Noutăţi

„Sunt de la Plahotniuc”. Cum portavocea regimului încerca să-l calomnieze pe Renato Usatîi cu ajutorul deținuților din Penitenciarul Cricova

Portalul NewsMaker a efectuat o investigație bazată pe materialele video oferite de liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. În materialele publicate apare „jurnalistul” Veaceslav Balacci care încearcă să obțină interviu de la deținuții Penitenciarului Cricova, Ion Șoltoianu și Ion Druță. Ultimul figurează în dosarul privind tentativa de omor la comandă a bancherului negru Gherman Gorbunțov, intentat de autorități împotriva liderului PN.

Renato Usatîi a prezentat materialele video portalului NewsMaker acum un an, însă a fost o condiție: acestea pot fi publicate doar atunci când persoana care le-a transmis va fi în siguranță. Asemenea măsuri de siguranță au fost rezonabile, întrucât aceste materiale se păstrau în arhiva personală a oligarhului fugar, Vlad Plahotniuc.

„Am rugat să nu publice acest video, însă l-am transmis și organelor de drept din alte state unde acesta a fost atașat la materialele dosarelor penale. Nu pot comenta dosarele penale din alte țări, însă în Rusia, cunoașteți bine, există un mandat de arest pe numele lui Plahotniuc cu privire la tentativă de omor”, a spus Usatîi.

Video, înregistrat în 2017, demonstrează activitatea „jurnalistului” oligarhului Plahotniuc, Veaceslav Balacci. El i-a intervievat pe Ion Șoltoianu și Ion Druță, cunoscut în cercurile criminale ca Vanea Pisateli. În cadrul interviului Balacci încearcă să facă presiuni asupra deținuților pentru ca aceștia să-l calomnieze pe președintele „Partidului Nostru”.

Din conversație cu Șoltoianu reiese că Balacci a venit la Penitenciarul Cricova la comanda lui Plahotniuc, însă deținuții nu au fost anunțați despre vizita „jurnalistului”:

Șoltoianu: Iată el (arătând la un colaborator din penitenciar) mă întreabă dacă mi-a spus cineva că vei veni? Eu îi spun că nu. Înțelegi despre ce vorbesc? Dacă aș fi anunțat de persoanele pe care îi cunosc. Știi despre ce vorbesc, este vorba de oameni serioși, buni, interesați.

Angajatul penitenciarului: Vanea, el îi ajută și pe ei.

Șoltoianu: Slavic, dacă am fi vorbit despre sport, despre tot și despre nimic… Dar, înainte de a face ceva serios, trebuia să fiu anunțat și să-mi gândesc acțiunile.

Balacci: Mi-au spus oamenii pe care îi cunosc bine.

Șoltoianu: Cine ți-a spus? Prima dată aud.

Angajatul penitenciarului către Balacci: Poți să-i spui cine ți-a spus.

Șoltoianu: Da, spune, dacă ești sincer cu mine, eu voi fi sincer cu tine… De unde să cunosc din partea cui ai venit?

Balacci: Dacă voi da numele, oricum această persoană nu este din conducere.

Șoltoianu: Da, dar această persoană tot vine din partea cuiva. Spune-mi, să știu din partea cui. Poate este din partea lui Filat (injură).

Balacci: [Sunt] din partea celui care este interesat de Usatîi.

Șoltoianu: Nu știu despre cine vorbești.

Balacci: Dușmanul [lui Usatîi] este Plahotniuc. Iată că băieții de acolo și m-au ajutat să ajung aici.

Șoltoianu: Cine concret? Ca să știu. Știu despre cine este vorba, dar nu știu cu cine ai vorbit”, transmite NM discuția celor doi.

Veaceslav Balacci continuă să răspundă evaziv, menționând că persoana care l-a transmis este responsabil pentru mass-media. Șoltoianu începe să se enerveze: „de 10 ori spun una și aceea, întrebând din partea cui ești, iar tu refuzi să răspunzi”.

„Din partea lui Plahotniuc”, îi răspunde Balacci. Acest răspuns nu-i este pe plac lui Șoltoianu care insistă ca blogerul să numească un nume concret. Atunci Balacci spune despre un oarecare Oleg, dar și aceasta nu-i convine lui Șoltoianu care îi propune lui Balacci să-i ofere o confirmare că este „din partea noastră”.

Vom aminti că dosarul penal împotriva președintelui „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, la comanda lui Plahotniuc a fost pornit în anul 2016. Ulterior, a fost deschis un nou dosar pe faptul tentativei de omor a bancherului negru, German Gorbunțov. Ambele dosare au fost pornite în toiul campaniei prezidențiale.

În baza acestor dosare penale, autoritățile moldovenești l-au anunțat în căutare internațională pe liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Cu toate acestea, peste câteva luni s-a renunțat la căutarea politicianului, iar ulterior ordonanța a fost anulată. Interpol a recunoscut că urmărirea lui renato Usatîi este una politică.

Textul integral al investigației portalului NewsMaker puteți accesa aici.

Știrea anterioară Știrea următoare