Noutăţi

Renato Usatîi l-a chemat pe șeful Guvernului să ofere susținere autoritățile din Bălți pentru soluționarea mai multor probleme

Joi, 13 februarie, la Bălți a avut loc întrevederea dintre prim-ministrul Moldovei, Ion Chicu. La discuții au participat șefi de direcții, consilieri municipali și cetățeni de rând.

În debutul ședinței, primarul din Bălți, Renato Usatîi, a vorbit despre principalele probleme cu care se confruntă locuitorii municipiului. Este vorba despre depozitul de gunoi din Biliceni Noi, drumuri care nu au fost reparate de ani de zile și problema rambursării împrumutului luat de la Ministerul Finanțelor de către una dintre fostele administrații ale orașului.

Renato Usatîi s-a referit în primul rând la problema statutului municipiului Bălți și a declarat că încă din 2012, au fost mai multe propuneri, dar care nu au dat niciun rezultat. Așa că primarul i-a propus premierului să fie creat un grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Guvernului, administrației publice locale Bălți și deputați. Iar proiectul de lege elaborat să fie prezentat Parlamentului spre aprobare.

“Din anul 2012 au existat multe propuneri, speculații, sugestii examinate în Parlament. În 2012, Guvernul RM a spus că va veni într-o jumătate de an cu o propunere privind statutul mun.Bălți, a fost creat chiar și un grup de lucru, dar lucrurile nu au avansat. Noi considerăm că Primăria și Guvernul trebuie să creeze un grup de lucru în care vor intra reprezentanți ai Primăriei Bălți, ai fracțiunilor parlamentare. Aceștia vor analiza toate punctele din documentul privind statutul municipiului ca să nu existe neclarități. Și sperăm că Parlamentul va aproba documentul elaborat”, a spus Usatîi.

Primarul a atras atenția premierului și asupra depozitului de deșeuri din satul Bilicenii Noi. Usatîi a spus că problema este acută și necesită soluționare urgentă.

“Există o întrebare cu privire la depozitul de deșeuri, unde se depozitează gunoiul din municipiul Bălți. Poligonul este încărcat în proporție de 98-99%. O problemă sunt conflictele cu agenții economici, care au existat iar acum se încearcă reanimarea acestora. Dar vrem să vă informăm și despre faptul că pe vremea Guvernului Filip a fost creată o comisie, care a aprobat la recomandarea agentului economic construcția pe un teren de 25 de hectare de pământ, alături de poligon, a unei uzine de prelucrare a deșeurilor. Totul a rămas însă la nivel de proiect. Între timp, gunoiul depășește nivelul gropii de gunoi. Plus la toate deșeurile mocnesc într-una, iar mirosul îl simt nu doar oamenii din Bilicenii Noi, ci și cei din Bălți. Și pentru că o uzină de deșeuri va fi construită în nu mai puțin de doi ani, propun să începem soluționarea acestei probleme imediat”, a spus Usatîi.

În cadrul discuțiilor a fost abordată și problema drumurilor din municipiul Bălți. Usatîi a menționat că anul acesta ar fi nevoie de 189 de milioane de lei pentru a repara cel puțin o parte din ele.

“În ultimii 25 de ani, problema drumurilor din municipiul Bălți practic nu a fost rezolvată. Avem 17 milioane de lei din Fondul Rutier. Nouă kilometri și jumătate au statut de drum național, dar nu și alți 18,5 kilometri. Anul acesta, la nivel de țară, Fondul Rutier a fost majorat cu 33%, pentru raioane - cu 52%, iar pentru Bălți - cu 7,5%. Nu vrem să fim tratați altfel, ci echitabil. Vrem condiții egale cu toate zonele țării. Anul acesta avem nevoie de 189 de milioane de lei pentru a pune a aduce în ordine o parte din drumuri”, a spus primarul de Bălți.

Renato Usatîi a amintit și de situația creată după modernizarea CET Nord.

“Oamenilor li s-a promis tarife cu 15% mai mici dar de fapt un singur bloc achită cu 30% mai puțin, restul plătesc mai mult. Locatarii așteaptă un deznodământ în toată această situație”, a punctat Usatîi.

O altă problemă foarte importantă este descentralizarea. Pe hârtie, primarii au foarte multă autoritate, în realitate însă acțiunile lor sunt extrem de limitate.

“Astăzi, am ajuns în situația în care, atunci când un obiect este dat în exploatare, fie că este un centru comercial sau o clădire rezidențială, Primăria nu are nicio legătură cu punerea în funcțiune. Pe proiect vedem o casă frumoasă, dar în realitate se ridică ceva care nici pe departe nu corespunde proiectului declarat. Primăria nu poate influența lucrurile în niciun fel”, a mai spus Usatîi.

“Apă-Canal, în general, a devenit subiect de film, care poate fi difuzat și de Netflix. Există un împrumut luat de la Ministerul Finanțelor, pe care-l plătim noi, chiar dacă a fost luat de altă conducere a orașului”, a afirmat primarul.

Creditarea ne costă 120 de mii de dolari anual. Dintre acestea, 60 de mii este creditul, iar restul constituie dobânda. Mai mult, administrația orașului plătește trei milioane de lei anual executorilor judecătorești și încă un milion de lei pentru costurile de judecată.

Renato Usatîi i-a solicitat șefului Guvernului să se implice în proiectul de lansare a unei conducte de la Soroca, care va oferi bălțenilor apă de calitate la tarife reduse. Primarul i-a vorbit premierului și despre situația inacceptabilă privind salarizarea angajaților din administrația publică locală, leafa cărora este de câteva ori mai mică decât cea a acelorași angajați ai departamentelor similare din Capitală. Usatîi spune că din această cauză oamenii își abandonează locul de muncă, iar Primăria ajunge să se confrunte cu o criză de cadre. O altă problemă pe care guvernul este în măsură să o rezolve se referă la clădirile abandonate care ar putea fi transferate la balanța Primăriei, iar astfel ar fi soluționată problema spațiului locativ.

Știrea anterioară Știrea următoare