Renato Usatîi a amenințat că va scoate bălțenii la protest, supărat că oamenii sunt discriminați de autoritățile centrale

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, spune că autoritățile centrale au lăsat Bălțiul, al doilea, după mărime municipiu din țară, fără 60 de milioane de lei. Iar astfel, de finanțare au fost private în primul rând școlile și grădinițele. Usatîi a făcut declarația într-un live pe Facebook, în care a apărut alături de Ghenadie Șmulschi, viceprimarul responsabil de domeniul financiar, care a explicat pe îndelete cum au fost lăsați bălțenii fără bani.

 

“În decembrie 2018, cota impozitului pe venit a fost redusă de la 18% la 12%, la fel ca și scutirea personală [de impozite]. Din asta, municipalitatea a pierdut 40 de milioane, bani care provin din venituri. Legea obligă statul să ne compenseze aceste 40 de milioane, pentru că nu poți face reforme fiscale din contul administrației publice locale. Pentru anul 2020, a fost majorat procentul de impozit rămas în oraș, de la 45% la 50%, ceea ce se presupune că în acest fel orașului i se compensează 15 milioane. Nimeni nu se gândește să ne returneze însă cele 25 de milioane rămase. Aceștia sunt exact banii pe care îi putem cheltui pentru necesitățile municipalității: dezvoltare, investiții”, a declarat viceprimarul Ghenadie Șmulschi, menționând că acești bani nici măcar nu au fost prevăzuți în bugetul de stat pentru anul 2020.

 

Iar asta nu e tot. Autoritățile centrale au decis să priveze Bălțiul de alte 36 de milioane de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter