Noutăţi

Stanislav Pavlovschi, după ce CEDO i-a făcut dreptate lui Renato Usatîi: “Este o sentință pronunțată împotriva întregului sistem judecătoresc din RM”

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului de a declara ilegală retragerea Partidului „Patria” din alegerile parlamentare din 2014 are o importanță deosebită nu doar pentru partidul în sine, ci și pentru întreaga R. Moldova și pentru Europa, a declarat Stanislav Pavlovschi, fost judecător al Curții de la Strasbourg.

„Astăzi, într-adevăr, este o zi semnificativă nu numai pentru partidul politic „Partidul Nostru”, ci și pentru întreaga R. Moldova. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat o decizie extraordinar de importantă. Nu ar fi o exagerare să spunem că este o decizie importantă pentru întreaga Europă. În țările europene, rareori găsești astfel de cazuri”, a declarat Pavlovschi, fost judecător CEDO, în cadrul unei conferințe de presă la biroul Partidului Nostru, ai cărui reprezentanți în 2014 au candidat pentru alegerile parlamentare pe listele Partidului Patria, după ce Ministerul Justiției a refuzat să înregistreze mai multe partide ale lui Renato Usatîi.

Pavlovschi, unul dintre avocații care au reprezentat la CEDO interesele Partidului „Patria” și a celor 14 candidați pentru fotoliul de deputat, în frunte cu Renato Usatîi, a declarat că, în acest caz, Curtea de la Strasbourg ar putea avea trei abordări de principiu: prima - de a declara imperfecțiunea legislației, a doua - de a constata caracterul disproporționat al sancțiunilor aplicate, iar a treia este să indice caracterul arbitrar al deciziilor luate de instanțele naționale.

„Ultima abordare este cea mai gravă. În acest caz, Curtea Europeană a ales această a treia cale și a recunoscut că deciziile de retragere a Partidului Politic „Patria” din alegeri au fost absolut arbitrare. Toate probele, toate argumentele avocaților partidului, care au fost prezentate în ședința de judecată, au fost pur și simplu ignorate în modul cel mai arbitrar”, a spus Pavlovschi.

Potrivit acestuia, așa cum într-o picătură de apă se reflectă întreaga mare, exact așa, în această situație cu „Partidul Nostru” se reflectă tot caracter ilegal al sistemului judecătoresc din Moldova. Reprezentanții „Partidului Nostru”, mii și mii de membri, au simțit pe propria ce înseamnă caracterul arbitrar al procedurilor și ce înseamnă atunci când sistemul judiciar nu funcționează conform legii.

„Această decizie a Curții Europene este foarte gravă, deoarece practic este un verdict pentru întregul sistem judecătoresc al Republicii Moldova. „Partidul Nostru” a mers de la prima instanță la Curtea Supremă de Justiție și toate instanțele au călcat în cel mai obraznic mod toate drepturile acestui partid, toate drepturile tuturor membrilor săi ”, a spus Pavlovschi și a chemat societatea să tragă concluziile necesare din cele întâmplate: „Acest caz arată pe deplin că cizma polițienească nu poate fi băgată în parlamentarismul european. Cizma polițienească este incompatibilă cu conceptul de parlamentarism. Când vorbim de parlamentarism, în sensul cel mai înalt al cuvântului, se aplică principii complet diferite. Nu numai judecătorii noștri, ci și politicienii noștri ar trebui să se obișnuiască cu faptul că trăim într-o țară care se pretinde democratică. Drept urmare, toate partidele politice, toți politicienii, indiferent de opiniile lor, au dreptul la aceeași abordare, au dreptul la egalitate, corectitudine și legalitate.”

Pavlovschi consideră că aceasta va fi ultima încercare de acest fel la care a fost supus Partidul Nostru, iar în viitor formațiunea, membrii și susținătorii săi își vor putea desfășura activitățile în conformitate cu legea.

Știrea anterioară Știrea următoare