☑Ales primar al municipiului Bălți pe 19 noiembrie 2023, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale, cu voturile a 59,63% de alegători.
Născut la 27 noiembrie 1972.
Cetăţenie – Republica Moldova.
Studii:
În anul 1989 a absolvit Școala medie nr.2 din or. Cimișlia.
În 1994 a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova.
În 1996 a absolvit Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București (România), Facultatea Științe Politice.
Absolvent al Programului „George C. Marshall European Center for Security Studies”, Germania (2002), precum și al Programului Departamentului de Stat al SUA „IVLP-2008”.
Activitatea profesională:
Din 1996 – consultant în Direcția Relații Externe a Aparatului Parlamentului Republicii Moldova.
În 2000 – Șef al Centrului Informațional-analitic al Parlamentului.
Din 2001 până 2004 – Director-adjunct al Direcției de planificare politică a Aparatului Președintelui Republicii Moldova, consilier al Președintelui pe probleme de politică externă.
Din 2004 până 2006 – șef al Centrului Informațional-analitic al Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, membru al Comitetului Central al PCRM (până 2014).
În 2007-2008 – producător general la Postul de televiziune N4.
În 2008 a fondat prima Agenție de știri multimedia din Moldova OMEGA.
Din 2015 a prestat servicii de consultanță privată în Moldova și în străinătate.
Din ianuarie până în septembrie 2023 – manager la SC Cereal-Export Huși SRL (România).
Funcția electivă:
Din 2010 până 2014 – Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al Comisiei pentru mass-media, cultură, educație și sport. Membru în comisiile parlamentare de anchetă: „Pădurea Domnească ”, privind comerțul ilegal cu armamente.
Este căsătorit, educă doi copii.
Priorități pentru municipiul Bălți
- Orașul Bălți – pentru bălțeni. Administrare în dialog cu cetățenii.
- Expertiza publică pentru toate deciziile Consiliului Municipal.
- Primărie transparentă: Bălțenii vor putea evalua activitatea funcționarilor și consilierilor municipali și le vor putea atribui ratinguri.
- Platformă digitală de interacțiune între municipalitate și cetățeni.
- Auditul activităților primarului și a întreprinderilor municipale.
- Crearea Consiliului Public, cu reprezentarea comunității din municipiu.
- Crearea unei noi întreprinderi municipale care va dezvolta proiecte de atragere de finanțare și investiții.
- Atragerea marilor investitori este blocată din cauza lipsei de terenuri, care au fost vândute până în 2015: teritoriul orașului Bălți nu poate fi extins decât din contul localităților din apropiere.
- IMPORTANT!!! Antreprenorii nu vor mai fi nevoiți să plătească mită.
- Repararea străzilor principale și, totodată, implementarea programului „Orașul pietonal” (repararea trotuarelor), continuarea reparației drumurilor intrabloc.
- Finanțare echitabilă pentru Bălți din bugetul republican pentru repararea străzilor Kiev și Stefan cel Mare de la Brigada de Infanterie Motorizată până la ieșirea spre Răuțel.
- Finalizarea reconstrucției Parcului Victoriei.
- Reconstrucția Lacului orășenesc. În primul rând, este necesar să fie adus în ordine bazinul lacului și abia apoi să se amenajeze teritoriul și să fie construită zona de agrement.
- Reconstruirea Parcului Central. O parte din aceste lucrări este prevăzută în cadrul proiectului cu Botoşani, inițiat şi semnat de primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi, şi colegul său din Botoşani.
- Dezvoltarea parcului municipal de transport. Pe baza Întreprinderii Municipale Direcția de Troleibuze din Bălți, parcul unităților de transport municipal va fi extins prin achiziția de autobuze municipale. Se va putea îmbunătăți calitatea deservirii pasagerilor din suburbiile orașului Bălți. Satele Elizaveta și Sadovoe vor fi asigurate cu transport municipal de înaltă calitate.
- Dezvoltarea de noi rute pentru transportul municipal.
- Din 2015 până în 2021, primăria condusă de Renato Usatîi nu elibera nicio autorizație de construire dacă proiectul nu includea locuri de parcare. Această practică va fi reluată.
- Vom crea locuri de parcare în toate sectoarele orașului.
- Orașul va fi curat și îngrijit. Toate locurile de colectare a deșeurilor vor fi modernizate și îmbunătățite.
- Cetăţenii se vor simţi în siguranţă. Este necesară implementarea infrastructurii de securitate urbană testată în diferite orașe din întreaga lume.
- Înlocuirea completă a iluminatului stradal pentru siguranța rutieră și a pietonilor.
- Amenajare urbană. Plantarea arborilor de peste 2 metri înălțime și numai cu un sistem de rădăcină format.
- În oraș există Centre de Medici de Familie, care mai sunt încă într-o stare deplorabilă. Este necesară modernizarea majoră a acestora.
- Dezvoltarea sportului și a infrastructurii sportive. Construcția a 2 piscine orășenești. Locațiile construcției acestora vor fi stabilite pe baza rezultatelor consultărilor cu cetățenii.
- Continuarea construcției de terenuri de sport și de joacă pentru copii. Finanțarea sportului. Bălțiul trebuie să rămână capitala sportivă a Moldovei.