Noutăţi

„Partidul Nostru” a vorbit Consiliului Europei despre toți deținuții politici din Moldova (VIDEO)

Delegația „Partidului Nostru” a informat Consiliul Europei despre represiunile politice și toți deținuții politici din Moldova. „Laitmotivul întîlnirilor noastre este presiunea autorităților asupra opoziției. Evident, discutăm și despre prezența deținuților politici în țară. Toți cei cu care am avut întrevederi și-au exprimat îngrijorarea în privința celor care au loc în Moldova”, a declarat primarul de Rîșcani, Victor Bogatico.

În așa mod, delegația „Partidului Nostru” a desfășurat un șir de întîlniri cu comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Nils Muižnieks, secretarul general al Congresului autorităților locale și regionale al Consiliului Europei, Andreas Kiefer, vicepreședintele Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, precum și un șir de grupuri politice ale APCE, printre care și unul dintre cele mai influente – grupul socialiștilor.

Potrivit consilierului raional din Fălești, Eduard Pleșca, în toamna acestui an, comisarul CE pentru drepturile omului va veni într-o vizită de lucru în Moldova. Nils Muižnieks și-a exprimat dorința de a avea și o întîlnire cu aleșii locali ai „Partidului Nostru”, pentru a afla „din prima sursă, cum se încalcă drepturile în Moldova”.

La fel, Consiliul Europei a fost informat și despre arestările care urmează să aibă loc în baza dosarelor penale fabricate, în speță împotriva vicepreședintelui „Partidului Nostru” și consilierului municipal din Chișinău, Nicolai Țipovici, precum și a primarului de Rîșcani, Victor Bogatico. „Autoritățile folosesc absolut toate pîrghiile de presiune asupra noastră. Cunoaștem că există și un ordin de reținere pe numele meu și, posibil, la revenirea în Chișinău, voi fi reținut”, a adăugat Bogatico.

Amintim că APCE a recunoscut deja drept deținuți politici pe membrii „grupului Petrenco” (fostul deputat comunist Grigore Petrenco, reprezentant permanent la APCE, și șase camarazi ai săi, care au protestat la data de 6 septembrie 2015 în fața Procuraturii Generale). Despre urmărirea politică a reprezentanților „Partidului Nostru”, „Platformei Demnitate și Adevăr”, a avocaților, activiștilor civici, celor care au dezvăluit acte de corupție și jurnaliștilor, la fel, au vorbit atît anumiți deputați ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cît și prin declarații semnate de zeci de deputați ai APCE.

1news.md

Știrea anterioară Știrea următoare