Renato Usatîi: Pledez pentru o republică prezidențială, iar pentru a unifica societatea, propun introducerea funcției de vicepreședinte

Inițiativa prezentată de Renato Usatîi privind trecerea la republică prezidențială și introducerea funcției de vicepreședinte al Republicii Moldova este una foarte serioasă și unică. De această părere este Alexei Arestovici, ex-consilier al președintelui Vladimir Zelenski.

”În lume nu există așa experiență, când vicepreședintele este din partea opoziției. Există opoziție în Parlament, în Guvern, lege cu privire la opoziție, dar vicepreședinte din partea opoziție încă nu a avut nimeni. Este o inițiativă foarte serioasă”, a declarat Alexei Arestovici în cadrul unei discuții online cu Renato Usatîi.

”Îmi propun să introduc funcția de prim-vicepreședinte al țării, care va fi ocupată de către candidatul ce va accede în turul doi cu viitorul șef al statului. Acest vicepreședinte să fie responsabil în fața alegătorilor săi pentru promisiunile pe care le-a făcut”, a explicat Renato Usatîi.

Totodată, candidatul Partidului Nostru la funcția de șef al statului, Renato Usatîi, a declarat că pledează pentru o republică prezidențială, deoarece în 30 de ani de stat parlamentar în țară a dominat doar haosul.

”Responsabilitatea colectivă, unde există mulți șefi, dar nimeni nu este responsabil de nimic, nu a adus la nimic bun. În Republica Moldova locuiesc vreo două milioane de cetățeni dar sunt conduși de un număr extrem de mare de tot felul de șefi, consilii raionale, deputați…”, a precizat Usatîi.

Liderul Partidului Nostru a declarat că atunci când Moldova va fi condusă de un președinte, nu vor exista coaliții de guvernare, o schimbare a vectorului de la pro-rus la cel pro-european și invers.

”Scopul meu este ca prin republică prezidențială să unim societatea. Este absurd că doar partidele care acced în Parlament sunt chemate la masa de negocieri și formează Guvern. În cazul în care un partid extraparlamentar are un ministru bun al Sănătății, de ce nu ar putea participa pa procesul de guvernare a țării? Sunt pentru o republică prezidențială, pentru o dictatură normală, sănătoasă ca cea mai rapidă cale de a rezolva toate problemele”, a mai precizat Renato Usatîi.

Candidatul Partidului Nostru a reiterat că atunci când va ajunge în funcția de președinte, va dizolva Parlamentul și va organiza alegeri anticipate.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter