Cum a fost gestionată situația pe drumuri și trotuare în orașele conduse de primarii Partidului Nostru: „Am anticipat lucrurile”
Primăriile orașelor conduse de reprezentanții Partidului Nostru au întreprins măsurile necesare pentru a preveni situații dificile în urma ninsorilor. În toate primăriile au fost încheiate contractele de deszăpezire și de aplicare a materialului antiderapant. Astfel, drumurile au fost curățate, trotuarele, curțile și teritoriile în preajma instituțiilor publice au fost și continuă să fie accesibile.
La Fălești, măsurile de pregătire au fost luate cu mult timp înainte. În luna decembrie a fost încheiat contractul de deszăpezire și de procurare a materialului antiderapant cu Întreprinderea Municipală „Direcția de producție a gospodăriei comunale și de locuințe orașul Fălești”. Acest fapt a permis ca situația să fie gestionată eficient.
„Am anticipat lucrurile. Pe parcursul lunii decembrie, au fost instalate căsuțe cu material antiderapant pe toate străzile orașului ca să fim pregătiți de perioada rece. Când a căzut zăpada, imediat s-a intervenit cu 6 autospeciale pe toate drumurile locale cu o lungime de 85 de km, dar și pe trotuare. Muncitorii auxiliari interveneau fizic la trecerile de pietoni și în preajma instituțiilor publice. Situația este sub control, nu avem plângeri din partea cetățenilor”, a relatat primarul orașului Fălești, Alexandr Severin.
Și la Glodeni lucrurile au fost organizate și gestionate eficient. A fost convocată în ședință Comisia pentru Situații Excepționale a Primăriei orașului Glodeni și luate anumite decizii care au permis organizarea operativă a tuturor serviciilor.
„Am achiziționat material antiderapant, serviciile au ieșit la deszăpezire, drumurile sunt accesibile, curțile și trotuarele la fel sunt curățate, nicio instituție nu și-a sistat activitatea, plângeri din partea cetățenilor nu am avut. Toate celelalte servicii, chiar dacă nu sunt în subordina primăriei orașului, au fost receptive. Împreună, am reușit să facem față și să ne bucurăm de zăpadă”, a spus primarul orașului Glodeni, Stela Onuțu.
La Bălți, unde a căzut o cantitate record de precipitații, activitatea serviciilor municipale a fost trecută în regim de alertă cu o zi înainte de intemperii. Potrivit primarului de Bălți, Alexandr Petkov, s-a dat dovadă și de o colaborare eficientă cu serviciile guvernamentale responsabile din cadrul MAI, fiind stabilită legătura directă non-stop cu Direcția Nord a IGSU. Acest lucru a permis prevenirea primei lovituri a stihiei, iar tehnica specială a ieșit pe străzile municipiului chiar din primele minute ale ninsorii.
Pentru a nu pune în pericol siguranța copiilor, Bălțiul a fost prima localitate din Moldova, unde autoritățile au luat decizia de a extinde perioada de vacanță.
Cea mai mare problemă a fost necesitatea de a riposta unei ninsori mari cu un parc mic de tehnică specială, care nu a fost nici modernizată și nici procurată de precedenta conducere.
Potrivit lui Petkov, chiar dacă mai sunt unele pretenții față de calitatea curățirii prin curți și trotuare, colaboratorii întreprinderilor municipale merită tot respectul pentru munca depusă în condiții de noapte, frig și ninsori abundente. Pe când în unele orașe din Moldova doar se încerca curățarea străzilor centrale pline de zăpadă, la Bălți nu doar că erau curățate străzile, în oraș s-a reușit mișcarea neîntreruptă a transportului public, iar din 11 ianuarie a început evacuarea zăpezii din oraș în locuri prestabilite. Datorită unei activități eficiente a structurilor municipale, doar în mai puțin de o săptămână s-a reușit evacuarea a peste 1800 tone de zăpadă.
Primarul municipiului Alexandr Petkov a cerut intensificarea lucrărilor de curățare a trotuarelor și a spațiilor din curțile blocurilor, iar șefii asociațiilor de locuințe au fost îndemnați să nu ignore obligația de a organiza lucrările de deszăpezire în zonele de responsabilitate. De asemenea, Alexandr Petkov a atras atenția asupra automobilelor parcate neregulamentar în curți, care îngreunează curățarea și îndepărtarea zăpezii de către serviciile municipale.
La Rîșcani, ca și în fiecare an, măsurile necesare au fost întreprinse din timp. În mod tradițional, au fost încheiate contractele cu întreprinderile specializate și procurat material antiderapant. „Drumuri Rîșcani” SA care deservește alte două raioane – Glodeni și Drochia – a asigurat curățarea traseelor centrale, iar Întreprinderea Municipală „Gospodăria Comunală Rîșcani” și Secţia Gospodărie Comunală, Construcţii şi Drumuri din cadrul Primăriei au întreprins acțiuni de deszăpezire a drumurilor din oraș, a teritoriilor din curți și a trotuarelor.
„Sunt protocoale standarde, reieșind din ele au fost întreprinse acțiunile pe care în mod tradițional le întreprindem înaintea sărbătorilor. Am așteptat iarna, respectiv, zăpada nu a venit pe neprins de veste”, a menționat primarul orașului Rîșcani, Victor Bogatico.
La Cantemir, lucrările de deszăpezire și de curățare a drumurilor și trotuarelor au fost efectuate în totalmente cu forțe proprii.
„În două zile orașul a fost deszăpezit. Activitatea grădinițelor nu a fost întreruptă nicio pentru o zi, iar instituțiile școlare au avut o singură zi de vacanță în plus”, a comunicat primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc.
Conform procedurilor s-a acționat și în orașul Drochia. De eforturi mai mari aici a fost nevoie pe traseul național unde s-a înregistrat o situație mai dificilă pentru circulație. Grație interacțiunii între drumari, salvatori, lucrători medicali s-a reușit asigurarea securității oamenilor. Referitor la situația de pe drumurile locale, serviciile municipale de resort au acționat în mod corespunzător.
„S-a intervenit în primul rând în zonele din fața instituțiilor de învățământ și a altor clădiri publice pentru a asigura accesul și siguranța cetățenilor”, a menționat primarul orașului Drochia, Nina Cereteu.
De menționat că în orașele conduse de primarii Partidului Nostru au fost mobilizate toate capacitățile tehnice disponibile și antrenați muncitorii din serviciile municipale. Atenție specială a fost acordată curățirii zăpezii de pe carosabil, pe trotuare, din stațiile de transport public și din preajma instituțiilor educaționale. Zonele periculoase, cum ar fi pantele, intersecțiile și podurile au fost tratate cu materiale antiderapant. Spațiile greu accesibile se curățeau manual de către muncitori. Au fost înregistrate adresări din partea cetățenilor în legătură cu dificultățile apărute în urma intemperiilor, la care s-a intervenit regulamentar.
Autoritățile locale au mulțumit cetățenilor pentru înțelegere și prudență, iar tuturor celor implicați în lichidarea consecințelor ninsorilor – pentru contribuția la siguranța cetățenilor și la menținerea funcționalității instituțiilor publice.
Cmentariile sunt închise