din primari va putea sa se astepte la astfel de tratament. Ceea ce va fi extrem de grav atat pe plan national, cat si pe cel international.

De asemenea, facem apel catre conducerea tarii sa ia atitudine, amintind despre faptul ca controlul administrativ excesiv din partea organelor de stat/ancheta si presiunile politice asupra primarilor/alesilor locali constituie un domeniu de monitorizare si cu restante grave in raport cu angajamentele Republicii Moldova fata de partenerii nostri de dezvoltare, in special Consiliul Europei. Iar Guvernul s-a angajat sa respecte si implementeze angajamentele respective prevazute in recomandarea nr. 322 al Consiliul Europei, foaia de parcurs semnata in 2016 etc.

Credem ca astfel, de actiuni, pot afecta imaginea Republicii Moldova pe plan international si reduce efectul rezultatelor pozitive obtinute in ultima perioada de timp in domeniul descentralizării, precum si diminua esențial efortul enorm depus de Guvern in vederea restabilirii credibilitatii fata de partenerii de dezvoltare, dar si pe plan intern. Amintim in acest context despre cazul primarului de Taraclia, care a avut un efect extrem de negativ asupra imaginii Republicii Moldova si a necesitat un efort enorm de a reveni la normalitate. Speram foarte mult, ca in cazul dat sa nu fie repetate greselile anterioare, iar acțiunile organelor respective de ancheta sa fie in stricta conformitate cu legea”.

Știrea anterioară Știrea următoare