Renato Usatîi: Fostul judecător ucrainean Ceaus a fost răpit de serviciile speciale ale Ucrainei, cu ajutorul colegilor din R.Moldova

Renato Usatîi critică reacția autorităților de la Chișinău cu privire la cazul judecătorului ucrainean, răpit din R.Moldova, Nicolae Ceaus. Liderul PPPN afirmă că autorul operațiunii este serviciul ucrainean de informații, iar SIS-ul moldovenesc a fost “folosit” prin oferirea pe tavă a tuturor datelor (filajul, interceptarea telefoanelor ex-judecătorul ucrainean… etc), fără ca măcar să bănuiască ce se pune la cale. Renato Usatîi afirmă că pentru acest rateu, Maia Sandu, în calitate de șef de stat nu trebuia să se limiteze la a cere explicații Ministrului de Interne. Președintele PPPN susține că prima acțiune a lui Sandu ar fi trebuit să fie cea de rechemare a ambasadorului Moldovei la Kiev și de înaintare a unei note de protest ambasadei Ucrainei în țara noastră, “ceea ce încă nu-i târziu de făcut”, a declarat Renato Usatîi, într-un live pe rețelele de socializare, în care a prezentat datele propriei anchete în acest caz.

 

El a reamintit că Ceaus este suspectat în Ucraina de corupție, iar în în 2016 „a traversat frontiera cu Moldova, unde până în acest an s-a ascuns de organele de anchetă ucrainene”.

„În acea perioadă, Vlad Plahotniuc, care era în relații de prietenie cu președintele de atunci al Ucrainei Petro Poroșenko, l-a asigurat pe acesta din urmă că o să-i poarte de grijă judecătorului fugar. Mai târziu însă, puterea de la Kiev s-a schimbat, iar Plahotniuc însăși a devenit fugar. La un moment dat, de Ceaus s-a interesat administrația prezidențială de la Kiev, care conta pe dovezi compromițătoare împotriva lui Poroșenko, despre afacerile căruia Ceaus ar ști foarte bine. Serviciile speciale din Ucraina au început să pregătească o operațiune specială de capturare a lui Ceaus, încă acum trei luni”, a spus Renato Usatîi, potrivit căruia, „punctul final în litigiul privind acordarea statutului de refugiat politic în Republica Moldova pentru Ceaus ar fi trebuit să fie stabilit la sfârșitul lunii aprilie, iar cel mult încă peste una sau două luni, Ceaus ar fi putut fi extrădat oficial în capitala țării vecine”.

“Numai că relația președintelui Zelenski cu o serie de structuri speciale din unele țări influente a devenit mai tensionată, iar agenția de detective Bellingcat trebuia să prezinte un documentar, despre eșecul serviciilor speciale ucrainene în capturarea mercenarilor wagner la Minsk, în vara anului 2020. Deci, în Ucraina se aștepta să izbucnească un scandal destul de serios. Prin urmare, pentru a distrage atenția opiniei publice de la film, care a fost anunțat pentru proiecție înainte de sfârșitul lunii aprilie, a fost dat ordinul de a începe operațiunea de răpire a lui Ceaus”, a spus liderul PPPN, care s-a arătat extrem de revoltat pentru lipsa de profesionalism a SIS-ului moldovenesc.

“Serviciul ucrainean de securitate, de vreo 2-3 luni cere informații de la SIS, a trimis o groază de solicitări, au fost foarte multe discuții telefonice. Ucrainenii au întrebat dacă se poate de interceptat pe Ceaus, dacă e posibil de urmărit. Ai noștri, dobrie liudi – au spus da, ucrainenii întreabă: dar îi poate fi stabilită locația? Ai noștri au spus – Da. Nashih razvodili până le-au dat toată informația serviciilor speciale ale Ucrainei despre locul aflării lui Ceaus și toate detaliile care puteau fi utilizate pentru răpire. Și când SBU a avut toată informația – a purces singur la operațiune. (…) Esaulenco se teme. Și bine face. Pentru că iese că, din Moldova poate fi furat oricine.”

 

“Mă deranjează că pe noi ne au de barani, și oficialii din Ucraina, dar și președintele Maia Sandu și SIS-ul moldovenesc. Ei toți știu foarte bine ce s-a întâmplat, dar nu spun. Și Voicu tot spune bancuri. MAI are dreptul să verifice mașinile diplomatice în situații excepționale. Ceea ce nu a făcut în acest caz, când știa că o persoană a fost răpită. Pretenții la ofițerii ucraineni nu am – ei și-au făcut meseria”, a menționat Usatîi.

În opinia politicianului, președintele Maia Sandu a adoptat un comportament extrem de greșit în acest caz, încercând să dea vina doar pe Ministerul de Interne și protejând Serviciul de Informații al Ucrainei, dar și conducerea țării.

 

„Sandu ar fi trebuit să-l recheme pe ambasadorul Moldovei la Kiev, iar ambasadorului Ucrainei la Chișinău, să-i înmâneze o notă de protest. Conducerea ucraineană trebuie să își recunoască greșeala – operațiunea de răpire a unui om și să-i prezinte Moldovei scuze”, a spus Renato Usatîi.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter