Noutăţi

„Partidul Nostru” a expediat președintelui un proiect de lege privind interzicerea explorării și extracției de hidrocarburi gazoase sau lichide pe teritoriul Republicii Moldova

„Partidul Nostru” a elaborat un proiect de lege privind interzicerea explorării și extracției de hidrocarburi gazoase sau lichide prin fracturare hidraulică pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă, organizată miercuri, 22 martie, de către vicepreședinții „Partidului Nostru” Ilian Cașu, Dumitru Ciubașenco și Nicolai Țipovici. Tot astăzi, documentul a fost expediat pe adresa președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru ca acesta să-l poate transmite spre examinare Parlamentului.

Știri similare
Usatîi a chemat la mobilizarea civilă totală Primarul de la Fălești recunoaște că a fost impus de reprezentanții PD să părăsească „Partidul Nostru”. „Am fost presat, maltratat...” (AUDIO) Usatîi: Nu sîntem o națiune de impotenți care nu sînt buni la nimic fără consilieri și creditori străini

„Se știe că în primăvara lui 2016 atunci cînd s-a deplasat la Washington [Vladimir] Plahotniuc [președintele PDM] s-a întîlnit și cu conducerea acestei companii și, în opinia noastră el nu a discutat unde cocostîrcii fac cuiburi, de exemplu, în Republica Moldova, dar s-a discutat anume despre acest acord tîlhăresc. Deranjează faptul că Plahotniuc a decis în numele sutelor de mii de cetățeni ai acestei țări”, a declarat Ilian Cașu. În context, Cașu a subliniat că nu are niciun temei să creadă declarațiilor ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, precum că această companie americană va respecta toate măsurile de protejare a mediului înconjurător.

La rîndul său, vicepreședintele „Partidului Nostru” Nicolai Țipovici a declarat că decizia privind concesionarea a unei jumătăți din teritoriul Moldovei este o „bombă atomică” care poate exploda în orice moment. Potrivit lui Țipovici, luînd în calcul că Moldova se află într-o zonă seismică, extragerea gazelor de șist, prin utilizarea unei astfel de tehnologii de fracturare hidraulică a rocilor poate doar înrăutăți situația. „Legea interzice darea în concesiune a teritoriului Moldovei pentru 50 de ani. Guvernul a mers împotriva tuturor normelor legale, dar cel mai grav este că a mers împotriva propriului popor. Știm cu toții care este astăzi situația cu apa potabilă, mai ales în sudul țării – explorarea și extracția gazelor de șist poate fi o catastrofă ecologică care va duce la dispariția apei potabile normale în acele locuri unde aceste lucrări vor avea loc”, a prevenit Țipovici.

Vicepreședintele „Partidului Nostru” Dumitru Ciubașenco a precizat că acordul de concesiune încalcă prevederile Codului subsolului. „Ei au semnat în taină un acord de concesiune pe 2 ianuarie. Au dat 36% din teritoriul Moldovei, de la Ungheni spre sud, în concesiune pentru 50 de ani. Mai mult ca atît, aceasta distruge mediul înconjurător, distruge sănătatea oamenilor, această companie mai este și un șarlatan de nivel internațional”, a declarat Ciubașenco.

Drept exemplu, politicianul a adus incidentul din Georgia, cînd companie Frontera Resources a declarat precum că pe teritoriul acestei țări caucaziene a descoperit 5 trilioane de metri cubi de gaz, dar nu a putut confirma în niciun fel afirmațiile făcute atunci cînd autoritățile georgiene au solicitat asta. „Aceasta se face pentru a influența cotarea acțiunilor acestei companii. Acum aceasta are o situație financiară catastrofală. Activele companiei – 13 milioane, iar obligațiunile – 65 milioane de dolari. Pe parcursul întregii sale activități această companie a acumulat datorii de 466 milioane de dolari. Doar pentru ultimul an, ei au suferit pierderi de 10,9 milioane de dolari”, a declarat Ciubașenco.

Potrivit lui Ciubașenco, această companie americană este în prag de faliment, iar pe piața moldovenească a ieșit pentru a-și acoperi găurile financiare: „Sînt niște hoți de nivel internațional care au găsit aici la Chișinău niște parteneri la fel ca ei, care au furat un miliard de dolari și încearcă împreună să pună bazele unei noi hoții”. Pe lîngă asta, vicepreședintele „Partidului Nostru” a subliniat că șeful Frontera Resources, Steve Nicandros, este și membru al consiliului Atlantic Council – o organizație din Washington care lobbează interesele actualei guvernări în administrația SUA.

În încheiere, conducerea „Partidului Nostru” a subliniat că în continuare proiectul de lege, precum și toate actele necesare vor fi transmise președintelui Igor Dodon pentru expedierea ulterioară a acestuia în Parlament pentru examinare și aprobare. Potrivit Constituției, dreptul unei inițiative legislative îl au puțini subiecți de drept. Partidele extraparlamentare, de exemplu, nu au dreptul de a înregistra un proiect de lege la secretariatul Parlamentului, dar o pot face președintele, deputații, Guvernul, precum și Adunarea populară a Găgăuziei.

Anterior s-a anunțat deja că prim-ministrul Pavel Filip și reprezentantul companiei americane Frontera Resources International LLC, Steve Nicandros au semnat o Declarație comună privind explorarea, extracția și preluarea hidrocarburilor în Moldova. În context, conform unui comunicat de presă publicat de companie, acordul prevede dreptul exclusiv al companiei Frontera Resources Internațional de explorare asimilare a hidrocarburilor pe un teritoriu de 12 mii metri cubi, ceea ce constituie în jur de 40% din teritoriul Moldovei (fără Transnistria). Este de menționat că despre acest acord a s-a anunțat abia după ce în presă au apărut informații cu privire la acest acord.

Știrea anterioară Știrea următoare