Noutăţi

Renato Usatîi face apel la Interpol să trateze cu atenție cererea autorităților ruse de a-l anunța în căutare internațională

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este convins că, după ce departamentul de investigații al Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova l-a anunțat în căutare pe teritoriul Federației Ruse, următorul pas al anchetatorilor va fi un demers la Interpol, prin care vor cere plasarea sa în urmărire internațională. În cadrul unei intervenții live pe Facebook, primarul de Bălți a anunțat că s-a adresat verbal către oficiul central al Interpol din Lyon, urmând să pregătească toate materialele necesare și în zilele următoare să formuleze și o adresare scrisă.

”Mă voi adresa la Interpol cu solicitarea de a nu reacționa la ceea ce vor primi de la Moscova. Dosarul meu se păstrează la Interpol, toți știu cum am fost persecutat de către Plahotniuc. Din păcate, judecând din spusele lui Dodon, săptămâna viitoare anchetatorii ruși vor trimite un demers la Interpol. Voi cere examinarea minuțioasă a tuturor materialelor, voi cere să fie solicitată și poziția mea, dar, cel mai important, să fie studiate toate documentele și o atenție deosebită să se acorde acelor materiale, care au ajuns la Interpol din Rusia acum doi ani. În ele este indicat în care țări și în ce operațiuni am fost implicat. Voi ruga ca aceste date să fie comparate cu ceea ce vor scrie acum despre mine. Sunt convins că cei de la Interpol vor fi obiectivi în decizii. Nimănui nu i-a reușit să mă supună până acum, nu le va reuși nici pe viitor. Am spus-o acum câteva zile în cadrul unei emisiuni televizate că niciodată nu voi schimba interesele cetățenilor și ale țării pe cele personale”, a declarat Usatîi.

Amintim că, acum doi ani, Interpol a decis să excludă din baza de date cazul liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi și să înceteze urmărirea sa internațională. Este vorba despre acuzațiile aduse lui Usatîi în cazul tentativei de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov, înaintate de procuratura din Republica Moldova. Interpol a ajuns la concluzia că acest caz este motivat politic. Renato Usatîi s-a adresat cu o cerere către Interpol cu privire la excluderea cazului său din baza de date la 19 mai 2017. El și-a explicat cererea prin faptul că dosarul penal deschis împotriva sa în Moldova este de natură politică, iar procedurile judiciare se desfășoară cu încălcarea legilor și a normelor legale.

Știrea anterioară Știrea următoare