Blocul ”Renato Usatîi” se îndreaptă spre victorie

 Trecere în revistă a desfășurării campaniei electorale și evaluarea perspectivelor liderilor cursei electorale.

După alegeri vom auzi multe opinii de-ale experților despre corectitudinea campaniei – despre cine dintre concurenți a dus luptă dreaptă, iar cine nu s-a sinchisit să apeleze la diferite tehnologii politice dubioase și la ”PR negru”. Dar se poate spune deja de pe acum fără echivocuri, că unii concurenți și-au asumat sarcina să zăpăcească la maximum electoratul și până la urmă să le insufle oamenilor convingerea că albul e negru, iar negrul e alb.

Deosebit de activi în tentativele lor de a manipula alegătorii sunt propagandiștii echipei Dodon-Șor.  Este evident că puterea le scapă din mâini, iar după pierderea ei îi paște pericolul real de a purta răspundere pentru toate păcatele lor, pentru toate poveștile lor cu ”kulioacele”.

Dodon se agață de un pai

Președintele Partidului Socialiștilor își dădea seama că alierea unor politicieni atât de toxici cum este el însuși și Ilan Șot ar fi împotriva firii.

Mai mult decât atât, Dodon ascunde cu migală chiar și alianța lor neformală. Dar dacă nu Șor, atunci cine? Să participe în singurătate la alegeri era periculos pentru PSRM. Anti-ratingul colosal al lui Dodon trăgea partidul la fund. Și a fost găsită, în opinia lui Dodon, unica soluție – constituirea unui bloc cu Partidul Comuniștilor.

Vladimir Voronin, care a fost declarat imediat de către propagandiștii lui Dodon ”cel mai bun președinte al Moldovei”, a devenit liderul blocului.  A început campania de convingere a alegătorilor că la putere în Moldova vine o ”echipă de vis” cu octogenarul Vladimir Voronin în frunte.

Dar pentru că erau foarte grăbiți, unificatorii de stânga au uitat de problemele extrem de importante cu care s-a confruntat chiar din primele zile blocul. Este vorba despre aprecierile pe care anterior Voronin și Dodon și le-au dat unul altuia, rezultatele activității anterioare ale ”echipei de vis” și trena ”echipei trădătorilor”.

Cum se apreciază reciproc liderii ”echipei de vis”

Este imposibil de enumerat toate vorbele pe care le-au spus unul despre celălalt Voronin și Dodon. Sunt foarte multe. Le von cita doar pe cele mai expresive.

Voronin despre Dodon:

”În toată activitatea lui Igor Dodon n-a reușit să merite nici măcar titlul de Măgar de onoare al Găgăuziei”.

”Igor Dodon este un trădător înnăscut. De dragul promovării scopurilor lui el va ignora interesele naționale și toate jurămintele pe care le-a dat cetățenilor țării noastre”.

Dodon despre Voronin:

”Voronin și-a vândut poporul, a vândut victoria din anul 2009 din cauza ambițiilor personale, i-a vândut 2/3 din partidul său lui Plahotniuc și s-a transformat într-un om care spune bancuri la ședințele parlamentului”.

Cum se zice, fără comentarii.

Rezultatele activității ”echipei de vis”

Analiza activității ”echipei de vis” arată că în multe privințe ea a fost o ”echipă de distrugători” și  de ”privatizatori prin hoție”.

În timp ce țara era condusă de Voronin și Dodon și-au dat definitiv obștescul sfârșit ultimele întreprinderi industriale mari din Moldova – uzina ”Alfa” și Uzina de tractoare.

Sperăm că va veni timpul când procurorii se vor lămuri din ce cauză investitorilor din Coreea de Sud și Belarus nu li s-a dat posibilitatea să reanimeze aceste întreprinderi.

Anume în mandatul acestei echipe a fost distrus Stadionul republican. Și tot pe vremea lor au fost vândute unor proprietari privați la prețuri îndoielnice cele mai bune hoteluri din Moldova – ”Național” și ”Codru”.

Înființarea blocului nu s-a soldat cu efectul scontat. Au început să caute variante noi.

Planul B. Sunt puse în funcțiune sperietorile

Până la urmă Dodon și Voronin și-au dat seama că în pofida eforturilor și minciunilor lor, este foarte greu să-i convingi pe oameni să voteze pentru această alianță dintre escrocii tineri și cei bătrâni. Și a apărut planul B. Esența acestuia constă în dezbinarea societății, intimidarea oamenilor, crearea iluziei unui război iminent.

Frica este cea mai puternică tehnologie prin intermediul căreia Dodon și echipa lui vrea să-i convingă pe oameni că nu este chiar atât de important că țara e sufocată de corupție, că justiția e arbitrară, că țara trăiește în sărăcie și și-a pierdut încrederea în ziua de mâine. Toate acestea vor trece în plan secund, dacă le insufli oamenilor că spre Moldova se îndreaptă tancurile NATO, că mâine vor fi lăsați să intre în țară zeci de mii de imigranți din țările lumii a treia și concomitent zeci de mii de homosexuali din Europa.  Iar sperietoarea principală este că va izbucni un război în Transnistria.

Dacă aceste sperietori ar fi fost sonorizate doar o singură dată, n-ar fi avut nici un efect, deoarece faptul că sunt niște scorneli aiurite este evident. Însă ele sunt repetate zi de zi pe zeci de posturi TV și site-uri aflate în serviciul coaliției și oamenii mai creduli, mai ales cei în vârstă, ar putea fi până la urmă convinși. Se creează impresia că inventând și difuzând aceste minciuni, propagandiștii lui Dodon-Voronin se conduc de principiul doctorului Goebbels: ”Minciuna repetată de o mie de ori devine adevăr”.

Miturile nu funcționează

Dar ce vedem în ultimă instanță pe eșichierul politic moldovenesc după ce lăsăm la o parte sperietorile scornite de tehnologii politici ai lui Dodon?

În pofida tentativelor lui Dodon de a prezenta alegerile din 11 iulie ca pe un război dintre Rusia și Occident pe teritoriul Moldovei,  realitatea este întrucâtva alta. Teoria opțiunii geopolitice de pe 11 iulie este spulberată de Blocul ”RENATO USATÎI”.  Pe lângă convenționalii socialiști comuniști pro-ruși și prooccidentalul PAS în troica formațiunilor politice lidere mai e și  pro-moldovenescul Bloc ”Renato Usatîi”, care situează în fruntea priorităților interesele Moldovei și este gata să colaboreze și cu Vestul, și cu Estul.

Mizând pe combaterea corupției, soluționarea problemelor economice și aplicarea unui program de modernizare, Blocul ”Renato Usatîi” distruge planurile tehnologilor politici ai lui Dodon și reorientează politica dinspre temele mitice spre problemele care îi preocupă realmente pe cetățenii țării.

Din moment ce am ajuns la concluzia că printre lideri e și o treia forță, care nu a fost creată ca să servească intereselor Moscovei sau Washingtonului, haideți să ne lămurim din punctul de vedere al logicii pentru cine ar trebui să votăm?

De ce nu pentru PCRM-PSRM?

Este pur și simplu uimitor cât de repede unii dintre noi uită ce-a fost cu zece li mai mulți ani în urmă. Căci dacă am ține minte mai bine istoria recentă, am ști că denumirea cea mai corectă pentru blocul PCRM-PSRM este Blocul Trădătorilor.

Mai întâi Vladimir Voronin și-a trădat alegătorii atunci când a venit pentru prima dată la putere. După ce a devenit președinte, a uitat imediat ce promisese cu câteva luni mai înainte în privința aderării Moldovei în Uniunea Rusia-Belarus și a statului limbii ruse de a doua limbă de stat. E a trădat idealurile comunismului, transformându-și partidul într-un partid de tip oligarhic, înconjurându-se cu indivizi dubioși care au devenit ”portmoneul familiei”.

Discipolul lui Voronin, Igor Dodon, n-a rămas în urma învățătorului. Începând cu faptul că l-a trădat pe Voronin însuși, plecând  într-un moment dintre cele mai decisive din PCRM și votând pentru președintele Timofti, asigurându-i acestuia voturile de care mai avea nevoie pentru a fi ales.

Apoi Dodon i-a trădat pe Crâlov și Abramciuc, acaparând forțat Partidul Socialiștilor.

Iar de câte ori Voronin și Dodon i-au trădat pe oamenii de rând, alegătorii lor, e greu de numărat toate promisiunile lor preelectorale neonorate.

De ce nu pentru PAS?

Când vorbim despre Partidul Acțiune și Solidaritate, al cărui lider neformal este Maia Sandu, desigur că nu ne mai putem aminti o poveste la fel de lungă și de pitorească a minciunilor și trădărilor ca în cazul lui Voronin-Dodon.

Da, PAS are o listă de candidați cu mult mai curat, deși unor personaje li s-ar putea pune unele întrebări delicate. Dar chiar presupunem pur teoretic că toată lista PAS constă din oameni buni și onești, este oare faptul acesta un motiv suficient pentru a-i vota?

Să raționăm logic. Poate oare un om onest să-i învingă pe criminali? Dacă este doar onest li nu mai are și alte calități, nu. Maximumul pe care poate să-l facă este să constate că criminalul comite crima. În viața reală noi ne-am confruntat deja cu o astfel de situație, când în anul 2019 Igor Dodon a constituit o coaliție cu Maia Sandu, iar peste câteva luni a început să urzească împotriva ei intrigi și ca rezultat a înlăturat-o de la putere pe premierul Maia Sandu cu echipa ei.

Astfel, putem să constatăm că un politician onest într-o țară condusă de mafie este ca o pasăre cu o singură aripă, ea nu poate să zboare pentru că îi lipsește cea de-a doua aripă – puterea de voință și dorința fermă de lupta cu mafie prin orice metode.

Secretul Blocului ”RENATO USATÎI”

Rămâne Blocul ”RENATO USATÎI” și haideți să ne lămurim de ce cetățenii sunt gata să voteze pentru această formațiune politică. Care e deosebirea dintre acest bloc și PCRM-PSRM și PAS?

Blocul ”RENATO USATÎI” are ceea ce nu au comuniștii-socialiștii – onestitate, sinceritate și bunătate în raport cu cetățenii țării.

Blocul ”RENATO USATÎI” are ceea ce nu are PAS – fermitatea de a le aplica lovituri mafiei și oligarhilor, fără sinchiseală de circumstanțe, de reacția ambasadorilor și consultanților străini, de toate schemele șmechere posibile, în spatele cărora se ascund amatorii de ”kulioace”.

Secretul atractivității Blocului ”RENATO USATÎI” pentru alegători rezidă în formula ”Binele cu pumni”. El nu numai că e gata de fapte concrete pentru sporirea nivelului de viață al cetățenilor, ci e gata să apere cu pumnii aceste schimbări și să nu-i permită mafiei să-l tragă pe sfoară, după a reușit anterior să procedeze cu Maia Sandu.

În concluzie

Deocamdată e prea devreme să vorbim despre rezultatele campaniei electorale. Dar unele tendințe pot fi depistate de pe acum. Ratingul PAS s-a fixat la un anumit nivel, deoarece a luat maximumul  pe care poate conta în urma alegerilor. Blocul Comuniștilor-Socialiștilor, după o creștere mică înregistrată după alierea celor două partide a revenit treptat la căderea care continuă și acum. Și plecarea demonstrativă a unor activiști din Partidul socialiștilor o confirmă.

În același timp Blocul ”RENATO USATÎI” continuă să înregistreze un spor de popularitate. Cetățenii care doresc schimbări reale, care își dau seama că fără distrugerea regimului mafiotic și oligarhic schimbările nu sunt posibile, mizează pe candidații propuși de blocul ”RENATO USATÎI”.

Cetățenii sunt obosiți de geopolitică, de dezbinarea societății în grupări ostile. Oamenii au nevoie de pace și bună înțelegere, de locuri de muncă și salarii decente, de pensii normale, de sisteme de educație și sănătate de calitate. Oamenii vor ca în parlament să activeze cei carele vor apăra drepturile, care nu vor permite să fie jefuită țara. Și alegerea lor e în favoarea Blocului ”RENATO USATÎI”.

Și indiferent de numărul deputaților din partea Blocului ”RENATO USATÎI” în parlament, fie ei 15 sau 25, ponderea lor politică va fi cât se poate de semnificativă, deoarece în spatele lor se vor afla cei pentru care este importantă Moldova și nu interesele Bruxellesului, Washingtonului sau Moscovei, Cei care vor care adevărul și dreptatea să triumfe în țara noastră.

Vasile Știrbu

sursa: omg.md

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter