Noutăţi

Ренато Усатый: Даже если я пойду в политику, я все равно не стану политиком (интервью для газеты "КП в Молдове")

“Cunoscutul om de afaceri şi filantrop s-a întors în Moldova şi a povestit dacă intenţionează să se lanseze în politică şi să-şi creeze propriul partid, de ce nu avem specialişti calificaţi şi ce trebuie să facem ca să trăim mai bine”

Cetăţenii moldoveni sunt “duşi de nas” cu povestea despre integrarea europeană

-Aţi scris pe reţelele de socializare că pe parcursul a cinci zile vi s-a propus să aderaţi la două partide existente şi să preluaţi conducerea altor trei, dar vă gândiţi să vă creaţi propriul partid… Aţi luat o decizie?

-Situaţia este, de fapt, foarte interesantă. Lucrurile se desfăşoară foarte repede în ultima jumătate de an, pentru că foarte mulţi întreabă în reţelele de socializare: “Cum se va numi partidul dvs?”, “Din ce partid faceţi parte?” Eu răspundeam: “Niciodată nu am fost şi nici acum nu sunt membrul vreunui partid şi nu intenţionez să devin!” Nu este vorba despre zeci sau sute de mesaje pe care le primesc astăzi, ci de mii de mesaje. Cele mai multe mesaje am primit de ziua mea de naştere şi în perioada sărbătorilor de iarnă. Am primit în jur de 16 mii de mesaje pe Facebook şi Odnoklassniki! 20% dintre acestea conţin cereri de diferite ajutoare, restul - “Înainte! Să schimbăm puterea în ţară”, eu aş numi asta ca un apel de a începe cariera politică. Am întrebat atunci: “Poate creăm un nou partid? Cum îl vom numi? ” Am vrut să aflu barometrul opiniei publice la acest subiect…şi am primit în jur de 700-800 de mesaje. 70% dintre cei care mi-au scris au spus că trebuie un partid nou cu oameni noi. Desigur că nu pot rămâne indiferent faţă de aceste mesaje şi aceast apel. Niciodată nu am fost nepăsător la ceea ce se întâmplă în Moldova, iar atunci când mii de oameni mi-au scris, m-au impulsionat. Ajut oamenii, ofer bani pentru operaţie la 10 copii, iar apoi primesc o sută de mesaje cu cereri de ajutor pentru copii. Ajut o sută de veterani de război, iar mai apoi primesc mii de solicitări. Întotdeuna am spus că singur nu pot să rezolv problemele cetăţenilor moldoveni. Pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor este necesar de schimbat acest sistem, cursul politicii interne şi externe a ţării.

-V-aţi determinat deja, veţi lansa un nou partid?

- O determinare clară nu există. În proporţie de 80 la sută, chiar 90%, cred că voi lansa. Este adevărat. Am promis să spun întotdeuna adevărul şi să nu mint niciodată. Va fi un partid nou şi corect. Nu va fi un partid al cumătrilor şi vecinilor, cum se obişnuieşte la noi. Dacă voi cunoaşte un om inteligent în Donduşeni, Ocniţa, Găgăuzia sau Orhei, care poate fi de folos ţării, credeţi-mă, el va face parte din echipa mea. Sunt un om care a crescut în perioada sovietică cu filmele lui Visoţki, cu desenele animate “Nu,pogodi!”, Ceburaşca, călătorii cu trenul la Volgograd, Kiev, Odesa de aceea nu pot înfiinţa un partid de orientare pro-europeană. Sunt neutru faţă de europeni, nu îmi place deloc politica externă a Statelor Unite ale Americii, intervin unde trebuie şi unde nu trebuie, inclusiv în Moldova, unde prezenţa lor este puternic simţită. Mulţi îmi spun: “Aveţi afaceri şi venituri la Moscova, de aceea susţineţi ceea ce este pe placul conducerii Federaţiei Ruse”. Faptul că în majoritatea cazurilor opinia mea coincide cu cea a conducerii Rusiei nu se datorează afacerilor mele de acolo ci pentru că eu înţeleg că cetăţenii moldoveni sunt “duşi de nas” cu povestea integrării europene. Europenii nu sunt capabili să-şi soluţioneze problemele economice proprii, dar spun că sunt gata să rezolve toate problemele din Moldova! Ce s-a întâmplat cu producţia de băuturi alcoolice? Putem exporta în cantităţi nelimitate în ţările UE. Este ca şi cum Vladimir Putin s-ar adresa conducerii Moldovei: “Eu vă permit să livraţi gaze naturale în Rusia în cantităţi nelimitate” Este amuzant, da? E la fel de amuzant să livrăm băuturile noastre alcoolice în UE. O sticlă de vin de masă se vinde cu un euro în orice supermarket din Uniuea Europeană. Aş vrea să văd vinul nostru care să facă faţă concurenţei de acolo. Prin urmare poate fi deschisă piaţa pentru moldoveni, înţelegând că ei nu vor putea vinde nimic!

”Îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor moldoveni necesită multă muncă şi responsabilitate”

- Partidul dvs va fi, probabil, de orientare pro-rusă. Pe acest segment al politicii aveţi un concurent serios - Partidul Comuniştilor, cel mai mare partid din ţară. Cum veţi concura cu el?

- PCRM este singurul partid de opoziţie din ţară. Cu părere de rău, eu ca cetăţean moldovean, ca patriot, am aşteptat schimbări în bine în toţi aceşti ani, atât pe timpul guvernării Partidului Comuniştilor cât şi pe timpul guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană. Nu văd, însă, schimbări majore în ţară. Meritul lui Voronin este că a dus o luptă grea împotriva crimei organizate. Pe timpul lui nu era dezordinea care există în ultimii trei ani, dar nici despre o dezvoltare economică şi politică nu putem vorbi. Eu încerc acum printr-un proiect să creez aproximativ cinci mii de locuri de muncă, deşi îmi asum această responsabilitate, înţeleg că este imposibil, pentru că în Moldova degrabă nu va mai avea cine lucra. Nu există şcoli profesionale care să pregătească sudori, dulgheri, tencuitori…Putem crea şi 100 de mii de locuri de muncă dar asta nu înseamnă că vor fi lucrători. Prin urmare, atât timp cât există sărăcie şi lipsă de cadre nure rost să vorbim despre integrarea europeană sau aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazastan. Pot să examinez în calitate de aliat politic orice partid care este gata să îmbunătăţească viaţa oamenilor. Şi nu doar să fie gata ci şi să acţioneze în acest sens. În ultimii 6-7 ani politicienii devin ba pro-europeni, ba pro-ruşi - dezordine totală care a buimăcit şi a obosit oamenii. Miile de oameni care îmi sscriu mă uimesc. Nu cred că aceşti oameni fac parte din electoratul comunist sau al AIE, aceşti oameni, care constituie o treime din populaţia Moldovei, sunt dezamăgiţi şi obosiţi şi de comunişti şi de Alianţă. De aceea eu nu-i consider concurenţi nici pe cei din PCRM, nici pe cei din Alianţă. Oamenii îmi scriu: “Avem încredere că puteţi să schimbaţi lucrurile în ţară”

- În ce relaţii sunteţi cu Kremlinul, dacă există aceste relaţii?

- Nu pot vorbi despre vreo relaţie cu Kremlinul. Am foarte mulţi prieteni la Moscova, cunoscuţi, inclusiv oficiali şi vorbesc deseori cu ei despre starea de lucruri din Moldova şi cărora le-am cerut nu o dată să acorde ajutor locuitorilor Moldovei. Atunci când Rusia a fost cuprinsă de incendii, pe parcursul unei luni mergem în fiecare zi la audienţă şi spuneam: “Haideţi să ajutăm Moldova. Avem inundaţii la Cotul Morii.” Cred că i-am obosit cu prezenţa mea în aceeaşi sală de aşteptare în fiecare zi şi am obţinut ce am cerut, iată că Ministerul Situaţiilor Excepţionale din Rusia a trimis în Moldova un avion cu ajutor de 40 de milioane de ruble. Întotdeuna am făcut aşa şi voi continua să fac, chiar dacă nu mă voi lansa în politica moldovenească.

- Ce planuri aveţi pentru acest an?

- Am un proiect cheie la care lucrez. Încerc să aduc în Moldova unul dintre liderii mondiali din sfera transporturilor. Va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice a ţării şi, cel mai important pentru mine, datorită proiectului va fi creat un număr mare de locuri de muncă. În Uniunea Europeană este greu de găsit de lucru, mulţi moldovenii se întorc acasă, însă trebuie să-şi hrănească copii în continuare… Trebuie să facem totul pentru ca oamenii să aibă de lucru acasă. Sunt bucuros că majoritatea oamenilor care îmi scriu nu cer ajutor financiar, dar vor să îi ajut să se angajeze în câmpul muncii. Bucură faptul că există moldoveni care nu cer peşte ci undiţă ca să prindă peştele.

- Să aduceţi în Moldova unul dintre liderii mondiali…Este vorba despre o companie internaţională?

- Da, este o companie serioasă în domeniul industriei constructoare de maşini. Negociez cu conducerea companiei de câţiva ani, chiar au făcut şi o cercetare în Moldova, sunt mulţumiţi, dar îmi spun: “Renato spuneaţi că în Moldova forţa de muncă este ieftină în comparaţie cu cea din UE, dar ştiţi că forţa de muncă practic nu există, nu aveţi specialişti, muncitori…” Am ajuns în această situaţie pentru că a fost distrus sistemul de învăţământ mediu, acele şcoli de meserii. Dorinţa şi capacitatea de a lucra sunt lucruri diferite, cu părere de rău.

- Veţi fi liderul noului partid sau doar îl veţi asigura material?

- Oamenii care îmi scriu mă văd liderul noului partid. Câteva sute de oameni din diferite raioane ale Moldovei mi-au propus să numesc noul partid “Partidul Renato Usatîi”. Ei scriu că numele Renato Usatîi este un brand (râde). În Moldova există aproximativ 30 de partide cu denumiri care sunt imposibil de ţinut minte. Vă spun sincer că nu îmi place această denumire. Niciodată nu am fost politician şi chiar dacă mă lansez în politică nu voi deveni politician. Pentru a schimba fundamental lucrurile în ţară, trebuie de muncit 18 ore pe zi, dar nu de pierdut timpul pe sesiunile foto zilnice, cum fac politicienii. Va trebui să mă întorc la acel orar de lucru pe care l-am avut în urmă cu 6-7 ani, când închiriam la Moscova o cameră la o bătrânică cu 250 de dolaripe lună, când munceam câte 20 de ore pe zi pentru a-mi schimba ceva în viaţă... Oricum atunci nu aveam sarcinile care le am astăzi. Atunci vroiam să schimb în bine viaţa mea şi a celor dragi, dar promisiunea de a îmbunătăţi viaţa tuturor cetăţenilor moldoveni necesită multă muncă şi responsabilitate! Eu promit să merg înainte, indiferent dacă mă voi lansa în politică sau nu. Voi continua să-i ajut pe cei nevoiaşi, să ofer bani pentru operaţie copiilor bolnavi, voi continua să ajut oamenii. Acest lucru se va întâmpla indiferent de decizia mea. Deviza mea în viaţă este să merg numai înainte şi să nu mă opresc niciodată!

Știrea anterioară Știrea următoare