Noutăţi

Instanţa a prelungit mandatul de arest pe numele lui Felix Grincu în pofida înrăutăţirii sănătăţii acestuia

Instanţa de jdecată a prelungit termenul de detenţie preventivă pe numele activistului „Partidului Nostru” Felix Grincu, care se află după gratii deja a zecea lună, chiar şi în pofida faptului că starea sa de sănătate s-a înrăutăţit.

Despre aceasta a declarat avocatul activistului, Ion Cerga.

Astfel, potrivit lui, în cadrul şedinţei de judecată care a avut loc pe 31 iulie, procurorul a solicitat, din nou, prelungirea mandatului de arest pe numele activistului. Cerga a subliniat că argumentele solicitării au rămas aceleaşi, pe care acuzatorul de stat le-a utilizat pe parcursul ultimelor zece luni: „el poate influenţa martorii, poate comite o nouă infracţiune”.

Avocatul a menţionat că solicitarea s-a adeverit a fi una pustie, fără a fi confirmată prin oricare fapte, iar asta în pofida faptului că legislaţia cere noi probe atunci cînd este examinată solicitarea privind prelungirea arestului preventiv.

Mai mult ca atît, argumentarea solicitării procurorului este, în general, una absurdă, întrucît majoritatea martorilor din partea acuzării au fost deja audiaţi în instanţă. Potrivit lui Cerga şi aceste argumente au fost ignorate de magistraţi.

Printre altele, avocatul indică şi asupra faptului că starea de sănătare a lui Grincu s-a înrăutăţit: „conform recomandărilor medicilor, Grincu are nevoie de un regim special, precum şi o investigaţie medicală suplimentară”. Acest fapt a stat la baza solicitării apărării privind schimbarea măsurii preventive în privinţa activistului. Cu toate acestea, şi de această dată, instanţa a ignorat argumentele avocatului.

„Acest dosar a fost, de fapt, desfiinţat de apărare. Toate probele prezentate de procuror nu confirmă învinuirea adusă lui Grincu. Noi considerăm prelungirea mandatului de arest drept ilegală”, a conchis Cerga.

Amintim că activistul „Partidului Nostru”, Felix Grincu a fost reţinut pe 17 noiembrie în cadrul unui dosar penal reînnoit, care anterior a fost închis de trei ori prin deciziile judecătoriilor sectoarelor Centru, Rîşcani, precum şi în 2013 de Curtea Supremă de Justiţie, care l-a recunoscut pe Grincu nevinovat.

Cu toate acestea, aceasta nu a împiedicat Curtea de Apel Chişinău să anuleze în luna octombrie deciziile instanţelor inferioare, plasîndu-l pe activist sub stare de arest la domiciliu pe un termen de 25 de zile şi să-i elibereze mandat de reţinere pentru 30 de zile. De atunci, Felix Grincu continuă să se afle în izolatorul de detenţie preventivă al Penitenciarului Nr. 13. „Partidul Nostru” consideră dosarul împotriva activistului drept unul motivat politic.

Știrea anterioară Știrea următoare