După CEC, Curtea de Apel Chișinău protejează candidatul PAS la alegerile prezidențiale

După ce Comisia Electorală Centrală a respins cererea lui Renato Usatîi cu privire la verificarea legalității donației făcute pentru o biserică de către Maia Sandu, marți și Curtea de Apel Chișinău a adoptat o hotărâre privind respingerea acesteia. Candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi consideră că astfel cele două instituții protejează candidatul partidului de guvernământ PAS la alegerile prezidențiale. Hotărârea Curții de Apel va fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

În cadrul deliberărilor la Curtea de Apel, Eduard Digore, avocatul Maiei Sandu, nu a putut oferi un răspuns clar la întrebarea reprezentantului candidatului Partidului Nostru despre donația făcută, evitând să spună dacă aceasta a avut loc și în ce circumstanțe. În același timp, în hotărârea sa din data de 24 septembrie, prin care s-a respins contestarea din partea lui Renato Usatîi, Comisia Electorală Centrală practic recunoaște pe text deschis faptul încălcării comise de candidatul PAS, Maia Sandu. “În contextul celor indicate supra, cu privire la prezenta speță, Comisia constată că  prezenta contestație a fost depusă la 20 septembrie 2024, iar acțiunea de donare a premiului „Robert Blum 2024” în valoare de 25.000 de euro ar fi avut loc la 13 septembrie 2024”, scrie în hotărârea CEC nr. 2946/2024. 

Amintim că în sesizare Renato Usatîi cerea examinarea contului bancar și cine este beneficiarul transferului, iar dacă a fost donată în numerar, cine a primit banii. De asemenea, s-a cerut verificarea perioadei în care s-a făcut donația – până la începerea perioadei electorale, în perioada preelectorală sau în timpul acesteia. Totodată, Renato Usatîi a cerut CEC să se pronunțe dacă a avut loc faptul utilizării resursei administrative de către Primăria Nișcani, dar și de către Agenția Informațională de Stat „Moldpres” care a distribuit știrea despre donație. În cazul constatării faptelor de încălcare autorul cerea sancționarea conform legislației în vigoare.

La o zi după înregistrarea candidatului PAS, în data de 13 septembrie, Primăria satului Nișcani a anunțat că „Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va dona premiul ,, Robert Blum 2024”, în valoare de 25.000 de euro, bisericii din localitate. Știrea a fost preluată de mai multe instituții mass-media, inclusiv de „Moldpres”, agenția de știri subordonată Guvernului.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter