Noutăţi

Renato Usatîi i-a felicitat pe procurori cu ocazia zilei profesionale și i-a îndemnat să-și facă onest datoria

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, i-a felicitat pe procurori cu ocazia zilei profesionale. Într-un text postat pe Facebook el a scris că deși mai are mult de lucru pentru a deveni cu adevărat independentă, Procuratura a făcut deja câțiva pași ce merită apreciere, făcând referire la scuzele publice aduse de noua conducere persoanelor care au avut de suferit de pe urma acțiunilor ilegale ale procurorilor. Usatîi a scris că una dintre sarcinile importante ale procurorilor este de a-i pedepsi pe cei care se fac responsabili de fabricarea dosarelor penale intentate la comandă.

“Astăzi, procurorii își sărbătoresc ziua profesională. În data de 29 ianuarie 1992, a fost adoptată Legea cu privire la Procuratură, iar patru ani mai târziu, printr-un decret al președintelui, a fost instituită Ziua procuraturii. Din păcate însă procurorii nu pot fi felicitați cu ocazia sărbătorii profesionale fără nicio rezervă, așa cum se întâmplă în cazul profesorilor, medicilor sau constructorilor. Fără îndoială, Autoritatea de urmărire penală are mulți profesioniști cinstiți care se străduiesc să respecte legea în orice circumstanțe. Dar toți știu că în ultimii 10 ani, Procuratura a devenit instrumentul cheie al unui stat capturat. Instituția și-a permis să calce în picioare legea și drepturile omului, să fabrice dosare la comandă, să persecute oameni de afaceri și să pună presiune pe business-urile lor. Vorbesc despre toate acestea nu din auzite și eu fiind anchetat în peste 20 de dosare penale, multe dintre care nu au fost închise nici până azi. Mai mult decât atât, victime ale procurorilor au devenit zeci de colegi de-ai mei din cadrul partidului, primar și consilieri.

Da, noua conducere a Procuraturii Generale a prezentat scuze publice tuturor celor care au avut de suferit de pe urma samavolniciei din ultimi ani. Fără îndoială, este un pas pozitiv, dar oamenii așteaptă pedepsirea „vârcolacilor în uniformă” care le-au fabricat dosare penale. Oamenii așteaptă sistarea anchetelor și reabilitarea completă a lor în calitate de victime. Autoritatea de urmărire penală a început epurarea instituției de persoanele compromise și care i-au pătat reputația, dar trebuie să știe că societatea așteaptă ca lucrul să fie dus până la capăt și să dea de înțeles celor care nu vor renunța la dorința de a-și supune procurorii, și de a-i folosi împotriva adversarilor politici, și a concurenților de afaceri, că planurile lor vor eșua. Procuraturii vreau să-i urez însă ca în toată activitatea sa să țină cont de articolul din Constituție, care prevede că „Procuratura este o instituţie publică autonomă în cadrul autorităţii judecătoreşti, ce contribuie la înfăptuirea justiţiei, apărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale persoanei, societăţii şi statului prin intermediul procedurilor penale şi al altor proceduri prevăzute de lege.”

Tuturor procurorilor le urez să-și facă munca responsabil și profesionist cu respectarea datoriei față de stat și cetățeni”, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook.

Știrea anterioară Știrea următoare