Noutăţi

O trecere pietonală “inteligentă”, în regim de testare la Bălți. Primarul, Renato Usatîi a demonstrat cum funcționează aceasta

O trecere pietonală “inteligentă” se află în regim de testare la Bălți. Primarul, Renato Usatîi a demonstrat cum funcționează aceasta, într-o intervenție live, în care a spus că astfel de sisteme de avertizare vor fi instalate în tot orașul. O stradă cu risc sporit de accidente va avea trei astfel de treceri.

“Încă înainte de Anul Nou ne-am propus să identificăm o soluție pentru a reduce numărul de accidente rutiere, mai ales a celor care au loc pe trecerile de pietoni. Am ales să testăm modul de funcționare a unei pietonale “inteligente” pe un segment al străzii Ștefan cel Mare. Inițial, culoarea care lumina zebra era albastră, după care roșie, ca într-un final să alegem lumina galbenă, care este și de avertizare, și atrage mult mai bine atenția pietonilor și șoferilor”, a explicat Usatîi în intervenția live.

Deocamdată, semaforul funcționează permanent, dar după încorporarea unui senzor radar, care va detecta fluxul de mașini, dar și pietonii, în momentul traversării străzii, lumina aprinsă se va întinde pe o distanță de 40 de metri.

“Luminile se vor include automat atunci când mașinile sau pietonii vor fi aproape de trecerea de pietoni. În asta constă ideea, iar reacția participanților la trafic va fi mai sporită”, a spus edilul.

“Poliția afirmă că în Bălți există foarte multe zone cu risc sporit de accidente, mai mult de zece. Noi vom monta însă anul acesta mai multe astfel de treceri, în aproximativ 30-40 de locuri din oraș. Vor fi instalate acolo unde este nevoie”, a spus Renato Usatîi.

Potrivit primarului, instalarea primei treceri de pietoni „inteligente” a costat aproximativ 50 de mii de lei, însă în locurile în care există stâlpi și suporturi, cheltuielile se vor ridica la aproximativ 12 mii de lei.

Știrea anterioară Știrea următoare