Noutăţi

Judecătoria Rîșcani a picat din planul lui Dodon de repunere a lui Țurcan în fruntea Curții Constituționale. Magistratul Clima încearcă să rezolve problema la Curtea de Apel Chișinău

Judecătoria Rîșcani a picat din planul lui Dodon de repunere a lui Vladimir Țurcan în fruntea Curții Constituționale (CCM). Magistrații care urmau “să ajute” la realizarea unei părți a acestei scheme au renunțat să se implice în “afacere”, speriați de dezvăluirile liderului PPPN, Renato Usatîi, făcute în studioul TV8.

Potrivit lui Usatîi, sarcina acestora era “să umble” la mecanismul de distribuire aleatorie a dosarelor, astfel încât cele care-l interesează pe Dodon să ajungă la anumiți judecători, iar printre acestea se numără și acțiunea în contenciosul administrativ depusă de Țurcan împotriva Curții Constituționale, prin care Țurcan a solicitat anularea hotărârii înaltei Curți din 23 aprilie 2020 de destituire a sa din funcția de președinte al CCM. Usatîi a făcut declarația astăzi, într-o conferință de presă, în care a precizat că afiora nu se termină aici, ci continuă la Curtea de Apel Chișinău.

“Așa cum materialele nu au ajuns la acei judecători de la Rîșcani la care și-a dorit Igor Dodon, următoarea tentativă se va face la Curtea de Apel, acolo unde Lebedinschi, fostul consilier al lui Dodon pentru probleme juridice, deja face lobby. El este ajutat de judecătorul Clima, cel care primea plicuri și indicații de la Plahotniuc prin Iaralov, iar acum este supus lui Dodon și Lebedinschi. Anume acest magistrat va încerca să implementeze planul la Curtea de Apel, mai ales că Lebedinschi i-a promis că-l face președintele acestei instanțe”, a declarat Renato Usatîi.

El a vorbit încă în luna mai despre schema pusă la cale de Dodon și consilierii săi prin care șeful statului vrea să-l readucă pe Vladimir Țurcan la șefia CCM. Usatîi declara atunci că Țurcan va depune o cerere la în înalta instanță, știind că va fi respinsă, dar procedura era necesară pentru ca astfel să să poată ajunge la magistrații Curții de Apel Chișinău.

“Schema este următoarea: Ceea cu ce se adresează acum Vladimir Țurcan la CCM va fi respins. Ideea e că atunci când omul se adresează dinainte pentru ceva ce știe că va fi refuzat, e clar că o face pur formal pentru ca mai apoi să se poată adresa la Curtea de Apel Chișinău cu rugămintea de a lua o decizie în privința refuzului pe care-l va primi de la CCM”, a declarat Renato Usatîi la TV8.

El a precizat la conferința de astăzi că la următoarea intervenție a sa, la care va aborda acest subiect, va prezenta numele tuturor judecătorilor care îl slujesc pe Dodon, iar în trecut au fost vasalii lui Plahotniuc.

Știrea anterioară Știrea următoare