Noutăţi

Usatîi: Data viitoare „președintele cu buton” va fi deconectat pentru a-l numi pe Plahotniuc premier

Scopurile de lungă durată ale schemei suspendării temporare din funcție a președintelui Igor Dodon urmează a fi examinate prin prisma planurilor lui Vladimir Plahotniuc de a ocupa funcția de premier, iar în această situație nu contează faptul că oligarhul s-a grăbit să renunțe public la această funcție. Este cunoscut faptul că el a încercat să preia conducerea Cabinetului de miniștri la finele anului 2015 și doar eforturile opoziției unite de atunci i-au încurcat să facă acest lucru.

Mergînd la un complot cu guvernarea, unul dintre foștii opozanți, actualul președinte Igor Dodon, a devenit vulnerabil și șantajabil la maxim. Astăzi, șeful statului a fost înlăturat temporar din funcție pentru a numi ministrul Apărării, și președintele nu a putut sau nu a dorit să se opună acestui fap, cu excepția vorbelor tari și promisiunilor de „bumerang pentru regim”, iar mîine va mai fi înlăturat o dată, pentru a-l numi pe Vladimir Plahotniuc drept prim-ministru.

În emisiunea „Mesto Vstreci” de la postul rus de televiziune NTV, Renato Usatîi, în privința căruia la Chișinău este fabricat un dosar penal, a amintit că înaintea alegerilor prezidențiale, Dodon a promis atît cetățenilor, cît și „Partidului Nostru”, care l-a susținut în turul doi, să „măture” regimul lui Plahotniuc. În schimb însă, pe parcursul întregului an, acesta a conlucrat destul de activ cu el.

Potrivit lui Usatîi, astăzi, dacă Dodon s-ar fi întors cu fața către popor, „Plahotniuc ar fi putut fi „măturat” într-o singură zi, liniștit și fără niciun fel de maidan”.

Vorbind despre evenimentele din jurul numirii ministrului Apărării, Usatîi a menționat că „combinația de bază a lui Plahotniuc pentru viitorul apropiat este ca Curtea Constituțională să-l deconecteze, din nou, pentru „zece minute” pe Dodon din funcția de președinte, pentru ca Plahotniuc să fie numit premier”. Decretul în acest caz va fi semnat, iarăși, de finul lui Plahotniuc, președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Pe Igor Dodon, liderul „Partidului Nostru”, aflat în opoziție, l-a numit drept „președinte cu buton”.

„La fostele proteste, nu i-am permis lui Plahotniuc să devină premier, iar acum el a avut nevoie de un mecanism juridic, pentru a-l deconecta pe Dodon. Dodon rămîne într-o parte, iar Plahotniuc va deveni premier”, a explicat Renato Usatîi.

El a precizat că alegerile parlamentare în acest caz vor fi anticipate. Anterior, Renato Usatîi a vorbit despre faptul că în lista Partidului socialiștilor vor fi infiltrați oamenii oligarhului, iar ei astăzi nu-și doresc implicarea lui Dodon în numirea lui Plahotniuc la nivel guvernamental, pentru a nu-i deteriora definitiv imaginea. Trebuie de menționat că, conform ultimelor sondaje, din februarie și pînă în septembrie, ratingul președintelui a căzut de două ori, de la 62 la 30 de procente.

Înaintea alegerilor din 2014, Renato Usatîi a prevenit despre faptul că oamenii lui Plahotniuc sunt infiltrați în lista Partidului Comuniștilor, iar la finele anului 2015, PCRM a fost părăsit de 14 deputați din totalul de 21, pentru a susține înaintarea candidaturii lui Vladimir Plahotniuc în funcția de premier.

Știrea anterioară Știrea următoare