Demisia lui Gațcan face Parlamentul necostituțional. Usatîi: Miroase a alegeri parlamentare anticipate

Demisia lui Ștefan Gațcan face Parlamentul nefuncțional în cazul în care un nou deputat nu va putea fi ales pe circumscripția Hâncești. În acest caz, Legislativul trebuie dizolvat și organizate alegeri parlamentare anticipate. Despre acest lucru a vorbit liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, miercuri, 1 iulie, la emisiunea “Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

 

Renato Usatîi a cerut și anterior, în repetate rânduri, resetarea întregului sistem politic al Moldovei prin organizarea de alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate cât mai curând posibil. Iar recentele evenimente politice îi fac apelul și mai relevant.

 

Alegerile pe circumscripția Hâncești devin imposibile pentru că potrivit deciziei Curții Constituționale, sistemul mixt de vot se anulează după data de 15 august. Iar așa cum Constituția prevede că Parlamentul RM este constituit din 101 deputați, lipsa unuia îl face neconstituțional, ceea ce înseamnă că Legislativul trebuie dizolvat.

 

O astfel de situație s-a creat după ce Ștefan Gațcan a anunțat că părăsește fracțiunea parlamentară a PSRM și aderă la grupul Pro Moldova. Ulterior, socialiștii au publicat o cerere adresată președintelui Parlamentului prin care Gațcan renunță la mandatul de deputat. Astfel, coaliția PSRM-PDM a rămas fără majoritate, motiv pentru care ședința plenară din 2 iulie a fost amânată din lipsă de cvorum.

Potrivit lui Renato Usatîi, președintele Dodon ar putea încerca să întoarcă în favoarea sa lipsa majorității și să sesizeze Curtea Constituțională pentru a-i afla opinia vis-a-vis de neconstituționalitatea Parlamentului.

 

“Decizia de bază a lui Dodon va fi ca în zilele următoare să iasă ca un “salvator al poporului”, să spună că au rămas doar 100 de deputați și că trebuie făcută o adresare către Curtea Constituțională pentru că având doar 100 de deputați Parlamentul este nefuncțional. Și la orice demers la CC, Curtea va spune că, da, după 15 august nu mai poți face alegeri în circumscripția Hâncești. Respectiv, rămân 100 de deputați, pe când trebuie să fie 101. Iar Dodon vrea s-o facă pe “salvatorul” și să meargă la alegeri parlamentare anticipate. El e într-o cădere totală”, a declarat Usatîi, care s-a expus împotriva organizării alegerilor prezidențiale și parlamentare anticipate în zile diferite, prezidențiale la 1 noiembrie, așa cum a fost deja anunțat, și parlamentare, de exemplu, în primăvară, așa cum își dorește Dodon.

 

„Dacă ne pasă de țară și de oameni, ar fi posibil, de exemplu, organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate la 1 septembrie”, a spus liderul Partidului Nostru.

 

 

În același timp, Renato Usatîi a chemat deputații de opoziție să sesizeze ei Curtea Constituțională pentru ca instanța să se expună asupra neconstituționalității Parlamentului. În acest fel, se arată convins liderul PN, țara ar ieși mai repede din criza politică prin alegerea unui Legislativ și șef de stat nou.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter