Municipiul Bălți va solicita ajutor din partea Guvernului din cauza alunecării de teren din centrul orașului

Primarul municipiului Bălți, Alexandr Petkov, a explicat în detaliu măsurile luate de autoritățile locale pentru a depăși situația de urgență cauzată de alunecarea de teren din centrul orașului.

Potrivit primarului, pagubele sunt foarte serioase, iar primăria nu va putea face față acestei situații de una singură.

„Orașul a suferit pagube foarte mari. Până în prezent, cunoaștem doar estimările preliminare ale pagubelor. Este evident că nu ne putem descurca doar cu forțele noastre. Ne vom adresa Guvernului și sper că din partea lor vom primi ajutorul necesar pentru a depăși această situație de urgență”, a declarat Alexandr Petkov.

Printre măsurile imediate luate de autoritățile orașului a fost evacuarea a două familii cu copii mici și cazarea acestora la hotel. Ele au fost asigurate cu hrană, asistență medicală, iar copiii au fost plasați la grădinițe și au fost asigurați cu toate cele necesare.

În prezent, autoritățile orașului lucrează pentru a opri alunecarea de teren și pentru a restabili aprovizionarea cu apă în zonă. Potrivit Apă-Canal Bălți, între 150-200 gospodării au rămas fără apă, însă, conform primarului, numărul acestora este mult mai mare. În acest sens, ca măsură imediată, va fi instalată o conductă temporară de apă. Deja s-au luat măsuri pentru a asigura cu apă potabilă și tehnică grădinița din apropiere și toate blocurile din zonă.

„De îndată ce specialiștii ne vor permite, în perioada următoare vom începe îndepărtarea stratului de asfalt pentru a consolida zona și a face acest lucru în mod corect din punct de vedere tehnic. Vom reface integral atât conducta de apă, cât și drumul, astfel încât să nu existe pericole pentru blocurile de locuit”, a subliniat Alexandr Petkov.

El a asigurat că lucrările vor fi efectuate într-un ritm intens:

„Iar dacă Apă-Canal nu va face față, vor fi implicate imediat companii private. Având în vedere că ne așteaptă ploi torențiale, nu ne putem permite să ne odihnim nici ziua, nici seara, sau când își dorește cineva. Tot ceea ce întreprindem este pentru a asigura siguranța vieții și sănătății locuitorilor din Bălți. Vom reuși!”

Petkov a vorbit separat despre boicotul din partea consilierilor PAS, PSRM, PCRM și partidului lui Grigorișin, care nu s-au prezentat la patru ședințe consecutive ale Consiliului Municipal. Primarul va anunța în curând data următoarei ședințe, cel mai probabil ea va fi planificată pentru 20 septembrie.

Alexandr Petkov a mulțumit specialiștilor Departamentului pentru Situații Excepționale, care au ajutat la stingerea incendiului izbucnit în alt cartier din Bălți în noaptea trecută. El a menționat că vor urma discuții serioase cu cei responsabili, în special cu inspectorii în construcții, cu privire la măsurile lor pentru asigurarea securității antiincendiare.

Miercuri, 11 septembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Bălți a declarat stare de urgență din cauza alunecărilor de teren de pe strada Sfântul Nicolae, cauzate de scurgeri de apă pe conducte.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter