Renato Usatîi: În loc să ieftinim gazul, un fost sfetnic de-al Maiei Sandu, responsabil de scumpirea gazului, ne propune să majorăm tarifele
Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a venit cu o replică după ce fostul consilier pe domeniul energetic al Maiei Sandu, Sergiu Tofilat, a declarat că tarifele la resursele energetice trebuie să crească și mai mult.
„Un ONG-ist, aflat acum într-un partid declarat de „opoziție”, trecut și prin clădirea prezidențială, unde a “consultat-o” pe Maia Sandu, critică propunerea mea de anulare a TVA de 8% la gazele naturale. Anularea TVA ar însemna reducerea cu 8% a tarifelor la gaz pentru toți consumatorii. Scăderea poverii facturii la agenții economici ar fi redus din scumpirea altor produse și servicii, pe care tot cetățenii le plătesc”, spune Renato Usatîi.
Sergiu Tofilat susține că dacă tarifele vor crește, statul va avea mai mulți bani și va putea oferi compensații mai mari la factură. Renato Usatîi, în replică, spune că ajutorul la factură pentru cetățenii vulnerabili trebuie crescut, dar nu din contul altor cetățeni ai țării, ci prin creștere economică durabilă.
„O altă soluție propusă de mine este să majorăm pensiile din 1 ianuarie, nu din 1 mai, pe lângă indexarea din 1 aprilie. Pensionarii acum au nevoie de un venit mai mare, când povara facturilor este mult mai grea. Acest “expert”, în calitate de membru al Consiliului de Administrare al “Moldovagaz”, ar trebui să povestească procurorilor de ce s-a împotrivit cumpărării gazelor naturale atunci când acestea erau mai ieftine! Are și el un “rol important” în majorarea tarifelor, iar acum vrea tarife și mai mari. Doamne, ferește țara de așa “experți”!”, mai spune Renato Usatîi.
Precizăm că Sergiu Tofilat a fost consilierul Maiei Sandu pe domeniul energetic, ulterior fiind numit de Guvern membru al Consiliului de Administrare al „Moldovagaz” cu un salariu de 130 mii de lei lunar. La sfârșitul anului 2024, când s-a declanșat criza energetică, premierul Dorin Recean i-a cerut lui Tofilat să demisioneze de la Moldovagaz. Tot atunci a fost demis ministrul Energiei, Victor Parlicov, dar și șeful SA „Energocom”, Victor Bînzari. Potrivit lui Recean, cei trei au fost responsabili de sistemul energetic al țării, iar inacțiunile lor au dus o criză fără precedent.
Cmentariile sunt închise