Noutăţi

"Despre dosarele lui Usatîi și Grincu, trebuie să judecăm starea justiției." Avocații lui Renato Usatîi despre anarhia care există în sistemul judiciar

Un număr mare de dosare penale, deschise împotriva conducerii și activiștilor «Partidului Nostru» sunt cel mai clar exemplu al ilegalității predominante în justiția moldovenească. Avocații lui Renato Usatîi au povestit despre numărul colosal de încălcări grave înregistrate în dosarele penale împotriva politicianului opoziției și a susținătorilor săi.

Astfel, în timpul conferinței de presă, avocatul Ivan Cerga a atras atenția asupra nelegalității reluării dosarului penal, atât împotriva președintelui «Partidului Nostru», Renato Usatîi, cât și împotriva activistului formațiunii politice, Felix Grincu.

“Dosarele au fost reînnoite cu o încălcare gravă a legii. Judecătorii ignoră decizia Curții Constituționale și modificările introduse în Codul de procedură penală. Deja la această etapă putem vorbi despre natura selectivă a justiției “, - a spus Cerga.

Avocatul a subliniat că apărarea a trebuit să se adreseze chiar și în parlamentul Moldovei, «care ne-a confirmat poziția. Cu toate acestea, am aflat că a existat o scrisoare în care Procurorul general, de fapt da instrucțiuni instanțelor de judecată: „Faptul că Curtea Constituțională a invalidat norma oferind, privind dreptul procurorului la redeschiderea cazului, nu înseamnă nimic, pentru că nu există un alt articol».

“Se pare că Procurorul general pune la îndoială competența Curții Constituționale, care, în decizia sa, era ghidată de practica europeană”, - a adăugat Cerga.

Între timp, avocatul Angela Istrate a declarat că schema de reînnoire a cazurilor penale a fost efectiv aplicată în cazul lui Usatîi, Grincu, avocatului Anna Ursaki, “și a altor persoane care se ocupă de politică”.

Cu toate acestea, Cerga a subliniat că nerespectarea totală a hotărârilor Curții Constituționale, “care domină toți ceilalți participanți la jurisprudență, luând în considerare răspunsul parlamentului, indică faptul că aceste cauze penale sunt comandate. Nu poate exista o altă concluzie. “

“Când ministrul Justiției afirmă că reforma justiției este îndeplinită la 70%, aș spune că ar trebui să meargă în continuare și să vadă ce se întâmplă în instanțele de judecată. Cazurile lui Usatîi, ale lui Grincu și ale altor activiști sunt un exemplu viu al modului în care reformele sunt puse în aplicare în Moldova “, a spus avocatul.

Cu toate acestea, apărarea președintelui «Partidului Nostru» efectuat o paralelă cu inculpații din diferite dosare penale instituite în legătură cu corupția, “li se aplică amenzi pentru corupție și se eliberează. Renato Usatîi și activiștii de partid sunt sub supravegherea constantă a autorităților de urmărire penală. Sunt simulate diferite circumstanțe, care nu găsesc nici o confirmare pentru a menține partidul sub presiune constantă.”

În confirmarea existenței conotațiilor politice în cadrul procesului penal împotriva lui Usatîi și a activiștilor, Cerga a spus că „dosarele penale, în care figurează Gherman împreună cu Usatîi, sunt investigate de același procuror de la Procuratura de combatere a crimei organizate. Simplul fapt că o persoană dintr-o dată, în termen de o lună, se schimbă din acuzat în victimă și invers, dă naștere la o serie de întrebări. De ce unii și aceeași procurori investighează acest caz? “.

Întrei timp, trebuie remarcat faptul că procurorii Procuraturii de combatere a crimei organizate, cu excepția faptului că supraveghează dosarul penal împotriva lui Renato Usatîi, a investigat și cazul împotriva vicepreședintelui „Partidului Nostru“ Nicolae Țipovici în 2014, apoi s-a destrămat în instanța de judecată și primarul de Basarabeasca Valentin Chimpoeș, care este acuzat de neglijență de serviciu. Ce este caracteristic, în cazul primarului, și-a lăsat „amprenta“ sa Procurorul General Eduard Harunjen – anume el a fost cel care, prin încălcarea legii, a cerut transferul dosarului la o altă instanță.

“Se pare că acest Procuratura acționează în calitate de supraveghetor, respectând comenzile, rezultatele cărora le vedem astăzi”, a concluzionat Cerga.

Știrea anterioară Știrea următoare