La cererea Blocului ”RENATO USATÎI”, Curtea de Apel Chișinău a obligat CEC să deschidă cel puțin 190 de secții de votare în străinătate

La cererea Blocului ”RENATO USATÎI”, Curtea de Apel Chișinău a obligat CEC să deschidă cel puțin 190 de secții de votare în străinătate.
Renato Usatîi: ”Ce au decis astăzi Judecătorii Curții de Apel Chișinău este practic mot-a-mot cu ceea ce a cerut noi”. Curtea de Apel Chișinău a admis cerințele formulate în contestația depusă de Blocului electoral ”RENATO USATÎI” și a anulat anexa cu privire la constituirea secțiilor de votare peste hotare. Curtea a indicat că numărul de 139 de secții, stabilit de CEC, este insuficient și nu corespunde avizului prealabil al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Juriștii Blocului electoral ”RENATO USATÎI” au fost primii care au contestat chiar a doua zi hotărârea din 5 iunie a CEC-ului. Ulterior, la această contestație au fost anexate cererile altor concurenți electorali, solicitările cărora au fost formulate însă diferit. În cazul în care judecătorii le-ar fi dat curs celor din urmă, exista riscul compromiterii procesului de organizare a votării în diasporă.

”Ca să nu ajungem în situația în care cetățenii noștri de peste hotare ar fi riscat să rămână în general fără secții de votare, juriștii noștri au cerut modificarea hotărârii din 5 iunie a CEC. Anume acea hotărâre din 5 iunie se încadra în cadrul legal ca să nu fie depășit termenul de 35 de zile până la data alegerilor, timp în care pot fi create secțiile de votare. Tot ce am cerut noi, Curtea de Apel a aprobat prin hotărârea de astăzi”, a declarat Renato Usatîi într-un briefing de presă, susținut după pronunțarea deciziei Curții.

PAS ceruse anularea ambelor hotărâri și obligarea Comisiei Electorale Centrale să adopte o nouă hotărâre de constituire a secțiilor de votare în străinătate, în număr de 198, cifră neavizată de MAEIE. În cazul în care Curtea de Apel Chișinău ar fi admis această solicitare, CEC ar fi fost obligat să adopte o hotărâre, care nu s-ar fi încadrat în termenul legal de minim 35 de zile înainte de ziua alegerilor pentru constituirea secțiilor de votare.
”Blocul electoral ”RENATO USATÎI” a cerut ceva foarte clar și concret. Ce au decis Judecătorii Curții de Apel Chișinău este practic mot-a-mot cu ceea ce a cerut Blocului electoral ”RENATO USATÎI” și anume: să adopte o hotărâre de modificare a deciziei Comisiei Electorale Centrale nr.4966 din 05 iunie 2021, cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, prin majorarea numărului de secții de votare până la 191, în conformitate cu avizele consultative emise de către Ministerul Afacerilor Externe al RM și prevederile alin. 2) art.30 și alin. 3) art.31 din Codul electoral.” – a declarat Usatîi.

Politicianul a mai adăugat că această hotărâre putea fi adoptată mai devreme, dacă unii concurenți electorali, în special Andrei Năstase, nu ar fi tărăgănat procesul prin cererile de recuzare pe care le-au depus.
Amintim că în 8 iunie, Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea din 5 iunie 2021 și a decis suplimentarea cu doar șapte unități a numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate. Astfel, numărul secțiilor de votare a fost majorat de la 139 la 146 și nu până la 191 cât a recomandat Ministerul Afacerilor Externe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter