Noutăţi

Usatîi strică planurile lui Dodon de acaparare a sistemului judiciar: Una dintre scheme a fost distrusă, alta - deconspirată

Judecătorul Vladislav Clima a fost acceptat de Consiliul Superior al Magistraturii la funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Astfel, s-a întâmplat ceea, despre ce primarul de Bălți și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, avertiza acum o lună. Potrivit lui Usatîi, Clima i-a promis în schimb președintelui Dodon să contribuie din această postură la reînscăunarea ilegală a fostului deputat socialist, Vladimir Țurcan în fotoliul de președinte al Curții Constituționale. Tot astăzi a fost anulat concursul pentru ocuparea funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție, după ce Renato Usatîi a declarat că acesta va fi adjudecat de către judecătoarea Liliana Catană.

Usatîi a făcut declarațiile luni, în studioul TV8, iar în ziua următoare concursul a fost amânat după ce niciunul dintre candidați nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi promovat în funcție. Dept urmare, Catană a declarat că nu va mai participa la o altă selecție.

Mult mai interesantă este însă situația judecătorului Vladislav Clima, ales cu 9 voturi pro și trei împotrivă în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Anume despre el, Renato Usatîi spunea la emisiunea “Politica Nataliei Morari” că va ajunge să ocupe fotoliul de șef al acestei instanțe. Pentru numirea acestuia, potrivit lui Usatîi, “și-a bătut capul” fostul consilier pe probleme juridice a lui Dodon, Maxim Lebedinschi. Telefonat în direct de către Natalia Morari, acesta din urmă a negat implicarea sa în concursul de selectarea a președintelui Curții de Apel Chișinău. Cu toate acestea, marți, 28 iulie, în fruntea CAC a fost numit anume judecătorul Clima, despre care a vorbit Usatîi.

Potrivit liderului Partidului Nostru, numirea face parte dintr-o combinație de revenire a fostului deputat PSRM Vladimir Țurcan în funcția de șef al Curții Constituționale. El a încercat fără succes să-și conteste demiterea la Judecătoria Rîșcani, iar acum, potrivit lui Usatîi, trebuie să rezolve problema revenirii sale la Curtea Constituțională prin Curtea de Apel Chișinău (CAC). Pentru promisiunea de a rezolva pozitiv problema lui Țurcan, Clima a „câștigat” competiția pentru funcția de șef al CAC.

Renato Usatîi a descris întreaga schemă încă în urmă cu o lună.

“Continuă afiora lui Dodon de preluare a Curții Constituționale”, a declarat Usatîi într-o intervenție live din 25 iunie. “Afirmațiile mele i-au speriat pe magistrații Judecătoriei Rîșcani, care au decis să nu mai îndeplinească principala solicitare a lui Dodon. “Șmecheria” consta în următoarele: dosarul trebuie examinat de anumiți judecători, ceea ce nu s-a mai întâmplat, iar acest eșec nu poate decât să mă bucure. Din păcate însă afiora nu se încheie aici. Așa cum nu s-a reușit readucerea lui Țurcan în fruntea Curții Constituționale (CCM), Lebedinschi continuă să facă demersuri în acest sens la Curtea de Apel Chișinău, unde este ajutat de judecătorul Clima. Magistratul este cel care avea legătură directă cu Serghei Iaralov și primea plicurile cu bani de la Plahotniuc. Acum el se supune lui Dodon și încearcă să întoarcă afiora la Curtea de Apel Chișinău. Plus că Lebedinschi i-a promis lui Clima că-l face președintele instanței”, a spus Usatîi în urmă cu o lună, lucru care s-a produs în 28 iulie.

De menționat că Vladislav Clima este unul dintre cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău care a menținut decizia primei instanțe de anulare a rezultatelor alegerilor locale în Chișinău din 2018.

Știrea anterioară Știrea următoare