Noutăţi

Renato Usatîi i-a adus un omagiu poetului Grigore Vieru: “Chiar dacă de 12 ani vorbim despre el la trecut, poetul trăiește prin operele sale

Cu ocazia împlinirii a 86 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru, primarul de Bălți și președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a depus astăzi, 14 februarie, flori la bustul regretatului poet al neamului, de pe Aleea Clasicilor din Bălți. Primarul a postat pe pagina sa de Facebook și un mesaj prin care îi aduce un omagiu regretatului poet și în care menționează că: “Grigore Vieru, unul dintre cei mai de seamă oameni ai culturii noastre, ar fi împlinit astăzi 86 de ani. Chiar dacă de 12 ani vorbim despre el la trecut, poetul trăiește prin operele sale, prin care a promovat cele mai frumoase valori umane: dragostea faţă de mamă, de neam și țară.

Poeziile sale au inspirat zeci de artişti de la noi, iar versurile i-au fost puse pe note, fiind interpretate de Anastasia Lazariuc, Silvia Chiriac, Mihai Ciobanu, Sofia Rotaru, Iurie Sadovnic”, a spus Renato Usatîi și a adăugat că Grigore Vieru este fără-ndoială poetul copiilor, “pentru care a compus cu o deosebită dragoste și cărora le-a dăruit “Albinuța” - abecedarul devenit bilet de drum în lumea cunoștințelor pentru mai multe generații. “O poezie și un cântec frumos pentru copii pot salva în viitor o patrie”, spunea încrezător poetul și, cu siguranță, nu a dat greș. De aceea, datoria noastră este să păstrăm operele pe care ni le-a lăsat, pentru ca aceste cuvinte, izvorâte din inimă, să se ducă la îndeplinire”, a conchis Renato Usatîi.

Poetul Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererita de pe malul stâng al Prutului, fostul judeţ Hotin. A debutat editorial în 1957, student fiind, cu o plachetă de versuri pentru copii, “Alarma”, apreciată de criticii literari. În 1958, Vieru a absolvit Institutul Pedagogic “Ion Creangă” din Chişinău, Facultatea de Filologie şi Istorie. În acelaşi an, i-a apărut a doua culegere de versuri pentru copii, “Muzicuţe”, şi s-a angajat ca redactor la revista pentru copii Scânteia Leninistă.

A fost redactor la revista Nistru, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Între 1960 şi 1963, Vieru a fost redactor la editura Cartea Moldovenească, unde i-au apărut şi două plachete de versuri pentru copii: “Făt-Frumos şi Curcubeul” şi “Bună ziua, fulgilor!”. În 1964, publică în revista Nistru poemul “Legământ”, dedicat poetului Mihai Eminescu.

În 1965, îi apare volumul “Versuri pentru cititorii de toate vârstele”, pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii şi tineret (1967). În 1967, Revista Nistru publică poemul “Bărbaţii Moldovei”, cu o dedicaţie pentru “naţionalistul” Nicolae Testimiţeanu. Întregul tiraj este oprit, iar dedicaţia este scoasă.

În 1968 are loc o cotitură logică în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice “Numele tău”, cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică.

În 1970, editura Lumina publică “Abecedarul”, semnat de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru şi pictorul Igor Vieru.

În 1982 este lansat filmul muzical pentru copii “Maria Mirabela”, al regizorului Ion Popescu, textele pentru cântece fiind semnate de Grigore Vieru, iar în 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Anderesen. În acelaşi an apare cartea de versuri “Rădăcina de foc”, la Editura Universul din Bucureşti (director Romul Munteanu).

În 1989, Vieru este ales deputat al poporului.

În 1990, Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993, poetul este ales membru corespondent al Academiei Române.

În 1997, Editura Litera din Chişinău lansează volumul antologic “Acum şi în veac” (Colecţia: Biblioteca şcolarului), iar în 2000 este decorat cu Medalia guvernamentală a României “Eminescu” - 150 de ani de la naştere.

Culegeri din lirica şi poezia sa pentru copii au apărut, de-a lungul anilor, în ţări precum Franţa, Rusia, Ucraina, Letonia, Lituania, Estonia, Georgia, Armenia, Macedonia, Bulgaria şi Bielarus.

Știrea anterioară Știrea următoare