Noutăţi

Retragerea trupelor sovietice din Afganistan, consemnată la Bălți printr-un concert susținut de “Beretele albastre”

Retragerea trupelor sovietice din Afganistan a fost consemnată la Bălți printr-un concert susținut de ansamblul Trupelor Aeropurtate ale Federației Ruse “Beretele albastre”. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan, cu susținerea primarului de Bălți, Renato Usatîi, care le-a mulțumit artiștilor militari pentru interpretarea de excepție a cântecelor de război ce au făcut ca sala să vibreze de emoție.

“Dragi prieteni, dați-mi voie să le aduc mulțumiri oaspeților noștri din numele Dvs. Vă mulțumim pentru emoțiile trăite. Am auzit cum oamenii din sală cântau cu Dvs la unison. Vreau să-i felicit pe toți veteranii războiului din Afganistan. Am văzut că mulți dintre cei prezenți în sală sunt veniți din alte localități. Am văzut lacrimi în ochii multora, pentru că această sărbătoare este a voastră. Faptul că sunteți vii, este victoria voastră. Vă mulțumim pentru victoria și sumsecădenia de care dați dovadă”, a spus Usatîi în adresarea sa către veterani.

Discursul primarului a fost urmat de un alt moment solemn, în care doi dintre veteranii bălțeni au fost decorați cu medalii. Cel care le-a înmânat este Mihail Bîkov, vicepreședinte al Uniunii Veteranilor Afganistan, din Harkov, Ucraina. Cu distincții s-au ales Iurie Busulac și Iurie Hmarnoi.

Mihail Bîkov: “Vreau să îndeplinesc un ordin al veteranilor Ucrainei. Pentru contribuția mare la consolidarea mișcării veteranilor, aș dori să înmânez două medalii: „30 de ani de la retragerea trupelor din Afganistan” lui Busulac Iurie și, bineînțeles, lui Hmarnoi Iurie.”

În semn de mulțumire pentru susținerea constantă oferită veteranilor, reprezentantul organizației veteranilor războiului din Afganistan, din Fălești, Boris Dedov i-a înmânat lui Renato Usatîi o diplomă și Ordinul de Aur “Slava Ostășească”.

“Știm cu toții că Renato Usatîi nu este indiferent față de soarta veteranilor. Știm că primarul a ajutat de nenumărate ori veteranii războiului din Afganistan, pe cei ai conflictului de la Nistru și pe cei ai celui de-al Doilea Război Mondial. A contribuit la ridicarea unui monument în memoria ostașilor căzuți în războiul din Afganistan. Din numele Uniunii Veteranilor din Afganistan, din Fălești, dați-mi voie să vă înmânez diploma și Ordinul de Aur “Slava Ostășească”, a spus Dedov.

Știrea anterioară Știrea următoare