Moldova a trăit în ultimii 30 de ani fără un plan cert de dezvoltare. Țara nu pur și simplu stătea pe loc, ea se năruia, pentru că nici un președinte, nici un prim-ministru nici măcar nu a pus problema elaborării de către specialiști a unui plan complex de modernizare a țării pe direcțiile principale. După trecerea deceniilor ne-am trezit fără un plan cert de renaștere a industriei, de renovare și dezvoltare a tuturor tipurilor de infrastructură, de planificare distinctă în agricultură, de transferare într-o nouă etapă de dezvoltare a sistemelor de sănătate și educație, iar soluționarea problemei ecologiei s-a limitat la interzicerea importului automobilelor mai vechi de 10 ani și a utilizării pachetelor de polietilenă.
În lipsa unui astfel de plan de dezvoltare nu ne va reuși nimic. Orice om gospodar știe că la construcția casei se începe de la proiect. La noi însă în decurs de 30 de ani au fost înălțați mai întâi pereții, apoi a fost pus acoperișul, apoi și-au amintit că au uitat să pună temelia, au făcut-o din fugă, iar apoi în această casă construită greșit se apucau să sape beciul sau piscina.
Noi îi vom antrena pe cei mai buni experți din Moldova și din străinătate în procesul de elaborare a planului de modernizare a Moldovei!
Acest plan trebuie să ofere răspunsuri la întrebările: de ce fel de fabrici și uzine are nevoie Moldova, care direcții trebuie dezvoltate în sectorul agroindustrial, ce culturi agricole să creștem? Noi trebuie să producem ceea ce are cerere în lume, poate deveni baza creșterii exporturilor și, respectiv, ne va ajuta nu doar să reducem deficitul comerțului extern, ci și datoria externă.
O parte a acestui plan trebuie să devină modernizarea infrastructurii transportului, care ar include renașterea Căii Ferate a Moldovei și înființarea unui hub internațional de transportare a mărfurilor pe baza Aeroportului Internațional Mărculești.
În paralel cu realizarea planului de modernizare a Moldovei trebuie restabilit de urgență sistemul de învățământ mediu profesional-tehnic. Avem acum în țară zeci de universități și institute, dar practic au dispărut școlile profesionale, care ar pregăti muncitori calificați de diferite specialități: sudori, strungari, electricieni, dulgheri, cusătorese, instalatori, zootehnicieni etc.
Cmentariile sunt închise