Noutăţi

Renato Usatîi, de Ziua Internațională a Tineretului: Problema de bază este rata mare a șomajului în rândul tinerilor și salariile mici

Rata mare a șomajului în rândul tinerilor și lefurile mici sunt doar două dintre principalele probleme ale acestei categorii de cetățeni din Moldova. O spune primarul de Bălți și liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, într-un mesaj postat pe Facebook cu ocazia marcării în întreaga lume a Zilei Internaționale a Tineretului.

“Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională ONU a Tineretului, dedicată tinerilor ca parteneri esenţiali pentru schimbare.

Din păcate, în țara noastră, lucrurile stau pe dos. În loc să fie generatori de creștere economică, tinerii sunt uitați, lăsați să-și câștige pâinea în altă parte, să dezvolte alte țări.

Situația tinerilor din Republica Moldova este îngrijorătoare, dacă nu chiar dramatică. Fiecare al 3-lea tânăr în vârstă de 15-29 ani nu lucrează și nici nu învață. Rata șomajului este aproape dublă față de media pe țară și mai mare față de alte grupuri de vârstă din cauza pregătirii proaste sau insuficiente într-un domeniu sau altul. În lipsa unei perspective acasă, aproape 15% din tinerii noștri merg pentru cel puțin un an să muncească peste hotare.

Politicienii obișnuiesc să-și amintească de ei doar la alegeri, iar în schimbul votului le lasă drept moștenire datorii de miliarde, care vor fi plătite de câteva generații.

Situația tinerilor trebuie schimbată urgent”, afirmă Renato Usatîi, potrivit căruia în Moldova este nevoie de un plan național de susținere a tinerilor.

Primarul Capitalei de Nord consideră că în primul rând trebuie crescută rata de ocupare a forței de muncă, adoptate legi care să asigure tranzitul de la sistemul educațional către piața forței de muncă și încurajată angajarea tinerilor din centrele de plasament și a celor cu dizabilități. Necesare, în opinia lui Usatîi, sunt facilitățile fiscale pentru crearea de locuri de muncă destinate tinerilor, dar și salarii care să-i motiveze.

“În calitatea mea de primar al municipiului Bălți, încă din 2015 lupt pentru soluționarea acestei probleme care se simte serios în primării, unde avem o criză de tineri specialiști. Nu poate un tânăr să-și întemeieze o familie sau să-și cumpere o casă printr-un credit ipotecar având un salariu de 3-4 mii de lei. Lucrurile s-ar schimba dacă primarii ar primi dreptul de a majora salariile, spre exemplu din contul banilor economisiți. Tinerii care vin să se angajeze nu ar rămâne doar ca să învețe meserie, după care să plece pe la întreprinderi și organizații pentru lefuri mai mari, iar cei plecați ar fi motivați să revină acasă. Am discutat acest subiect cu toți premierii cu care m-am întâlnit.

Plus la toate, tinerii trebuie implicați în procesele decizionale, pentru că ei sunt principalii vectori ai schimbărilor. De aceea, prezența lor este necesară atât în Parlament, cât și în Guvern și Președinție, pentru că au o viziune nouă asupra lucrurilor, iar soluțiile oferite de ei la o problemă sau alta, sunt convins, că vor fi unele dintre cele mai bune”, mai declară Renato Usatîi, care propune elaborarea unor programe destinate promovării elevilor cu un potențial intelectual crescut.

“Moldova nu trebuie să mai exporte inteligență, de minți sclipitoare avem nevoie și aici”, punctează edilul.

Totodată, el a ținut să le ofere tinerilor un sfat pentru ca, până vor fi puși în valoare de autorități, să se poată descurca pe cont propriu. Astfel liderul Partidului Nostru îi îndeamnă pe aceștia ca întâi de toate să-și finalizeze studiile și să obțină o meserie.

“Și eu la rândul meu am în spate o facultate, ani de muncă, am construit afaceri, iar asta mă face să mă simt liber, să fac ce vreau și ce cred că trebuie făcut, și nu ce și-ar dori unii sau alții. Și țineți minte, nu cade doar cel care nu merge, stă pe loc. De aceea, ridicați-vă de fiecare dată și înaintați încrezători spre visurile voastre!”, este îndemnul lui Renato usatîi adresat tinerilor din țara noastră.

Știrea anterioară Știrea următoare