Noutăţi

100-дневный отчет мэра Бельц: "Семь шагов в будущее!"

Raportul primarului municipiului Bălţi, Renato Usatîi, pentru primele 100 de zile de activitate şi viziunea sa asupra perspectivei de modernizare a capitalei de nord a Republicii Moldova

S-au scurs cele 100 de zile de activitate a noilor conducători din Administraţia Publică Locală din oraşele şi satele Republicii Moldova. În mod tradiţional, rapoartele cuprind o sumedenie de foi, extrase din bugete şi planuri. Este o tradiţie de după care nu se întrezăreşte întotdeauna şi un sens raţional. Deja de peste douăzeci de ani tot scriem şi ascultăm asemenea rapoarte: de la primari, premieri, deputaţi, preşedinţi. În această perioadă, în ţară lucrurile nu s-au schimbat spre bine.

CERCUL VICIOS TREBUIE DISTRUS

Nu este deloc surprinzător să raportezi despre activitatea zilnică, ce reprezintă obligaţiunea nemijlocită a oricărui conducător, dar nu este tocmai cea mai justă obişnuinţă. Primarul, a priori, trebuie să administreze procesul, care decurge, în mod neîntrerupt, în orice oraş. Misiunea edilului este planificarea strategică şi implementarea reformelor necesare. Spre regret, rapoarte în acest sens nu prea vedem. Mai exact, nici nu am văzut. Eu voi sparge acest cerc vicios.

Majoritatea aleşilor locali din Moldova au un orizont al percepţiei funcţiei sale destul de îngust şi se ghidează de concepţia: „să faci ceea ce a făcut predecesorul tău, dar mai bine ca el”. Pe final, le reuşeşte doar în primul an şi acela nu prea, ulterior, situaţia degradează tot mai mult: noua echipă se scufundă în mrejele corupţiei, trece la cheremul afaceriştilor locali, se restabileşte contactul cu reprezentanţii organelor de control ale statului, în oraş sunt reluate construcţiile ilegale, licitaţii trucate, mita, se scot la mezat în mod ilegal loturi de pământ. Mai exact, delapidările continuă în forţă.

Peste patru ani, atunci când vin noi alegeri, această parte tenebră, care lipseşte oraşul de orice perspectivă, este ascunsă de public: conducerea, ca pe o poezie, repetă câţi metri cubi de asfalt betonat a turnat în gropi, a schimbat câteva guri de canalizare, a vopsit câteva scări de bloc şi garduri. Rezultatul practic al administrării de acest gen este degradarea. Formula reală după care se realizează este: prietenilor totul, celorlalţi – legea. Inclusiv ea pune baza eşecului sistemului.

În acest ciclu electoral, doi primari au atras privirile şi atenţia publicului: eu şi încă unul. Interesant că noi doi suntem comparaţi, la fel, în baza aceleaşi paradigme defectuoase, ignorând detalii importante.

ORAŞELE NECESITĂ SCHIMBĂRI DE SISTEM

Oraşele au nevoie de schimbări de sistem, dar nu de jocuri la un simulator de urbanism cu resurse financiare nelimitate, dar dubioase. Problema constă în faptul că după plecarea jucătorului, totul se risipeşte destul de repede. Iată de ce, oricât de straniu ar suna pentru cetăţeni, dar oraşele din Moldova sunt împiedicate în dezvoltarea lor nu de insuficienţa de fonduri, ci de cu totul alte probleme: lipsa proiectării şi a sistematizării, corupţia, analfabetismul şi traumele din născare a structurilor administrative.

Uneori mi se reproşează că într-o perioadă de 100 de zile nu am sădit un parc, nu am construit un stadion şi drum, nu am reparat cercul la intrare în oraş. Nu neg, un drum nou este mai bun decât unul vechi, dar pe cât de corect este ca el să fie construit de un milionar, implicat în scandalul bancar? Va avea oare Banca Naţională a Moldovei suficiente „miliarde” pentru toţi „primarii” care, din „propriul” buzunar vor construi drumuri în toate oraşele?

FUNDAŢIA SALVĂRII

Investesc în dezvoltarea oraşului sursele proprii, câştigate decent şi declarate conform legii. Din aceşti bani am început restabilirea infrastructurii la Bălţi. A fost creată Fundaţia „Renato Usatîi”. Aceasta însă este doar o mică parte şi deloc activitatea cea de bază. Mai mult, eu înţeleg că procedez nu tocmai corect. Dar, în oraş există domenii întregi care necesită o intervenţie de urgenţă.

Imediat după alegeri am vizitat Spitalul Clinic municipal din Bălţi. Instituţia, în mod vădit, avea nevoie de modernizare. În acest spital urmează tratament locuitorii din toate raioanele Republicii Moldova, dar statul pur şi simplu a uitat de ei. Spitalul este la balanţa municipiului, deşi este de talie republicană. Însă, bugetul municipiului Bălţi, care conform legislaţiei noastre „înţelepte” este stabilit de Ministerul Finanţelor, nu-şi poate permite întreţinerea unei instituţii atât de mari. Atunci, vara, am promis ajutor şi mă bucur să vă anunţ că mi-am îndeplinit promisiunea.

Din contul Fundaţiei „Renato Usatîi” (peste un milion de lei) au fost procurate instrumente chirurgicale noi (am procurat chiar mai mult decât am preconizat), dar şi toate cele necesare pentru deservirea lor adecvată. Toate acestea au fost deja transmise spitalului. Dacă statul nu-şi dă interesul de condiţiile în care sunt trataţi cetăţenii, noi vom întinde o mână de ajutor. Din contul Fundaţiei am achitat procurarea de noi utilaje pentru spital. Astfel a reacţionat organizaţia obştească la o solicitare în scris unde se cerea ajutor pe care am primit-o de la administraţia instituţiei medicale. Acordarea ajutorului va fi divizată în mai multe etape. Prima parte a constituit peste un milion de lei. Echipamentul medical din spital nu a fost reînnoit din anul 1992.

12140876_965284423495138_2478897092818912895_o

Deja au fost procurate şi aduse în oraş 12 seturi de terenuri de joacă. Ele se află pe teritoriul municipiului şi aşteaptă să fie instalate: alegem pavajul, nu va mai fi unul de beton cum era înainte. Instalăm asemenea complexe de joacă şi în alte localităţi. De tot au fost procurate 44 de unităţi de acest gen.

IMG_7229

La fel, din cont propriu voi pune pavaj pe trotuarele străzii centrale. La Bălţi a început multaşteptata reparaţie a drumurilor din interiorul cartierelor locative care mai mult seamănă a drum de ţară spălat de ploi. Deja au fost efectuate lucrări pe strada Coroban şi Suceava. Costul lucrărilor pentru prima stradă reparată se ridică la 925,5 mii de lei, iar suprafaţa totală a 9 sectoare unde se face reparaţia constituie 3274,1 metri pătraţi. La propunerea mea în cost a fost inclusă şi schimbarea bordurilor (647 de unităţi, inclusiv 543 noi). Deja au fost utilizate 343 de tone de asfalt. Şi aici nu s-a trecut fără de suportul financiar din partea mea: administraţia precedentă, în ajunul alegerilor a cheltuit tot bugetul planificat pentru un an – voiau să demonstreze de urgenţă că în oraş se face măcar ceva. Iar eu în acest an, din banii proprii, am transmis oraşului un milion de lei pentru reparaţia drumurilor în interiorul cartierelor.

IMG_7377

Am început soluţionarea problemei decentralizării încălzirii. Aici însă nu a trecut fără dificultăţi. Bălţi are încheiat un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind modernizarea S.A. „CET-Nord” şi una dintre condiţii prevăzute în document – renunţarea la decentralizare. Cu toate acestea, fiecare regulă poate avea excepţii raţionale. Lansăm un proiect pilot de instalare a unei cazangerii. A fost identificată o propunere foarte avantajoasă: bugetul nu va cheltui nici un ban, iar cheltuielile pentru încălzire se vor diminua cu 20-30%. Compania „Ukrteplo”, care a instalat în ţara vecină deja circa 250 de cazangerii de acest fel, îşi asumă toate cheltuielile, inclusiv cele operaţionale. Adică, va fi responsabilă şi de deservirea cazangeriilor. Primăria doar va plăti mai puţin pentru agentul termic decât acum. Desigur, există şi interesul investitorului, dar cu acest interes, avem în rezultat o economisire de resurse cu risc minim.

Resursele Fundaţiei sunt alocate şi pentru elaborarea unui site nou pentru primărie. Acesta nu va fi un simplu panou informativ, ci o bază de date cu sistemul administrării circulaţiei documentelor. Locuitorii vor obţine noi oportunităţi pentru relaţia cu administraţia locală, iar conducerea oraşului, de facto, în regim on-line, va putea monitoriza modul de examinare a petiţiilor cetăţenilor de către funcţionari. Or, nu este un secret pentru nimeni că răspunsurile la petiţii şi adresări ale cetăţenilor atât în oraş, cât şi în toată ţara, deseori sunt extrem de formale.

Începem construcţia unui azil pentru animalele fără adăpost. Primul meu salariu la funcţia de primar l-am cheltuit pentru proiectarea lui. Vom construi adăpostul din contul resurselor Fundaţiei „Renato Usatîi”.

Am să investesc banii pentru în deschiderea unui centru inovaţional la Bălţi. Trebuie să dezvoltăm mediul de afaceri: într-o economie funcţională, majoritatea cetăţenilor trebuie să fie încadrată în activităţi din sectorul privat, aşa se formează clasa de mijloc.

Dar, cât timp aceste realizări nu au fost finalizate, mulţi oameni au nevoie de ajutor momentan. Peste un milion de lei, atât de la Fundaţie, cât şi din banii mei, au fost transmişi cetăţenilor care ni s-au adresat într-un moment dificil pentru ei. Situaţii sunt diferite: uneori oamenii au necesitate vitală de resurse, atât de urgentă, încât nu mai este timp pentru formalităţi juridice – atunci practic scot banii din buzunar.

Mi-am stabilit ca şi regulă ca în fiecare vară să achit vacanţa la mare pentru copii din familii social vulnerabile. Este de neimaginat ca un copil să crească şi să nu vadă marea niciodată. În această vară, din contul Fundaţiei, 500 de copii din toate colţişoarele ţării au plecat la odihnă la mare. 300 de copii sunt din Bălţi.

Cea mai vulnerabilă parte de societăţii noastre sunt persoanele de vârsta a treia. Asistenţa financiară, acordată din partea statului, nu rezistă niciunei critici. Bătrânii – sunt cei mai fideli vizitatori ai mei, vin atât la audienţă la primar, cât şi la oficiul Partidului Nostru. Nu le refuzăm ajutor niciodată.

De două ori deja, în perioada menţionată, am alocat ajutor financiar din partea Fundaţiei, pentru susţinerea veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi a veteranilor muncii. Suma totală a constituit 300 de mii de lei. Sunt convins că trebuie să le purtăm de grijă acestor oameni nu doar o singură dată pe an, de 9 mai, ci în permanenţă. Ei au pus pe altarul Victoriei cei mai buni ani ai vieţii lor, iar recunoştinţa noastră pentru meritele lor, este în principiu, nemărginită. Eu voi ajuta mereu veteranii.

Am ţintit şi dezvoltarea sportului în oraş. Am aflat că la momentul învestirii mele în funcţia de primar, din echipa de fotbal erau doar şase jucători – elevi ai şcolii sportive de fotbal. Cu toţi ceilalţi, contractele au fost reziliate. S-a decis de urgenţă convocarea echipei şi trecerea în revistă a jucătorilor activi în Moldova, cine din fotbalişti este liber, cine este pregătit. Fundaţia „Renato Usatîi” acordă ajutor şi pentru SRL „Şcoala de fotbal din Bălţi”, care are un plan de modernizare şi amenajare a stadionului: 90 de mii de lei - pentru înlocuirea asfaltului, 110 mii – pentru reparaţia acoperişului, 70 de mii – pentru instalarea încălzirii autonome. De 4 mii de euro a fost procurată o nouă maşină de tuns iarbă. Am găsit investitori. Ei sunt din Federaţia Rusă, dar şi persoane originare din Rusia, care locuiesc acum în ţările europene. Acordul a fost semnat. Timp de câteva luni, echipa, aflată la coada campionatului naţional, a avansat şi s-a calificat pe locul cinci. Nu este „aurul”, desigur, dar vedem o tendinţă bună – accelerăm în calea „spre aur” destul de bine.

Un milion de lei anual – pentru îmbunătăţirea condiţiilor antrenamentelor de la stadionul orăşenesc. Bugetul municipal a fost eliberat de această povară. Am eliberat de această povară bugetul oraşului, volumul căruia lasă de dorit din cauza legislaţiei moldoveneşti privind relaţiile interbugetare.

La 4 iulie, am organizat la Bălţi „Bătălia Portarilor”. Mii de bălţeni şi locuitori ai raioanelor vecine au venit la grandioasa sărbătoare, organizată pe stadionul orăşenesc. Asemenea manifestare s-a desfăşurat în premieră la Bălţi. Acţiunea a fost organizată de primarul municipiului şi fostul goalkeeper, Adrian Bogdan. În calitate de oaspeţi de onoare ai turneului au fost invitaţi legendele fotbalului: portarul român, Helmut Duckadam şi fostul goalkeeper al echipei naţionale a URSS, Rinat Dasaev. „Bătălia Portarilor” a devenit un eveniment de talie naţională. La turneu au participat peste o sută de portari din toate raioanele Moldovei.

Fundaţia „Renato Usatîi”, în comun cu primăria, au desfăşurat la Bălţi cea mai grandioasă Zi a Independenţei din istoria Moldovei. Or, Ziua independenţei în Moldova, demult s-a transformat într-o rutină. Noi am schimbat starea de lucruri. Spectacol german de lumini, muzică şi apă – havuzuri muzicale (o feerie văzută de puţini bălţeni), artişti cu renume de peste hotare şi din Moldova, îndrăgiţi de toată lumea. Ziua Independenţei este o sărbătoare frumoasă şi noi am marcat-o din suflet şi nu doar pentru a bifa organizarea şi, cu toate acestea, nu am cheltuit bani din bugetul oraşului. Totul a fost organizat din contul Fundaţiei.

Mai sunt realizări în sfera culturii: am desfăşurat Festivalul „Întâlnirea cu Rusia” la Bălţi. Premiera filmului rusesc „Зеленая карета” („Trăsura verde” trad.rus.) a avut loc în Moldova mai devreme, decât în Rusia. Proiectarea produsului cinematic, cu participarea interpretului rolului principal, Andrei Merzlikin, a fost cap de listă al Festivalului. În vizită la bălţeni au venit şi alţi oaspeţi cunoscuţi şi dragi: Svetlana Toma, fiica ei, Irina Lacina, actorul Euclid Kurdzinis. Sunt mândru că am avut onoarea să contribui la organizarea acestui eveniment.

Am ajutat Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, am donat Catedrei de slavistică un set de dicţionare de limbă rusă. După o discuţie cu rectorul, în cadrul căreia am abordat problemele legate de aşa-zisa optimizare, am decis să donez universităţii dragi, pe care am absolvit-o, 650 de mii de lei: câte 50 de mii pentru fiecare catedră.

BĂLŢENII MERITĂ MAI MULT

Reiterez, cele enumerate mai sus nu reprezintă cel mai important lucru în activitatea mea. Misiunea mea principală constă în schimbarea principiilor de administrare, să demontez sistemul existent. La primărie a început procesul de reorganizare: unele secţii vor fi comasate, mulţi funcţionari (care timp de mai mulţi ani joacă cărţi la calculator) vor fi concediaţi, este elaborat planul strategic de dezvoltare al oraşului.

Bălţenii nu au meritat ceea ce li s-a întâmplat în ultimii zeci de ani şi o asemenea atitudine din partea autorităţilor. Vorbesc nu doar despre starea oraşului, care tot mai mult a început să semene cu piaţa „Cerkizovsk”, dar şi despre munca funcţionarilor, a reprezentanţilor serviciilor comunale ale oraşului.

intalnire cu balteni2

Analizând adresările bălţenilor şi răspunsurile funcţionarilor, am ajuns la concluzia că în mare parte era vorba despre nişte răspunsuri formale. Funcţionarii nu au fost îngrijoraţi nici măcar puţin dacă au reuşit să soluţioneze problema vizată în petiţii sau nu.

Calitatea muncii funcţionarilor primăriei lăsa de dorit (şi încă mai lasă). De aceea zic aşa: ori se apucă de lucru, ori le dăruiesc libertate.

Mai mult, trebuie să înţelegem atât noi, cât să le demonstrăm şi oamenilor, încotro mergem, la ce etapă suntem, ce fel de baze ale dezvoltării implementăm, pentru ce operăm modificări structurale. Mai exact, noi elaborăm reţeta modernizării şi trebuie să înţelegem ce fel de mâncare gătim.

Primul pas: Acordul social

În ajunul unei mari călătorii, trebuie să faci toate înţelegerile la mal. Am început să mă înţeleg atât cu funcţionarii, cât şi cu locuitorii oraşului.

Despre ce? Că aşa nu se mai poate de trăit, cum s-a obişnuit (pentru că mită nu doar se ia, ci şi se dă, nu-i aşa?). Cum se poate de semnat acest acord social? Prin acţiuni publice.

Societatea moldovenească, în permanenţă, s-a remarcat prin conciliere şi empatie faţă de voinţa conducătorilor. Pe noi cel mai bine ne caracterizează proverbul: „Peştele de la cap se strică”.

Dacă fură cei de la guvernare, înseamnă că le este permis tuturor! Dacă puterea demonstrează un exemplu de onestitate şi tendinţă spre schimbări pozitive – asta va deveni molipsitor pentru întreaga societate.

IMG_2256

Sancţionarea funcţionarilor dubioşi, demolarea construcţiilor ilegale, reorganizarea primăriei, auditul – toate sunt făcute cu o transparenţă maximală, pentru că sunt nişte acţiuni care indică o cale spre un viitor mai bun, în care nu mai este loc pentru fărădelegi.

Nu furăm şi nu minţim! Pentru că puterea noastră este în adevăr! Iată despre ce ne înţelegem la prima etapă a drumului mare spre renaşterea Moldovei care va începe din oraşul Bălţi.

Dar, merită oare să punem vin nou în burdufuri vechi?

Pasul nr.2: Lovitură de sistem

Sunt mai multe, ele vor fi descrise în alte capitole, dar voi menţiona momente importante aici.

Timp de o 100 de zile am făcut ordine în pieţele din oraş. Rezultatele, fără dubii, sunt remarcabile: odată cu schimbarea conducerii oraşului şi cu înlocuirea conducerii pieţelor, veniturile în bugetul orăşenesc de la aceste întreprinderi au crescut cu 520 de mii de lei chiar în prima lună. Este o premieră în istoria municipiului Bălţi, bălţenii ştiu câte „scandaluri, intrigi şi investigaţii” au planat asupra pieţelor. Unul din directorii întreprinderii, cu 15 ani în urmă, a fost împuşcat în propriul automobil. Jurnalistul, care a scris despre delapidările la pieţe, cam tot în perioada ceea, a fost împuşcat în scara blocului unde locuia.

Una dintre loviturile de bază asupra sistemului – auditul la întreprinderile municipale. Trebuie să înceteze haosul macabru care a adus oraşul şi locuitorii lui într-o situaţie economică deplorabilă.

Anume întreprinderile municipale şi primăria sunt principali actori, responsabili pentru ordinea din oraş, prosperarea urbei şi viaţa decentă a oamenilor.

Eliminarea cauzelor problemelor care s-au adunat şi s-au cimentat, cât şi schimbarea tendinţei mişcării negative, este posibilă prin metode de control. Adică, înainte ca să ne apucăm să îmbunătăţim activitatea întreprinderilor municipale, dar şi a primăriei, este necesar să facem lumină, să analizăm în ce situaţie se află ele astăzi. Avem nevoie de o apreciere obiectivă a punctelor slabe şi ale celor forte de funcţionare.

Verificările, iniţiate în cadrul întreprinderilor municipale, sunt îndreptate anume pentru colectarea şi analiza acestei informaţii. La moment se finalizează procesul de audit la întreprinderile ÎM „Direcţia reparaţii şi construcţii drumuri Bălţi „, ÎM „Amenajarea teritoriului şi spaţiilor verzi Bălţi” şi ÎM „Gospodăria locativ-comunală Bălţi”. La rând sunt următoarele întreprinderi municipale şi însăşi primăria.

Principalele chestiuni, examinate în cadrul misiunii de audit:

 • aprecierea activităţii întreprinderii la general;
 • analiza misiunilor municipale, rapoartele executării lor şi realizarea scopurilor generale propuse de întreprinderi;
 • verificarea utilizării eficiente şi la ţintă a fondurilor bugetare, alocate întreprinderilor în anii 2014 şi 2015;
 • aprecierea generală a stării sistemului controlului intern al întreprinderii, în particular: prezenţa sistemului (procedurilor) de control la întreprinderi şi corespunderea lor legislaţiei;
 • utilizarea eficientă şi raţională a resurselor;
 • autenticitatea, veridicitatea şi integritatea informaţiei prezentate în rapoartele financiare;
 • administrarea eficientă a activelor întreprinderii;
 • asigurarea securităţii activelor materiale şi informaţionale ale întreprinderii;
 • legalitatea operaţiunilor economice;
 • elucidarea cazurilor existenţei sau lipsei riscurilor/cazurilor de abuz şi fraude;
 • realizarea acţiunilor de control în baza concluziilor verificărilor precedente, în particular cu scop de control al eliminării încălcărilor depistate, dar şi privind implementarea recomandărilor auditorilor.

Totodată, este necesar de analizat posibilitatea avansării întreprinderilor municipale pe punctul de non-pierdere, identificarea rezervelor şi a recomandărilor de management eficient, inclusiv privind optimizarea utilizării resurselor materiale şi financiare.

Profesionalismul şi independenţa misiunii este asigurată prin atragerea în componenţa echipei a auditorilor şi experţilor din exterior.

Rezultatele finale ale verificărilor vor fi prezentate conducătorilor întreprinderilor municipale şi discutate la şedinţele Consiliului Municipal pentru luarea deciziilor care se impun în continuare.

Concluziile de bază ale operaţiunilor de control vor fi făcute publice la finalizarea verificărilor, iar cetăţenii vor fi informaţi despre cele mai importante evenimente şi decizii.

Ne propunem ca scop demontarea întregului sistem de corupţie, dar nu eliminarea unor executori particulari. Aceasta presupune organizarea funcţionării întreprinderilor municipale şi a administrării lor din partea primăriei în aşa fel, încât toate procesele să fie transparente, iar jafurile şi neprofesionalismul să devină dezavantajoase.

Nu intenţionăm să vopsim primăria şi întreprinderile municipale în culorile Partidului Nostru sau să ne ghidăm de principiul: „aderaţi la Partidul Nostru” şi vă vom oferi de lucru şi diverse drepturi şi facilităţi. Voi, bălţenii, sunteţi cetăţenii care ne-aţi susţinut, iar noi nu avem dreptul la greşeli şi nu-i putem dezamăgi pe cei care ne-au acordat încredere.

Pasul nr.3: Reforme în sfera construcţiilor urbanistice şi amenajarea teritoriului

Am încercat să impunem veto pe alocarea terenurilor pentru construcţii în centrul capitalei care şi aşa abundă de imobile comerciale. Dar, asemenea decizie contravine Planului general, care nu este nici pe departe unul calitativ, însă foarte scump în elaborare. Am decis: vom elabora un nou Plan general pentru dezvoltarea municipiului Bălţi.

Vom construi acolo, unde are nevoie oraşul. Obiectele deja construite cu ilegalităţi, nu vor fi admise spre exploatare. Staţia, ridicată în apropierea primăriei în ajunul alegerilor şi care seamănă mai mult cu un magazin acum stă pustie în aşteptarea demontării. O situaţie similară şi cu alte staţii, unde a fost încălcat raportul dintre spaţiul public şi a imobilului comercial (70 la 30): ceea ce încă nu s-a reuşit să se construiască, va fi demontat.

Следующий бюджетный год будет последним для билбордов

Bălţi trebuie să devină un oraş pentru oameni. Iar pentru aceasta este nevoie de spaţii publice atractive, care vor îmbunătăţi aspectul oraşului şi partea pietonală a lui. Atâta timp cât oamenii vor circula cu automobilele, este imposibil de soluţionat problema parcărilor, nici problema ambuteiajelor, nici problema locurilor deosebit de „atractive” pentru producerea accidentelor, unde din cauza lipsei pietonilor, falimentează afacerile din sfera serviciilor.

Nu voi dezvolta aici acest subiect, dar, vă asigur că în raportul pentru 4 ani de activitate, pe care îl voi publica în anul 2019, acestei teme îi va fi acordată o atenţie deosebită, pentru că planific foarte multe în această direcţie.

12171093_954476011265980_2105028876_o

Vom scăpa în oraş de mizeria vizuală care apare sub forma publicităţii stradale, care a inundat totul în jur. Încă înaintea alegerilor, la una dintre întâlnirile cu alegătorii, de mine s-a apropiat un copil şi m-a întrebat ce se va întâmpla cu bilboardurile. I-am spus: le vom tăia pe toate, iar în locul lor vom planta copaci.

Aceeaşi soartă paşte şi multiplele cazinouri electronice, care s-au tot înmulţit în oraş. Am promis că vom elimina aceste probleme şi, în cadrul unui nou an bugetar, vom realiza acest lucru.

Pasul nr. 4: Lichidarea schemelor de îmbogăţire a funcţionarilor şi businessmenilor loiali

Lichidarea schemei de chirie dublă şi a privatizării dubioase: proprietatea municipală era dată în chirie afaceriştilor „apropiaţi” la un preţ derizoriu, care, la rândul lor, ofereau aceste spaţii la preţul de piaţă. O afacere de invidiat: ai semnat o dată pe an câteva hârtii, „ai mulţumit” pe cine trebuie şi 12 luni stai şi primeşte venit de 600%. Proprietatea municipală va fi dată în chirie la preţul mediu de piaţă pentru mediul de afaceri. Este important că cei care închiriază acum aceste spaţii, vor plăti tot atât cât au plătit până acum, pentru că noi vom lichida intermediarii.

Gata cu dubla chirie! Toţi cei care au dat în chirie spaţiile orăşeneşti după această schemă nici gând să nu mai aibă să se adreseze pentru prelungirea contractelor! Pe final, vom lichida o potenţială schemă coruptă, aducem bani în buget şi lichidăm o nedreptate pe piaţă!

Astfel de paşi sau paşi asemănători vor fi întreprinşi în toate domeniile. Vom schimba sistemul sau, dacă va fi nevoie, îl vom distruge pe cel vechi şi vom construi unul nou. Altceva nu este binecuvântat. Eu nu ştiu ce înseamnă reparaţie cosmetică. Vom face reparaţie capitală. O intervenţie a unui chirurg-plastic nu poate ajuta „faţa cu cicatrice groaznică” a Moldovei. Trist, dar adevărat.

Sedinta_Primarie_Balti

Noi am oprit procesul dubios al privatizării apartamentelor, aflate în gestionarea municipalităţii, de către funcţionarii de diferit nivel. Un exemplu elocvent în acest caz: a fost stopată tentativa de privatizare la un preţ derizoriu a unui apartament în valoare de o jumătate de milion de lei de către preşedintele Curţii de Apel din Bălţi. Pentru a se eschiva de la plata conform celei de piaţă, în apartament aveau viză de reşedinţă socrii făuritorului justiţiei. În baza unor acte medicale privind starea de sănătate, oferite de doctorul din Fundurii Vechi, valoarea imobilului s-a prăbuşit până la 19 mii de lei.

„Apartamente de vis” pentru judecători, alţi funcţionari, rude, nănaşi şi cumetri s-au terminat la Bălţi”.

Pasul nr.5: Lichidarea sau revizuirea concesiunilor dubioase sau dezavantajoase pentru oraş

Salut relaţiile de parteneriat public-privat şi înţeleg că este o afacere, dar nu avem nevoie de proiecte investiţionale „de 3 lei”. Mai mulţi au atras atenţia la scandalul iscat în apropierea clădirii administraţiei oraşului, atunci când mi-am ieşit puţin din fire, discutând cu fondatorii companiei de „gunoi”, care a obţinut în concesiune serviciile de colectare şi evacuare a deşeurilor. Exemplul acestei companii este foarte relevant.

Mai mulţi „businessmeni” au gestionat compania „Terra Cleaning”, care era datoare oraşului cu peste 6 milioane de lei. Anume pe numele acestei firme a fost înregistrată concesiunea privind serviciile de salubrizare a oraşului în anul 2012. Ei, însă, au transmis concesiunea firmei „Global Prest Service”, pe care au înregistrat-o cu două zile înaintea şedinţei Consiliului Municipal şi au uitat de datorii. Însă, acest lucru nu a deranjat deloc majoritatea comunistă de atunci de la Bălţi. Au fost atât de indiferenţi, încât primăria, după acest caz, i-a mai şi alocat noii companii 15 milioane de lei, 7 milioane dintre care erau oferiţi pentru nu ştiu ce servicii suplimentare.

În spatele ambelor firme stă o singură persoană, care, în mod obraznic, afirmă că nu este dator primăriei cu nimic. Atunci când văd asemenea nedreptate, nu pot reacţiona calm. Şi 5 milioane de lei de la primărie pentru luna iulie şi august să nu mai aştepte: lucrările nu au fost coordonate.

Nu le va reuşi să „soluţioneze” problemele cu mine, aşa cum au reuşit cu guvernarea precedentă. O parte din datoriile pentru salariile angajaţilor, pe care cetăţeanul vizat pur şi simplu i-a lipsit de surse pentru existenţă, eu le-am achitat personal, din cont propriu. În acest scop au fost transferaţi 300 de mii de lei.

Концессии, выгодные бизнесменам, но не городу - закончилсиь

Noi am oprit procesul dubios al privatizării apartamentelor, aflate în gestionarea municipalităţii, de către funcţionarii de diferit nivel. Un exemplu elocvent în acest caz: a fost stopată tentativa de privatizare la un preţ derizoriu a unui apartament în valoare de o jumătate de milion de lei de către preşedintele Curţii de Apel din Bălţi. Pentru a se eschiva de la plata conform celei de piaţă, în apartament aveau viză de reşedinţă socrii făuritorului justiţiei. În baza unor acte medicale privind starea de sănătate, oferite de doctorul din Fundurii Vechi, valoarea imobilului s-a prăbuşit până la 19 mii de lei.

„Apartamente de vis” pentru judecători, alţi funcţionari, rude, nănaşi şi cumetri s-au terminat la Bălţi”.

Pasul nr.5: Lichidarea sau revizuirea concesiunilor dubioase sau dezavantajoase pentru oraş

Salut relaţiile de parteneriat public-privat şi înţeleg că este o afacere, dar nu avem nevoie de proiecte investiţionale „de 3 lei”. Mai mulţi au atras atenţia la scandalul iscat în apropierea clădirii administraţiei oraşului, atunci când mi-am ieşit puţin din fire, discutând cu fondatorii companiei de „gunoi”, care a obţinut în concesiune serviciile de colectare şi evacuare a deşeurilor. Exemplul acestei companii este foarte relevant.

Mai mulţi „businessmeni” au gestionat compania „Terra Cleaning”, care era datoare oraşului cu peste 6 milioane de lei. Anume pe numele acestei firme a fost înregistrată concesiunea privind serviciile de salubrizare a oraşului în anul 2012. Ei, însă, au transmis concesiunea firmei „Global Prest Service”, pe care au înregistrat-o cu două zile înaintea şedinţei Consiliului Municipal şi au uitat de datorii. Însă, acest lucru nu a deranjat deloc majoritatea comunistă de atunci de la Bălţi. Au fost atât de indiferenţi, încât primăria, după acest caz, i-a mai şi alocat noii companii 15 milioane de lei, 7 milioane dintre care erau oferiţi pentru nu ştiu ce servicii suplimentare.

În spatele ambelor firme stă o singură persoană, care, în mod obraznic, afirmă că nu este dator primăriei cu nimic. Atunci când văd asemenea nedreptate, nu pot reacţiona calm. Şi 5 milioane de lei de la primărie pentru luna iulie şi august să nu mai aştepte: lucrările nu au fost coordonate.

Nu le va reuşi să „soluţioneze” problemele cu mine, aşa cum au reuşit cu guvernarea precedentă. O parte din datoriile pentru salariile angajaţilor, pe care cetăţeanul vizat pur şi simplu i-a lipsit de surse pentru existenţă, eu le-am achitat personal, din cont propriu. În acest scop au fost transferaţi 300 de mii de lei.

IMG_8716 - копия

Totodată, se negociază cu structurile bancare care au alocat guvernării precedente credite pentru proiectele de infrastructură. Aceste credite, din cauza condiţiilor impuse, nu sunt acceptabile pentru oraş. Dar, negocierile aduc rezultate. Rata procentuală pentru creditul acordat de o bancă pentru modernizarea iluminatului stradal, în rezultatul discuţiilor noastre, a fost revizuită în descreştere. Am reuşit să o minimalizăm de la 7,11% la 5,96%. Suma totală a creditului este de 1 milion 818 mii de dolari, acordat pe un termen de 10 ani. Spre regret, până la 1 septembrie anul trecut, oraşul a reuşit deja să stingă o parte din datorii la un preţ dezavantajos, achitând 524 de mii de dolari.

Se poartă negocieri şi privind schimbarea condiţiilor (prelungirea termenului şi reducerea ratei) creditului, acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru procurarea de noi troleibuze. Suma totală a creditului constituie 2,72 milioane de euro.

Pasul nr.6: Transparenţă informaţională totală

Sunt într-un dialog permanent cu orăşenii prin intermediul reţelelor sociale, descriu şi explic fiecare pas pe care îl întreprind, răspund la întrebări, organizez audieri ale cetăţenilor.

În oraşul Bălţi locuiesc 144 de mii de oameni, împreună cu satele din componenţa municipiului – aproape 150 de mii. Conform Constituţiei, fiecare din aceste persoane poate conta pe ajutorul statului. Pentru asta el şi există ca să ajute orăşenii, să asigure relaţii sociale normale, reglându-le cu ajutorul legilor, adoptate în urma consensului majorităţii.

La noi însă, aparatul de stat are cu totul alte scopuri. Conducătorii actualei îl utilizează numai ca să poată fura fără nici un impediment.

Iată cu ce m-am confruntat la audienţele cetăţenilor: oamenii vin cu diverse probleme, de la litigii de proprietate, până la insuficienţa resurselor pentru existenţă, care nu sunt soluţionate cu anii. Oamenii vin la audienţe cu problemele vechi şi nesoluţionate. Unele de prin ani 90, altele de la începutul anilor 2000. Un caz chiar se trage de prin anii 80.

Oamenii bat pragurile primăriei, a instanţelor, procuraturii, întreprinderilor municipale, cu anii şi nu-şi pot soluţiona problemele. În multe litigii se vede o inechitate crasă, atunci când cu ochiul liber se vede la ce etapă a fost „plătită” o decizie sau alta. Nu are rost să apelezi la organele de drept, la poliţie cu probleme mai serioase, decât cu solicitarea de a scoate o pisică din copac.

Nu-i pot ajuta pe toţi şi pe fiecare în parte. În multe cazuri, aceste probleme pur şi simplu nu ţin de competenţa mea. Dar, eu vreau să-i ajut pe toţi. De aceea, îmi voi extinde competenţele.

Bălţi este doar un început.

Am reiterat de nenumărate ori adresarea mea publică faţă de reprezentanţii structurilor de subordine centrală: primiţi-i pe cetăţeni în audienţă împreună cu mine. Există şi scrisori oficiale din partea primăriei la acest subiect. Nu a urmat nici un răspuns.

Eu am făcut concluziile de rigoare. În oraş voi crea o atmosferă în care toţi angajaţii guvernului în teritoriu sau vor trebui să se conformeze cerinţelor noului colectiv, care va construi o viaţă normală şi corectă sau le va fi foarte greu.

Planificăm să facem schimbări vizibile la Bălţi, despre care vor vorbi mult prea departe de oraş. Vom face din Bălţi o vitrină a Moldovei, un oraş al experimentelor, exemplul căruia va demonstra că schimbările sunt posibile.

Pasul nr.7: Consolidarea relaţiilor investiţionale

Un moment important: activitatea din această sferă este legată nemijlocit de deplasări. Ţin să subliniez că toate deplasările mele, dar şi a delegaţiilor din Bălţi în oraşele cu care începem colaborări, sunt achitate din contul Fundaţiei „Renato Usatîi”.

„Foaia de parcurs” privind colaborarea cu Nijnii Novgorod şi Acordul de colaborare cu o regiune mare din Sankt-Petersburg. Deschiderea noilor locuri bugetare pentru studenţii din Bălţi la universităţile ruse, deschiderea caselor de comerţ Bălţi la Nijnii Novgorod şi Sankt-Petersburg (mărfurile moldoveneşti vor avea astfel ieşire pe piaţa rusă).

Merg în această direcţie şi obţin rezultate atât pentru oraş, cât şi pentru ţară. 20 de producători de fructe din Moldova, care au solicitat susţinere, deja au primit acces pe piaţa din Federaţia Rusă.

A fost ridicat embargoul pentru două întreprinderi vinicole.

Pe durata celor 100 de zile a aflării mele la cârma administraţiei orăşeneşti, Bălţi a stabilit relaţii de colaborare cu oraşele din Rusia. Bălţi şi unul dintre cele mai mari oraşe din Sankt-Petersburg – oraşul Puşkin, au semnat Acordul de colaborare comercial-economică, ştiinţifico-tehnică şi culturală. La 17 septembrie, la Smolnîi am avut o întrevedere cu guvernatorul Sankt-Petersburgului, Gheorghii Poltavcenko.

Am abordat perspectivele relaţionării a două regiuni, în special, colaborarea comercială. Poltavcenko a dat asigurări că există interesul pentru livrarea pe piaţa din Petersburg a produselor din Moldova şi, în acest context, a susţinut ideea deschiderii la Sankt-Petersburg a Casei de comerţ „Bălţi”.

Potrivit guvernatorului, produsele moldoveneşti erau prea bine cunoscute de locuitorii din Leningrad în perioada sovietică. Această producţie s-a remarcat prin calitate şi nu există dubii că va fi solicitată şi astăzi. Gheorghii Poltavcenko a subliniat că trebuie să fie respectate nişte reguli ale serviciului sanitar, însă, imediat s-a arătat convins că nu vor exista probleme în acest sens. A mai rămas doar să adaug că eu garantez acest lucru.

Guvernatorul Poltavcenko a mai propus ca să existe o colaborare cu Bălţi în sfera serviciilor de turism medical. Capitala de nord a Rusiei este capabilă să acorde capitalei de nord a Moldovei asistenţă de o calificare înaltă, dar şi să dezvolte relaţiile social-umanitare. Acest lucru presupune studii şi stagii pentru specialiştii moldoveni din sfera medicinii şi a educaţiei. Potrivit lui Poltavcenko, de mare perspectivă sunt şi domeniile pentru tineret, cu schimbul de studenţi, dar şi colaborarea în sfera culturii.

Îmi permit să-l citez pe guvernator: „Sankt-Petersburgul are interes pentru a dezvolta relaţii reciproc avantajoase cu regiunile Moldovei, suntem dispuşi să muncim activ în această direcţie. Cel mai important este să creăm condiţii pentru comunicarea reprezentanţilor mediului nostru de afaceri”.

Comitetul pentru politicile de industrie şi inovaţii din Sankt-Petersburg deja examinează posibilitatea participării întreprinderilor şi organizaţiilor din Petersburg la lucrările Zonei economice libere „Bălţi”.

Gheorghii Poltavcenko i-a invitat pe reprezentanţii cercurilor de afaceri din oraşul Bălţi să participe la Forul anual al reprezentanţilor întreprinderilor mici şi mijlocii din Sankt-Petersburg, la Forul internaţional al inovaţiilor de la Petersburg.

În cadrul întrevederii cu guvernatorul, în prezenţa lui am şi semnat cu şeful interimar al administraţiei raionului Puşkin, Dmitrii Berestov, un Acord la care m-am referit mai sus.

Concomitent am început colaborarea cu Nijnii Novgorod.

În Nijnii Novgorod, cu guvernatorul Valerii Şanţev, noi am semnat „Foaia de parcurs” de colaborare. Documentul a fost semnat în cadrul unui Summit internaţional de afaceri, la care am participat şi eu. Înţelegerile din sfera strategiilor, abordate în cadrul primei vizite oficiale pe care am întreprins-o în Nijnii Novgorod, s-au transformat la acest Summit în rezultate concrete.

Mă bucur că în Nijnii Novgorod va apărea Casa de comerţ „Bălţi”, iar la noi – Casa de comerţ „Nijnii Novgorod”. Am căzut de acord şi asupra faptul că elevii, care au de suferit de pe urma lichidării şcolilor ruse din Moldova vor putea să-şi facă studiile în universităţile din Nijnii Novgorod.

La Bălţi, după exemplul regiunii Nijegorodsk, vor fi inaugurate mai multe incubatoare pentru afaceri. Am vizitat un incubator de acest gen CLEVER, despre care mult s-a discutat în Moldova. Am primit deja primele informaţii de la conducerea incubatorului de afaceri din Nijnii Novgorod, care există acolo deja din anul 2007. Mi-a fost curios să aflu despre greşelile tehnice pe care le-au comis în Nijnii la deschiderea incubatorului (a fost greu să mergi pe o cale nouă) – noi vom reuşi să evităm aceste erori pentru ca să realizăm, în termeni cât mai restrânşi, un asemenea proiect la Bălţi.

Totodată, se planifică realizarea proiectelor din sfera educaţiei şi a sănătăţii. Absolvenţii liceelor din Bălţi vor putea să-şi continue studiile la universităţile din Rusia. Deja există o înţelegere, potrivit căreia, în următorul an de studii, 40 de tineri vor putea obţine studii superioare, absolut gratuit, în Nijnii Novgorod, iar 100 – la Sankt-Petersburg. Toţi ei vor beneficia şi de burse. Am să aduc nişte cifre, ca exemplu: la Universitatea Agrară de Stat din Sankt-Petersburg, care se află oraşul Puşkin, contractul pentru studii variază de la 90 la 110 mii de ruble pe an. Adică, dacă am fi expediat încolo absolvenţi bălţeni din contul bugetului municipal, atunci studiile pentru 100 de tineri ar fi costat 3,5 milioane de lei anual. Cam acelaşi cost l-ar avea şi studiile pentru Universitatea de Stat de Inginerie şi Economie din Nijnii Novgorod.

Misiunea noastră nu se reduce la o simplă iniţiere a colaborării. Trebuie să spargem stereotipurile existente şi să demonstrăm că cooperarea interregională poate produce rezultate palpabile şi nu doar să rămână pe hârtie sub forma unor acorduri. Sunt convins, că relaţiile de parteneriat strategic vor apropia nu doar oraşele noastre, ci şi statele noastre.

O ascensiune în direcţia rusă – a fost organizarea la Bălţi a audienţelor consulare permanente. S-a discutat demult acest lucru, însă carul nu se mişca din loc. Am reuşit împreună cu Ambasadorul Federaţiei Ruse, Farit Muhametşin, să ajungem la o înţelegere.

Astfel, la Bălţi au început audienţele consulare regulate. O primă şedinţă de acest gen s-a desfăşurat la 6 octombrie. Mii de cetăţeni, care necesită consultări în problemele legate de interdicţiile pentru intrarea în Federaţia Rusă, organizarea repatrierii, termenele de şedere pe teritoriul Rusiei, pregătirea documentelor. Şi, în aceste condiţii, un consulat în nordul Moldovei aşa şi nu a fost deschis. Problema, abordată recent de partea rusă, nu-şi găseşte soluţionare timp de mulţi ani. O vom soluţiona noi. Audienţele consulare vor fi efectuate de un grup mobil cel puţin o dată pe lună. Dacă asemenea regim va fi insuficient, atunci vom promova deschiderea unui consulat permanent. La Bălţi va apărea şi un Consul onorific, pe bază de voluntariat.

PUNEM BAZELE UNEI DEZVOLTĂRI DURABILE

Făcând primele totaluri, nu mă voi plânge de starea în care am primit acest oraş. De fapt, este o stare destul de obişnuită pentru Moldova, iar eu ştiam unde merg.

O mare problemă cu care se confruntă oraşul Bălţi este insuficienţa de cadre. Am început să o soluţionăm. În premieră a fost introdus sistemul responsabilităţii consilierilor municipali pentru domeniile pe care le monitorizează. Pentru prima dată ei personal au primit aceste domenii.

În echipa noastră tânără există oameni responsabili nu doar de segmentele gospodăriei orăşeneşti, dar şi de economie şi sfera socială, dar şi de obiective concrete: grădiniţe, licee, gimnazii, centre sociale. Cu toate acestea, vechea administraţie era atât de indiferentă faţă de problema cadrelor, încât astăzi la Bălţi este practic imposibil să găseşti un profesionist care să poată conduce un anumit domeniu. De exemplu, la funcţia de viceprimar, responsabil de funcţionarea gospodăriei orăşeneşti, am invitat un specialist de la Chişinău.

Cu toate acestea, trebuie să înţelegem ce anume trebuie să schimbăm, pentru ca stagnarea să fie înlocuită cu dezvoltarea. Sunt convins, că trebuie să fie schimbate bazele, însuşi principiile.

Un renumit economist rus, decanul Facultăţii economice a Universităţii de stat din Moscova, Alexandr Auzan, aduce argumente în acest sens: 25 de ţări se dezvoltă bine, iar 175 de ţări – prost, povesteşte economistul într-o prelegere publică recentă. Dar, nu ştiu din ce motive, noi am considerat mereu că dezvoltarea este o regulă, iar degradarea – o excepţie. Totul este exact invers. Degradarea este o regulă, iar dezvoltarea – fenomen. Iată că trebuie să explicăm de ce unii de dezvoltă şi nu de ce alţii stagnează. Pentru că a devenit limpede, că stagnarea nu este deloc o primă fază a unor reuşite ulterioare. Stagnarea sau degradarea este o diagnoză, o boală care trebuie tratată. Astăzi înţelegem foarte clar un lucru: toate economiile prospere au o calitate comună foarte importantă – sistemele, bazate pe reguli clare, comune pentru toţi. La noi, la cei fără de succese, este cu totul invers: legi aspre pentru majoritate şi facilităţi pentru elite. Cel puţin la Bălţi vom trata această traumă, primită la naştere.

Știrea anterioară Știrea următoare