Noi dezvăluiri făcute de Usatîi: Mesajul „Amnesty International” este un semnal transmis de partenerii de dezvoltare pentru PAS
Declarația dură a organizației „Amnesty International” în raport cu autoritățile de la Chișinău este un semnal transmis de unii parteneri de dezvoltare. Asta după ce partenerii au aflat că guvernarea PAS a pregătit o listă cu peste 240 de persoane, cărora să le fie retrasă cetățenia moldovenească. Declarația a fost făcută de către președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Puterea e în Adevăr!”.
„Ei au depus o listă, la o discuție privată cu unii consultanți de-ai lor, ei au dat 246 de oameni pentru retragerea cetățeniei. (…) Primii zece din listă sunt legați cu politica din Moldova”, a spus Usatîi.
Politicianul susține că unii parteneri de dezvoltare sunt șocați de modul în care conducerea Republicii Moldova dorește să „întărească democrația și valorile europene”.
„Intenția de a retrage cetățenia la sute de persoane seamănă a idiotism, dar cei de la putere sunt capabili de aceasta. Opoziția reală trebuie să acționeze urgent. Or, împotriva lor se poate acționa nu doar penal. Prin declarația “Amnesty International”, în contextul amendamentelor privind „trădarea de patrie”, partenerii de dezvoltare dau de înțeles că acțiunile celor din PAS sunt greșite”, a mai spus Usatîi.
După adoptarea amendamentelor la Codul Penal de către Parlamentul R. Moldova care redefinesc „trădarea de patrie”, Veaceslav Tofan, directorul executiv al Amnesty International Moldova, a declarat că modificarea Codului Penal al Republicii Moldova este alarmantă. Amnesty International i-a cerut Maiei Sandu să nu promulge aceste amendamente.
„Cerem Parlamentului să abroge această legislație și îl îndemnăm președintele țării să nu o promulge. Autoritățile moldovenești trebuie să se asigure că orice lege care restricționează dreptul la libertatea de exprimare, precum și orice măsuri de punere în aplicare a legislației în interesul securității naționale, respectă cerințele dreptului internațional al drepturilor omului privind legalitatea, legitimitatea, necesitatea și proporționalitatea, precum și principiul nediscriminării”, se arată în adresarea Amnesty International.
Cmentariile sunt închise