Noutăţi

Renato Usatîi: Nu trebuie să așteptăm data de 15 iunie pentru a deschide terasele și cafenelele

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, vrea să redeschidă terasele din oraș chiar din prima zi a verii. Subiectul va fi discutat mai întâi în cadrul Comisiei municipale Extraordinare de Sănătate Publică, după care propunerile vor fi trimise comisiei naționale.

„Vom aborda la Comisia municipală de sănătate publică deschiderea, începând cu 1 iunie, a tuturor cafenelelor și restaurantelor, cu deservirea exclusivă pe terase, spații deschise. Da, cu respectarea anumitor reguli. De exemplu, terasa care avea 50 de mese, acum să aibă 25, în viziunea mea. Trebuie testată metoda, dacă aceasta nu va influența situația epidemiologică și apoi, să deschisă sălile de banchete”

Renato Usatîi a venit cu soluții și pentru antreprenorii care dețin cafenele și restaurante și nu au suficient spațiu pentru terasă.

„Cum aș fi făcut eu în Comisia Națională – aș fi dat indicații ca toți primarii, Primăriile să permită celor care nu au spații pentru terase să le poată amenaja temporar pentru ca să lucreze în spațiu deschis. În același timp, perioada de incubație a coronavirusului este de 2 săptămâni și dacă în acest interval nu se întâmplă nimic, oamenii pot fi lăsați în spații închise. Dar asta trebuie să se facă fără arendă sau formalități, pur și simplu să le dai posibilitate oamenilor, dacă nu încurcă pietonilor, să scoată acele mese afară, să le permiți să lucreze 2 săptămâni”

În același live, Renato Usatîi a făcut praf deciziile Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică, pe care le-a analizat pe rând și pe seama cărora a făcut glume. În special, a stârnit amuzament critica adusă prevederii care se referă la adunarea la o masă a rudelor.

„Se permite deservirea a maximum 4 persoane care se află la o masă, cu distanță de 1,5 metri între ei. Vă explic eu ce fel de masă ar trebui să avem. Eu stau, de exemplu, la margine, la distanță de 2 metri stă următorul. Deci, ar trebui să avem mese pătrate de 2 metri, iar la fiecare colț să stea câte o persoană (…) Și mai departe ei scriu „excepție fac grupurile formate din rudele de gradul I și II, pe linie directă sau colaterală. Dacă tu ai venit în acest restaurant cu mama, tata, bunelul, bunica, frate, soră, verișor, fratele verișorului verișorului tău și acolo mai vine și fosta soție și cea cu care vrei să te însori, cu mama ei, atunci e „excepție” (…) Asta rezultă că, începând de mâine, întreg Parlamentul poate să organizeze o petrecere cu 101 deputați, pentru că 70 la sută dintre ei sunt cumătri, fini, nași, verișori ș.a.”

Primarul de Bălți s-a arătat nedumerit și de punctul din decizia autorităților care prevede că reluarea transportului internațional de pasageri se va face cu respectarea numărului de locuri libere disponibile.

“Ați văzut pe cineva care se deplasează cu trenul, sau zboară cu avionul, să stea în picioare pentru că nu are loc? Oameni nebuni.”

“Ați văzut pe cineva care se deplasează cu trenul, sau zboară cu avionul, să stea în picioare pentru că nu are loc? Oameni nebuni.”
Amintim că, la inițiativa lui Renato Usatîi, la Bălți, piețele și-au reluat activitatea, iar transportul public a început să circule și în weekend până la data prevăzută de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

„Știți deja că prin decizia Comisiei locale, am decis să redeschidem piețele și am permis reluarea circulației transportului în ciuda deciziei Comisiei naționale, pentru că ei, idioții, interzic transportul, dar cum să ajungă oamenii la combinatul de pâine, de lapte, farmacie etc., pe ei nu-i interesează. Adică, voi toți lucrați, dar fără transport public.”

Drept urmare, mai mulți șoferi de troleibuze și „Direcția de troleibuze din Bălți” au încasat o amendă totală de 190 de mii de lei. Usatîi a anunțat că penalitățile vor fi contestate în instanța de judecată, iar în cazul în care magistrații le vor menține, va achita el amenzile.

Știrea anterioară Știrea următoare