Noutăţi

Renato Usatîi va expedia o scrisoare procurorului general al Rusiei în care va vorbi despre anunțarea ilegală a sa în căutare și va da numele politicienilor și angajaților serviciilor speciale implicați în fabricarea dosarului său

Renato Usatîi se va adresa procurorului general al Federației Ruse cu o declarație în care va dezvălui detalii despre anunțarea ilegală a sa în căutare și va da numele politicienilor și angajaților serviciilor speciale care i-au fabricat dosarul penal. Președintele Partidului Nostru a făcut anunțul la o conferință de presă, joi, 25 iunie.

Renato Usatîi spune că în spatele deciziei autorităților ruse de a-l anunța în căutare stă Igor Dodon și partenerul său de afaceri, fiul fostului procuror general al Rusiei, Igor Ceaika care încearcă să obțină împotriva lui Usatîi decizii de condamnare pentru ca acesta din urmă să nu poată participa la alegerile prezidențiale și cele parlamentare în calitate de principal contracandidat al actualei guvernări.

“Astăzi în urma vizitei lui Igor Dodon la Moscova am aflat că am fost anunțat în căutare pe teritoriul Federației Ruse. În urmă cu doar câteva ore a fost dată comanda de pornire a unei campanii împotriva mea”, a spus Usatîi.

El a declarat că știe despre telefoanele pe care Dodon le-a dat săptămâna trecută omului său de legătură Igor Ceaika și pe care președintele l-a rugat să-i grăbească pe cei de la Interpol: “Știu cât de mulțumit erai în seara de 17 iunie când ai fost anunțat că s-a reușit plasarea mea sub control pentru a se cunoaște locul în care mă aflu. Dodon ruga practic cu lacrimi în ochi ca deja săptămâna viitoare Interpol să ceară arestarea mea.”

Liderul Partidului Nostru a amintit despre distribuirea, în 24 aprilie, de către reprezentantul oficial al MAI rus, Irina Volc, a unei informații false, cum că i-a fost înaintată acuzația în cadrul dosarului penal legat de “Laundromat”.

De fapt, pe 28 aprilie, anchetatorul de la Departamentul de Anchetă al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, maiorul Konstantin Abramenkov, l-a anunțat pe avocatul Murat Musaev că examinarea cererii privind transferarea înaintării acuzației legată de epidemia de coronavirus a fost amânată pentru data de 14 mai. În legătură cu existența în continuare a epidemiei și respectiv menținerea măsurilor de carantină, a fost acceptată și cererea repetată a avocatului de amânare a înaintării acuzației pentru data de 3 iunie. După asta, avocatul a solicitat transferarea procedurilor procesuale pentru un termen mai îndelungat, după încheierea epidemiei.

„Partenerul și curatorul lui Igor Dodon, Igor Chaika, nu are însă răbdare. Nu vor doar să mă anunțe în căutare în Rusia. Săptămâna viitoare vor să implice și Interpolul. Mai mult decât atât, vor să mă condamne foarte repede, pentru a nu putea candida la alegerile prezidențiale sau la parlamentare anticipate. Ei vor să obțină o hotărâre judecătorească „fără dreptul de a ocupa anumite posturi”, apoi să o transfere în Moldova, astfel încât (fostul consilier al lui Dodon Maxim) Lebedinschi să legalizeze totul cumva”, a spus Renato Usatîi.

El a reiterat că-i cunoaște pe toți cei implicați în dosarul penal, în care l-au “băgat” și pe el. Este vorba despre un oarecare Grigoriev, tâlharul și criminalul, implicat din partea rusească în organizarea operațiunii “Laundromatul”, pe care Usatîi nu l-a văzut niciodată și în privința căruia a făcut depoziții. Un alt individ este complicele lui Grigoriev, Kuzmin, pe care Usatîi, de asemenea, nu l-a văzut niciodată. Iar în ultimele câteva săptămâni, în izolatoarele din Rusia au loc acțiuni cu totul ieșite din comun. Mai exact, anchetatorii încearcă să scoată din unii criminali mărturii false împotriva lui Usatîi. În principal este vorba despre cetățeni ai R.Moldova care-și ispășesc pedeapsa acolo. Unul dintre aceștia este cunoscutul escroc, Dumitru Bass, iar altul - “hoțul în lege” Torcunov, poreclit “turcul”. Din primul se încearcă să se scoată mărturii despre implicarea lui Usatîi în operațiunea “Laundromat”, iar al doilea trebuie să spună că liderul Partidului Politic “Partidul Nostru” (PPPN) a făcut trafic de droguri. În schimb, acestuia i s-a promis că nu este extrădat în Moldova și primește o locuință.

“Îi cunosc aproape pe toți angajații serviciilor speciale ruse, de la căpitani, majori până la colonei și generali, cu numele, prenumele, funcțiile și alte informații, despre cei care au avut grijă să mă implice în acest dosar penal. Știu cine face presiuni pe Platon și sora sa pentru a face mărturii împotriva mea, iar ei în schimb să fie excluși din dosar. Nu am avut niciodată nicio atribuție la niciun fel de “Laundromat”, nici rusesc, nici moldovenesc și nici oricare altul.

„În zilele următoare voi face o adresare procurorului general al Rusiei, în care voi indica ce legătură a avut Dodon, partenerul său de afaceri și curatorul Ceaika Jr. cu fabricarea acestui dosar. Voi indica angajații din diverse departamente cu nume și prenume, și cine a fost responsabil pentru ce. Voi trimite această scrisoare procurorului general al Federației Ruse, pentru ca după șase luni sau un an să nu spună că „nu au știut și nici nu s-a gândit”. Toți „eroii” care au participat la fabricarea dosarului meu, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge după gratii, chiar pe teritoriul Federației Ruse. Eu știu cum și o să-mi dovedesc nevinovăția”, a spus președintele Partidului Nostru.

Renato Usatîi a spus că este la curent chiar și cu existența unei scrisori cu grif secret adresată președintelui Federației Ruse în care Vladimir Putin este convins de faptul că el ar reprezinta un pericol și amenințare.

“O să răspundeți și pentru faptul că ați dezinformat conducerea de vârf a Federației Ruse. Mai devreme sau mai târziu, adevărul îl va afla inclusiv Putin. Este curios, ce veți inventa atunci?”, i-a întrebat Usatîi pe care i-au fabricat dosarul.

În același timp, președintele PPPN a promis că, din respect pentru adevărații ofițeri ai FSB, MAI rusesc și alte departamente, nu va publica pe rețelele de socializare scrisoarea adresată procurorului general al Federației Ruse.

Renato Usatîi a amintit că toate acțiunile întreprinse până acum de a-l speria sau de a face vreo înțelegere cu el nu au dat niciun rezultat. În urmă cu doi ani, în casa sa din Moscova a avut loc un adevărat show cu mascați, în încercarea de a-l speria și implica în dosarul lui Dmitrii Zaharcenko, pe care Usatîi, la fel, nu l-a văzut niciodată în viață. Așa cum povestea cu Zaharcenko a eșuat, se încearcă implicarea sa în dosarul “Laundromat”. Liderul PPPN intenționează să se adreseze procurorului general al R.Moldova cu rugămintea de a fi audiat în dosarul “Laundromat”, pornit aici.

Știrea anterioară Știrea următoare