Pe 26 aprilie se împlinesc 38 de ani de când s-a produs accidentul nuclear de la Cernobîl, unul dintre cele mai mari dezastre tehnogene. Tragedia a zguduit întreaga lume și a avut consecințe catastrofale pentru oameni și mediu. Urmările ei sunt resimțite până în zilele noastre.
În localitățile conduse de primarii Partidului Nostru pe parcursul zilei de vineri au avut loc manifestări pentru a aduce omagiu tuturor participanților la lichidarea consecințelor acestei catastrofe și a-i comemora pe eroii care și-au pierdut viața îndeplinindu-și datoria civică.
La Fălești, evenimentul a întrunit veteranii care au participat la lichidarea consecințelor avariei, membrii familiilor lor, elevi ai instituțiilor de educație din localitate, angajați ai organelor de forță. Alături de ei, primarul Alexandr Severin a depus flori la monumentul edificat în memoria celor decedați în urma avarieri. De asemenea, a fost ținut un minut de reculegere.
În această zi tragică, angajații primăriei orașului Rîșcani în frunte cu primarul Victor Bogatico, împreună cu participanții la lichidarea consecințelor dezastrului nuclear de la Cernobîl, au onorat memoria victimelor și au depus flori la memorialul din centrul orașului.
Acțiuni comemorative au avut loc și în alte localități din țară. La Bălți, consilieri, membri ai fracțiunii Partidului Nostru în Consiliul Municipal, au participat la marșul prilejuit de Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl.
Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a transmis un mesaj cu ocazia celor 38 de ani de la Catastrofa de la Cernobîl, în care a menționat că participanții la acțiunile de lichidare a consecințelor avariei sunt demni de cea mai mare onoare, iar familiile lor merită recunoștință și admirație pentru încercările grele pe care le-au depășit cu demnitate.
„Această zi este, de asemenea, importantă pentru a nu uita greșelile trecutului și pentru a preveni repetarea lor în viitor. Din păcate, la aproape patru decenii de la accidentul de la Cernobîl, revine frica de o catastrofă de proporții planetare. Sperăm că înțelepciunea și prudența vor prevala. Și acestea nu sunt cuvinte goale. Cu cât le vom repeta mai des și mai tare, cu atât mai repede vocea noastră comună va fi auzită”, se mai spune în mesajul lui Renato Usatîi.
La acțiunile de lichidare a consecințelor tragediei din 26 aprilie 1986 au participat peste 3500 de cetățeni din Moldova. Anual, primăriile orașelor conduse de primarii Partidului Nostru acordă ajutor material participanților de acțiunile de la Cernobîl. Și în acest an, ei au primit asistență în valoare de 300-500 de lei fiecare.
Cmentariile sunt închise