Noutăţi

“Dovezile” de implicare a lui Usatîi în „Laundromat”, doar de la indivizi cu antecedente penale

Dosarul penal intentat în Rusia pe numele președintelui „Partidului Nostru”, Renato Usatîi pentru implicarea în operațiunea „Laundromat” este fabricat cap-coadă. Cei care fac declarații în așa zisa anchetă sunt persoane cu un trecut criminal bogat, unii dintre ei se află după gratii, iar judecătorul care ia decizii în instanță este unul dintre cei mai odioși din Federația Rusă.

Săptămâna trecută, la indicația Comitetului de Anchetă al MAI rus, Judecătoria Tverskaya din Moscova a emis un mandat de arestare pe un termen de două luni, pe numele lui Renato Usatîi.

În ce-l privește pe judecătorul Alexei Krivoruciko, care a aprobat această decizie, se știe că din cele aproape 700 de sentințe pe care le-a emis în calitate de magistrat, nu a existat nicio achitare.

“Este judecătorul de serviciu în toate dosarele intentate la comandă”, a declarat Renato Usatîi.

Judecătorul Krivoruciko a devenit celebru, inclusiv pentru condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare a actorului Pavel Ustinov pentru că acesta i-a dislocat umărul unui militar rus. Istoria a fost ironizată și de cunoscutul prezentator rus Ivan Urgant în emisiunea pe care o moderează.

Renato Usatîi intenționează să publice cele 220 de pagini ale acuzației și să ofere materialelor tuturor celor care vor dori să le studieze. Unele au fost deja predate Procuraturii Generale din Moldova, pe care liderul Partidului Nostru a rugat-o să-l audieze în cazul “Laundromat”.

“De fiecare dată când urmează să avem alegeri, indiferent că-i vorba de cele parlamentare, locale, prezidențiale, noi avem probleme”, a spus Renato Usatîi, și a amintit de retragerea ilegală a partidului “Patria” din alegerile parlamentare din 2014, despre dosare numeroase motivate politic, fabricate atât împotriva lui, cât și împotriva activiștilor “Partidului Nostru”, despre modificarea ilegală a censului de vârstă pentru candidați la alegerile prezidențiale din 2016, pentru ca el să nu se poată înscrie în cursă.

Renato Usatîi a amintit despre descinderile din 2018 care s-au făcut în casa sa din Moscova după ce a refuzat să renunțe la postul de lider al Partidului Nostru și la contopirea formațiunii cu PSRM. Imediat după asta s-a încercat implicarea lui Usatîi în dosarul în care figurează fostul colonel din Ministerul Afacerilor rus de Interne, Dmitri Zaharcenco, dar ideea a eșuat.

În materialele dosarului penal deschis pentru “implicarea” lui Renato Usatîi în operațiunea “Laundromat” au apărut patru “martori” noi, care afirmă că chipurile liderul PPPN s-a ocupat cu scoaterea ilegală a banilor din Federația Rusă. Ideea e că toți acești așa ziși martori au un trecut criminal bogat, iar în prezent se află după gratii. Doi dintre ei sunt foștii subalterni ai lui Gherman Gorbunțov, bancherii Petru Ciuvilin și Vladimir Antonov. Primul este un escroc, condamnat în diferite dosare, cunoscut în tot spațiul ex sovietic ca fiind omul de serviciu care apare cu declarații în tot felul de cauze penale. En escroc ordinar și partener al lui Gorbunțov este și al doilea. Al treilea, de asemenea este bancher, Alexandr Grigoriev, acuzat încă acum cinci ani de Renato Usatîi pentru implicarea în “Laundromat”. Judecat în repetate rânduri, și Grogoriev își ispășește pedeapsa în pușcărie. Al patrulea martor este cunoscutul Grigore Caramalac, alias “Bulgarul”.

“Toți acești oameni scriu în “mărturiile” lor că în urmă cu 10 ani, Veaceslav Platon le-a spus, într-unul dintre restaurante, că eu sunt partenerul său. Cuiva, Platon i-a spus același lucru într-un hotel în urmă cu opt ani. Al treilea scrie că în 2011-2012 „Partidul Nostru” avea nevoie de o majoritate în Parlament, iar Platon a decis să mă finanțeze pe mine și „Partidul nostru” din “Laundromat”.

În 2014, eu abia făcusem publică intenția de a intra în politică, dar din toate aceste aberații reiese că în 2011-2012 deja pretindeam la majoritate în Parlament. Dintre acești tovarăși, pe care i-am menționat, trei sunt în închisoare pentru diferite infracțiuni”, a declarat Renato Usatîi, adăugând că intenționează să ceară procurorilor moldoveni o întrevedere cu Platon pentru ca acesta să spună tot ce știe despre aceste acuzații.

Renato Usatîi a menționat că, pe lângă acești patru “martori”, se lucrează și cu un cetățean al Republicii Moldova pe nume Dmitrii Bas, care de asemenea este încarcerat în Rusia și se ocupă activ cu provocări. Acesta telefonează diferite femei pe care le întreabă - „Scumpa, îți amintești cu cât l-am plătit pe Usatîi pentru încasarea banilor prin “Laundromat”? Tot în astfel de provocări este implicat și hoțul în lege pe numele Torkunov (porecla „Turok”), care la fel se află într-o închisoare din Rusia și care este rugat să depună mărturii precum că Usatîi coordona tot traficul de droguri din Moldova.

Știrea anterioară Știrea următoare