Noutăţi

Usatîi a avertizat: la Bălți se pregătesc percheziții masive și aresturi

Autoritățile se pregătesc să aresteze un număr mare de șefi ai întreprinderilor municipale din Bălți. Motivul real pentru noua rundă de represiuni îl constituie rezultatele remarcabile, obținute de autoritățile locale, în domeniul managementului urban și dorința de a discredita conducerea capitalei de Nord. Despre aceasta a comunicat Renato Usatîi, primarul de Bălți, în timpul trnasmisiunii video în rețelele de socializare.

”Am primit cîteva telegrame din Patria noastră iubită despre ce fel de provocări se pregătesc în zilele următoare împotriva unora dintre colegii mei. Ele (autoritățile) s-au înfuriat pe faptul că săptămîna trecută, IDIS ”Viitorul”, în baza cercetării pe care a investigat-o timp de jumătate de an, a declarat orașul Bălți cel mai transparent oraș din țară”, - a afirmat Usatîi.

Liderul ”Partidului Nostru” a amintit că capitala de Nord este în topul clasamentului la capitolul transparență: ”Noi sîntem unicul oraș din țară care a primit nota ”A+”, pe locul doi se clasează orașul Cahul, care a primit nota ”B-”. Adică, din categoria ”A” sau ”B” nu face parte nimeni”.

”Actualmente se pregăteste arestarea unor șefi de întreprinderi municipale. Este vorba despre cei de la șefia ecologiei, amenajare a spațiilor, întreprinderea municipală ”Direcția Reparații și Construcții Drumuri” din Bălți”, - a anunțat Renato Usatîi.

La fel, primarul de Bălți a declarat că oficialii care au comis încălcări trebuie să fie pedepsiți, dar în acest caz este vorba despre o presiune politică evidentă asupra conducerii municipiului. Renato Usatîi a amintit despre un eventual arest al lui Segiu Pcela, directorul ”Direcției Reparații și Construcții Drumuri”, despre presiunile forțelor de ordine asupra cîtorva angajați ai Direcției respective, asupra agenților economici, asupra primarului satului Corlăteni, care în baza contractului semnat de dl Pcela, evacua crengile și frunzele de pe străzile orașului. ” Ei au intentat dosar penal în urma uraganului din Bălți, atunci cînd peste una din gherete a căzut un copac, în timp ce acolo se adăposteau de furtună carabinierii – pentru aceasta ei vor să fie pedepsiți angajații întreprinderii municipale ”Amenajarea teritoriului și spații verzi”. Pentru aceea, că, cică, nu au tăiat copacul la timp”, - a declarat Usatîi. El a mai adăugat că la Bălți, în timpul stihiei recente, s-au prăbușit stîlpi, zeci de copaci, ”dar problema a fost soluționată rapid”.

Precum a afirmat Renato Usatîi, autoritățile au discutat și despre eventualul arest al viceprimarului de Bălți, Igor Șeremet.

Amintim că, orașul Bălţi a fost primul în topul transparenţei în Moldova. Aceasta este concluzia raportului „Transparența în guvernarea locală: între progres și involuție”, prezentat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Potrivit raportului, orașul Bălți a acumulat 83,5 puncte din 100 posibile. Astfel, Bălţiul este singurul oraş care a fost inclus în clasa „A+” conform criteriilor internaţionale. Următorul în listă este oraşul Cahul cu clasa „B-”, care a acumulat 55,6 puncte, iar pe locul trei este Cimişlia cu clasa „C” şi 49,2 puncte. La Bălţi a fost fixat cel mai considerabil progres privind creşterea transparenţei în activitatea autorităţii publice locale, comparativ cu anii precedenţi. Potrivit raportului, situaţia s-a modificat începînd cu anul 2015, iar municipiul a evoluat în ratingul transparenţei de pe poziţia 7 pe 1. Potrivit raportului de monitorizare, aproape jumătate din autoritățile publice locale (27) nu au pe pagina lor web rubrici dedicate transparenței decizionale. În ceea ce privește achizițiile publice, 23 de autorități publice locale au adus, parțial, la cunoștință publică anunţurile de participare la achiziţii publice. De asemenea, doar primăria municipiului Bălți a publicat pe web unele contracte de achiziții publice în anul 2016. Aceasta este concluzia IDIS ”Viitorul” și a Institutului pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), cu susținerea finaciară a Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

Știrea anterioară Știrea următoare