Care este doctrina Blocului electoral ”RENATO USATÎI”?

 

Blocul electoral ”RENATO USATÎI” este o formațiune politică nedoctrinară, care se bucură de încrederea multor oameni cu predilecții politice diferite. Blocul e susținut și de cei de stânga, și de cei de dreapta, și de centriști, și de prooccidentali, și de pro-estici. Este un bloc popular pentru că reflectă și exprimă interesele poporului.

 

Actualmente nici un partid politic din Moldova nu are o doctrină clasică.. Liberalii nu sunt de fapt liberali, socialiștii nu sunt socialiști, democrații nu sunt democrați. Aceeași tendință există și în toată lumea. N-a mai rămas nicio doctrină ”pură” – comunistă, liberală, socialistă, creștin-democrată, conservatoare – toate s-au amestecat și s-au  încurcat. De exemplu, în Germania foștii adversari de neîmpăcat – social-democrații și democrații creștini –  constituie împreună în Bundestag majoritatea ce formează și aprobă un guvern comun.

Noi suntem democrați pentru că ne pronunțăm pentru alegerile libere, statul de drept, instituțiile de stat eficiente.

 

Noi suntem liberali pentru că pentru noi drepturile și libertățile omului nu sunt vorba goale.

 

Noi suntem socialiști pentru că recunoaștem rolul-cheie al statului în procesul de dezvoltare economică și de asigurare a echității sociale.

 

Noi suntem conservatori pentru că ne pronunțăm pentru păstrarea tradițiilor societății moldovenești.

 

Noi luăm din fiecare doctrină ”pură” tot ce e bun în ea și îl aplicăm în condițiile noastre concrete.

 

Faptul că așa-numita dreaptă încearcă să culce blocul lui Renato Usatîi într-un pat cu așa-numita stângă și invers nu e decât o confirmare în plus a adevărului că acest bloc nu este nici de stânga, nici de dreapta, ci reprezintă o a treia forță independentă, care stă ferm pe propriile picioare și merge de sine stătător spre scopul trasat – înființarea unui stat de drept viabil și eficient care acționează în interesele majorității poporului. Pentru a se menține pe pozițiile lor politice majoritatea personajelor politicii moldovenești dezbină în mod cinic populația în grupuri care se confruntă între ele și organizează bătălii geopolitice a ”tuturor contra tuturor”.

Blocul electoral ”RENATO USATÎI” este o forță centristă care nu acceptă extremele. Noi evoluăm în rol de ”tampon”, de intermediar între poluri, care le ajută diferitelor părți ale societății dezbinate să găsească un limbaj comun și să interacționeze. Noi suntem forța a treia, moderată, care se pronunță pentru consolidarea statalității moldovenești, pentru dezvoltarea independentă a Moldovei, pentru colaborarea reciproc avantajoasă a țării noastre atât cu parteneri occidentali, cât și cu cei din Est.

Citește și

Cmentariile sunt închise

Abonați-vă la
PENTRU A FI MEREU LA CURENT CU ULTIMELE NOUTĂȚI
Newsletter
Subscribe to
TO BE ALWAYS UP TO DATE WITH THE LATEST NEWS
Newsletter
Подписаться на
БУДЬТЕ ВСЕГДА С ПОСЛЕДНИМИ НОВОСТЯМИ
Newsletter