Renato Usatîi: Pentru mine profesionalismul este important, nu apartenența politică sau limba vorbită

 

Pentru ca Moldova să avanseze pe calea dezvoltării, societatea trebuie unită, iar criteriul care să stea la baza unor instituții puternice trebuie să fie ”profesionalismul” angajaților, nu apartenența politică, etnică sau limba vorbită. Opinia aparține liderului Blocului electoral ”RENATO USATÎI” și a fost exprimată astăzi, 27 iunie, într-un interviu pentru portalul de știri Ziua de Azi, Cahul.

”Pentru mine profesionalismul este etichetarea, nu altceva și dacă n-o să terminăm polemicile legate de ”limba noastră”, ”limba voastră”, sau dacă mergem spre Rusia sau UE, o să rămânem țară de sortul trei”, a spus Renato Usatîi.

El a menționat că tot ”profesionalismul” a fost criteriul pe baza căruia funcționează Primăria Bălți, din momentul în care a devenit primar. În rezultat, patru ani la rând, instituția deține titlul de cea mai transparentă din țară.

”La Primăria Bălți m-am uitat și mă uit la profesionalism. Dacă omul îi susținea pe comuniști, asta face și astăzi. Eu n-am făcut ca alții – ”haideți toți în partidul nostru!”. Nu! Avem comuniști, liberali, unioniști. Avem dintre cei care se identifică ruși, alții – ucraineni, alții – moldoveni. La Bălți, spre exemplu, cei care vor organizează serata lui Pușkin, alții – serata lui Eminescu, unii – pe a lui Visoțki”, a adăugat politicianul.

În același interviu, el a mai spus că, și-a îndeplinit visul de a uni cetățenii la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, când a fost votat atât de diaspora din Vest cât și de cea din Est.

”Rezultatul prezidențialelor – locul întâi în diaspora din Federația Rusă și locul doi în diaspora europeană. Am avut locul 1 și 2 în sate cu vorbitori de limbă rusă, ucraineană, limba de stat. La mine nu există ceva de genul că, iată, pe Usatîi îl votează doar vorbitori de rusă, ca în cazul lui Dodon, majoritatea și cei care vor cu Moscova sau doar proeuropeni, cum o votau pe Maia Sandu. În România, am avut mai multe voturi decât toți unioniștii împreună, decât Chrtoacă, Țîcu, Năstase și restul. Asta arată că mi-am împlinit visul din 2014, cel de a uni oameni absolut diferiți, care vorbesc în diferite limbi, care au tradiții diferite”, a spus el în încheiere.

Întrebat care va fi primul lucru pe care îl va face în viitorul Parlament, Renato Usatîi a menționat Planul de modernizare a Moldovei, fără de care, spune el, țara nu se poate mișca în nicio direcție. Politicianul a mai vorbit despre revizuirea bugetului de stat, pentru ca banii să fie direcționați spre domeniile prioritare. Potrivit lui, resurse considerabile, mai exact aproape 400 de milioane de lei pe an, pot fi acumulate după lichidarea consiliilor raionale, pe care le consideră structuri vechi, inutile și care alocă bani localităților în funcție de culoarea politică a primarului. De asemenea, Renato Usatîi a spus că vrea reformarea Serviciului de Informații și Securitate, care ”consumă” 25 de milioane de euro anual, și lichidarea Centrului Național Anticorupție, întreținut cu 6.5 milioane de lei anual. Pe acesta din urmă, Usatîi îl numește cel mai mare cuibar al corupției. El afirmă că ambele instituții au ”scăpat” cele mai mari infracțiuni comise în acest stat. Prin urmare, în locul acestora, va fi creată o structură compactă, formată din cei mai buni angajați ai MAI, SIS și CNA și care să se ocupe problemele securității naționale, de apărarea intereselor naționale și de combaterea corupției în eșaloanele superioare ale puterii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter